Puigdemont, Soria i Colau inauguren el Mobile World Congress 2016

L'estrena ha estat marcada pel caos de trànsit a Barcelona i al seu entorn | Enguany el rei Felip VI no ha assistit a la sessió d’obertura del congrés

Soria, Puigdemont, Colau i la resta d'autoritats
Soria, Puigdemont, Colau i la resta d'autoritats | José Manuel Gutiérrez
Redacció
22 de febrer del 2016
Actualitzat a les 17:50h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el ministre espanyol d'Indústria, José Manuel Soria, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han encapçalat la comitiva que ha inaugurat avui oficialment el Mobile World Congress (MWC) al recinte de Fira Gran Via. Una estrena que ha estat marcada per les dificultats de congressistes i mitjans de comunicació d'accedir a la fira per un caos de trànsit provocat, en part, per la vaga del metro.
 

Ambient al MWC 2016. Foto: José Manuel Gutiérrez

A diferència dels últims anys, el rei Felip VI no ha assistit a la sessió d’obertura de la onzena edició del MWC, tot i que ahir a la nit va presidir el sopar de benvinguda dels assistents al Mobile que es va celebrar el Gran Teatre del Liceu. Allà va saludar per primera vegada al president Puigdemont.

L’acte d’inauguració d’avui no ha tingut parlaments i ha comptat amb la presència del vicepresident català, Oriol Junqueras; l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín; el president de Fira de Barcelona, José Luis Bonet; els consellers Raül Romeva i Jordi Baiget i la delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna, entre d'altres autoritats.
 

Ambient al MWC 2016 Foto: José Manuel Gutiérrez


Dilluns amb Marck Zuckerberg

La inauguració oficial arribarà l'endemà d'una prèvia marcada per la presentació de nous dispositius –entre els quals van destacar el Galaxy S7 de Samsung i el G5 de LG. Huawei, per la seva banda, va presentar el Matebook, una tauleta que es pot convertir en un ordinador personal de 12 polzades. El fundador de Facebook, Marc Zuckerberg, serà avui a la tarda (18.00) una de les grans atraccions mediàtiques del congrés. Ahir ja es va deixar veure corrent per Barcelona i, posteriorment, apareixent per sorpresa a l'acte de Samsung.

A continuació, Miquel Serrabassa desgrana els deu elements que marcaran un MWC que comptarà amb un desplegament especial per part de NacióDigital i la Revista Esguard. Per exemple, cada dia a les 12 del migdia, activarem l'aplicació Periscope per tal de respondre totes les vostres preguntes i dubtes.



Deu elements que marcaran el MWC 2016
1. L'Internet de les coses (IoT)

IoT (Internet of Things) o Internet de les coses és un concepte cada cop més utilitzat, i es refereix a la incorporació de sensors en aparells ja existents, així com la seva connexió a un altre aparell o a la xarxa, directament, per tal d'oferir accés remot tant al seu funcionament com a la informació que genera.

En aquesta edició del congrés, es podran veure diverses aplicacions d'aquests dispositius: des de la seva incorporació en granges per a controlar el bestiar fins a altres àmbits com els mèdics, de benestar, vigilància o la higiene dental. És un dels punts que més podria sorprendre, tot i que en aquest àmbit més que grans llançaments al mercat s'espera que hi hagi més informació dels ja existents i potser alguns prototips que comencen a funcionar.

2. Presentació de telèfons mòbils

La part més "visible" per a tots els públics durant el Mobile World Congress solen ser els dispositius mòbils. I en particular, els de Samsung, que ja aquest diumenge farà la seva presentació, amb el Galaxy S7 (en versions Edge amb els marges corbs i probablement alguna de més completa o gran) com a principal novetat. Però també s'esperen anuncis -encara que no tots siguin de nous models- de Sony, Huawei, LG o altres companyies de menys recorregut com Xiaomi o BQ, però també amb propostes que poden ser interessants.

