La Generalitat prova amb èxit el primer servei d'identitat mòbil universal

El servei, anomenat "Mobile connect", funciona amb qualsevol tipus de terminal | Es basa en un sistema encriptat vinculat a la targeta SIM de cada telèfon

Presentació del projecte «Mobile connect»
Presentació del projecte «Mobile connect» | @MWC_Barcelona
Redacció
23 de febrer del 2016
Actualitzat a les 17:39h
La Generalitat, Mobile World Capital i l'associació GSMA, organitzadora del MWC, en col·laboració amb Orange, Telefónica i Vodafone, han assajat amb èxit el primer servei d'identitat mòbil universal, que oferirà als operadors un sistema estàndard per autentificar a un ciutadà que vulgui accedir als serveis digitals públics o provats.

Es tracta d'un programa pilot pioner a Europa, anomenat "Mobile connect", que ha permès validar la identitat d'un ciutadà en un país estranger a través del mòbil, donant-li accés als serveis digitals de diferents administracions públiques. Aquest, funciona amb qualsevol tipus de terminal i es basa en un sistema encriptat vinculat a la targeta SIM de cada telèfon i, en funció del nivell de seguretat requerit pel servei, pot demanar a l'usuari una validació de la seva identitat mitjançant la introducció d'un codi numèric, l'empremta digital o l'acceptació d'un missatge directament des de la terminal.

El director de Transformació Digital de la MWCapital, Oscar Pallarols, ha explicat que la prova ha consistit en desplaçar un ciutadà espanyol a Finlàndia i un finès a Catalunya perquè cadascú realitzés a la seva ciutat de destí un tràmit en el portal d'una administració pública que requerís autenticació d'identitat. 'Mobile Connect' ha permès que el ciutadà finès pogués validar la seva identitat per realitzar tràmits des del portal de la Generalitat, a la vegada que el català ha fet el mateix a Finlàndia.

Mitjançant l'Administració Oberta de Catalunya (AOC), "Mobile Connect" podria arribar a les 1.900 entitats públiques que ho conformen i aportar així una nova eina d'autenticació del ciutadà, ha explicat el director d'aquest consorci, Manel Sanromà, que s'ha compromès a fer "més simples" els tràmits a través de l'administració digital.

Una vegada confirmat que el servei compleix amb el reglament europeu, la Generalitat, l'AOC i la Mobile World Capital han anunciat el seu compromís de desplegar-lo de forma progressiva en els serveis digitals tant del govern català com de les administracions públiques locals, i GSMA no descarta que se sumin al mateix nous operadors telefònics.

El secretari per a la Governança de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha explicat que el proper pas serà l'aplicació d'aquest servei, i ha anunciat que la Generalitat aprovarà en els propers mesos un decret d'identitat digital "que ha de donar suport a aquesta solució de la qual les operadores s'hi han posat a disposició".