Internet de les coses i realitat virtual amb denominació d'origen Catalunya

L’estand català al Mobile World Congress concentra a 60 de les 88 empreses del país presents al certamen | Carregar el mòbil sense fils, una de les solucions presentades al congrés | El sector de les TIC és un dels més dinàmics de l'economia catalana

Realitat virtual al pavelló català
Realitat virtual al pavelló català | José Manuel Gutiérrez
22 de febrer del 2016
Actualitzat el 24 de febrer a les 7:26h
Un gran rètol amb la paraula "Catalonia" dóna la benvinguda a l'estand que aplega 60 de les 88 empreses catalanes presents a l’onzena edició del Mobile World Congres (MWC). El pavelló vol mostrar l'emergència d'un dels sectors més dinàmics de l'economia catalana. El denominat Internet de les coses i la realitat virtual –dos dels elements que més marquen el certamen- també tenen denominació d'origen Catalunya.

La visita comença amb una atracció: una cadira groga ens anima a viure una experiència única. “Al MWC veuràs molta realitat virtual (VR) perquè el 2016 és l’any d’aquesta tecnologia, però a Whiplash Entertainment hem desenvolupat el primer simulador de VR en moviment, amb girs de 360 graus. Sempre hi ha un abans i un després d’aquest viatge”, explica a NacióDigital, Francisco Torrano, cofundador d’aquesta empresa catalana. “El que oferim és experimentar sensacions reals”. Amb les ulleres de realitat virtual veus paisatges magnífics de Catalunya en cinc escenaris: una simulació d’un vol per la muntanya de Montserrat, un salt en paracaigudes, una baixada en snowboard, un recorregut pel riu en caiac i una arribada a la platja de Barcelona en moto aquàtica.  

Internet de les coses

Un dia vostè decideix anar de compres. En una de les botigues veu uns pantalons que li agraden i es passa uns minuts buscant la seva talla i color preferit. Encara que vostè no ho sàpiga, en aquell moment, una balisa bluetooth (sense fils) està informant el departament de màrqueting de l’empresa, el temps que li està dedicant a aquella peça de vestir. I, sense que vostè ho esperi, rep al seu telèfon mòbil un cupó de descompte per comprar-se precisament aquells pantalons. “Ens dediquem a desenvolupar i fabricar productes electrònics que estiguin connectats a Internet i a l’usuari. És el que ja anomenem la "Internet de les Coses" ha explicat el gerent dhttp://accent-systems.com/http://accent-systems.com/, Jordi Casamada. 
 

Pavelló català del MWC Foto: José Manuel Gutiérrez


Carregar mòbil sense fils

Un dels detalls que l’organització del MWC no ha passat per alt és com "alimentar" tots els mòbils que es concentraran en aquests quatre dies. Per això, ha habilitat desenes de compartiments tancats amb clau que permeten deixar el telèfon endollat i recollir-lo en mitja hora.

Pensant en aquest problema, NacióDigital ha parlat amb l’empresa catalana Minibatt, especialitzada en carregadors sense fils. “Treballem amb la tecnologia QI i amb receptors que permeten la càrrega del mòbil deixant-lo sobre un dispositiu al qual no li cal la connexió manual”, explica el seu gerent, Jordi Gilberga.”Molt aviat els telèfons disposaran de bateries que es carreguin més de pressa, però mai podrem prescindir d’elles”. 

 

Salut al mòbil

Tu Pedriatraonline” és una plataforma que dóna assessorament online, de les 8 del matí a les 12 de la nit, cada dia de l’any. A partir d’un qüestionari i d’una videotrucada es controlen els símptomes i es dóna assessorament mèdic als pares. “No fem diagnòstic, perquè aquest sempre ha de ser presencial”, comenta Eugenia Fernández, pediatra i fundadora d’aquesta empresa de Sant Cugat. “No som un servei d’emergències, només resolem dubtes puntuals. L’eina va molt bé per a la conciliació familiar perquè estalviem hores a la consulta del pediatra quan no és una emergència o una visita obligada”. Al llarg d’aquests anys, han rebut ja 5.000 consultes, amb una resolució del 90%. Una pregunta obligada és què fan amb la informació dels menors que reben de les famílies. “El més complicat d’aquest servei és la protecció de les dades i garantir, com ho fem, que totes les identitats van encriptades, a un nivell 4 de seguretat, la màxima classificació”. 

Javier Zamora, del departament de màrqueting de l’empresa Medtep, presenta una altra plataforma relacionada amb la salut digital. El pacient introdueix informació del seu estat de salut, quina activitat física realitza i dieta segueix. El seu metge tindrà accés a aquesta informació i podrà definir el seu pla de salut. "Per exemple, un asmàtic, podria comentar al seu metge si en una situació determinada ha fet servir el broncodilatador més o menys i aquest podria modificar-li la medicació a través de Medtep”. Ara mateix s'està duent a terme un projecte pilot a les Terres de l'Ebre i volen demostrar la viabilitat científica amb un estudi clínic. "Estem segurs que és el futur". 
 

Catalunya, present al MWC. Foto: José Manuel Gutiérrez