Un congrés alternatiu al MWC mostra abusos socials en la indústria del mòbil

Setem organitza el Mobile Social Congress per explicar d'on vénen els minerals que integren els telèfons mòbils i en quines condicions de treball es fabriquen | Entitats com Guifi.net, Som Connexió o Fairphone exposen les seves alternatives

El Mobile Social Congress al Casinet d'Hostafrancs de Barcelona
El Mobile Social Congress al Casinet d'Hostafrancs de Barcelona | Isaac Meler
23 de febrer del 2016
Actualitzat el 29 de febrer a les 7:11h
L'electrònica i les telecomunicacions no s'acaben amb el Mobile World Congress de Barcelona. O almenys així ho ha volgut demostrar Setem organitzant el Mobile Social Congress al Casinet d'Hostafrancs, un espai alternatiu al gran esdeveniment de la indústria del mòbil obert a tots els ciutadans que hi volguessin assistir. 

L'organització, a més, s'ha esforçat en convertir el congrés en un lloc participatiu per a les persones que s'hi acostessin amb dos tallers. En una primera taula s'ha ubicat el "Restart Party", dedicat al reciclatge i la reparació de components electrònics. Just al costat, un grup d'experts han ajudat als amants del programari lliure a instal·lar-lo en el seus ordinadors en el taller "Istall Party". Mentrestant, diverses entitats han ensenyat la cara més alternativa del món de la tecnologia.

KDE eV i Guifi.net han obert el torn de ponències per explicar els beneficis del programari lliure i la xarxa oberta. Els han seguit Amnistia Internacional Catalunya i la Xarxa d'Entitats per la República Democtràtica del Congo, que han volgut conscienciar al públic de l'origen dels minerals que es fan servir per fabricar mòbils.

"Maledicció dels recursos"

Concretament, Josep Maria Royo, ha explicat l'origen conflictiu de molts dels materials que integren els smartphones i ha parlat de la "maledicció dels recursos" que pateix el Congo. Aquest país és ric en cobalt, coltant, urani, or, petroli, tungstè, diamants o fustes precioses però gràcies a ells o per culpa d'ells "la guerra es converteix en un modus vivendi".

Per la seva banda, Alba Trepat, d'Electronics Watch, s'ha centrat en explicar els abusos laborals que es cometen en el sector de la tecnologia i ha situat Foxconn, "el principal contractista d'electrònica", com una de les empreses menys respectuoses amb els drets dels treballadors. Les xifres d'aquesta empresa són de rècord. Només una de les seves plantes fabrica el 70% dels iPhones d'Apple i pot arribar a superar els 200.000 terminals diaris.

Tot això és possible gràcies a "fàbriques-ciutat" que acumulen fins a 100.000 treballadors que poden arribar a fer 84 hores setmanals. "La situació en aquesta empresa va sortir a la llum arran d'una onada de suicidis dels treballadors a causa de les dures jornades de treball sota una disciplina militar", ha declarat Trepat, per afegir: "La solució de l'empresa va ser posar una xarxa al costat de les finestres per on es suicidaven els treballadors".

Eticom-Som Connexió i Fairphone han tancat el congrés per explicar les seves alternatives en telecomunicacions i tecnologia. 
 

Tres persones en el taller de programari lliure del Mobile Social Congress Foto: Isaac Meler

Arxivat a