Així, mentre el mercat està força polaritzat -Android o iOS-, i el segon és propietat d'una sola empresa que es queda força al marge del congrés, tot el mercat d'Android i les possibles alternatives (Windows en el cas de Microsoft o Ubuntu en algunes tauletes) es mesuren sobretot en xifres de les especificacions: més memòria RAM (ara ja hem arribat als 4Gb), pantalles de 5 o 5,5 polzades amb resolucions cada cop més grans, i sobretot els megapíxels de la càmera, tot i que els darrers anys fabricants com Samsung s'han mostrat més receptius a millorar els sensors mantenint o disminuint la mida de la imatge, tenint resultats molt interessants.

3. Realitat virtual

El terme "realitat virtual" sembla que sempre hagi estat amb nosaltres, però no va ser fins l'any 1989 que es va començar a utilitzar amb assiduïtat. De fet, va ser llavors, a finals de la dècada dels 80 i sobretot durant els 90, que van aparèixer alguns aparells que començaven a apuntar el camí, tot i que el seu preu i les seves mides no feien pensar que poguessin arribar als domicilis tant ràpidament.

Ara, després d'alguns intents que no havien acabat de quallar durant la primera dècada del segle XXI, tenim ja propostes en ferm com les d'Oculus o Sony i s'està començant a explorar, a més dels videojocs, altres aplicacions com les reunions a distància, que es podran provar durant el congrés de mans d'algun fabricant.

4. Vehicles connectats

La presència d'enguany de Ford al Mobile World Congress, on ja hi ha presentat algun model com l'Ecosport, també inclourà la presentació la renovació d'un dels models existents, el Kuga, posant èmfasi en l'autonomia en aparcaments en bateria, entre d'altres, així com en els sistemes de connexió, que en el cas de Ford s'anomena Sync i arriba a la seva tercera versió.

De totes maneres, ara la vista està posada en els cotxes completament autònoms: vehicles que necessiten connectar-se, fins i tot entre ells per a detectar-se, i que volen aprofitar l'espai de conducció per a oferir capacitats de comunicació i multimèdia. Així doncs, si fa uns anys la novetat era poder escoltar Spotify des del vehicle, ara que alguns models ja inclouen versions d'Android, per exemple, el llistó ja ha pujat força. Caldrà veure quines altres novetats apareixen al congrés, més enllà de les propostes de Ford o de l'aplicació de les tecnologies mòbils a la telemetria de vehicles de competició de Qualcomm, entre d'altres.

5. Pagaments segurs

No se'n sol parlar gaire, però moltes de les principals empreses dedicades a la gestió de pagaments són presents al Mobile World Congress des de fa anys. La substitució de les targetes de crèdit les ha portat a incorporar-se al món digital, gestionant pagaments com els de PayPal però propis. I plataformes com Apple Pay o Samsung Wallet, que amenacen d'ampliar el seu àmbit geogràfic, també són una competència forta.

Així, les companyies com Visa aposten per la seguretat, mostrant enguany exemples de gestió de la informació de pagament de manera que, per exemple, no sigui necessari guardar les dades d'una targeta de crèdit per a realitzar-li cobraments.

6. El 4YFN

El 4 Years From Now és un congrés paral·lel que promou la Mobile World Capital i orientat a inversors i empreses de nova creació (start-ups) per a posar en comú projectes i necessitats, com a plataforma d'obtenció de finançament i col·laboracions.

Enguany el 4YFN creix tant en espai ocupat (més que doblant-lo) com en assistents, dels que se n'esperen uns 12.000 en la seva tercera edició.

7. Operadores (5G...)

Les xarxes 5G, que han de millorar les 4G, arriben enguany a l'espera d'obtenir alguna empenta que acabi de fer-li guanyar una guerra en la que l'actual 4G tot just hi acaba d'entrar. Així doncs, de moment es podran conèixer sobretot les propostes tecnològiques de cara a millorar el 4G, que han de ser convincents perquè les operadores actualitzin les antenes, si cal, o els usuaris es preocupin d'adquirir mòbils compatibles. En tot cas, és un debat a futur, que al Mobile World Congress hi té un espai físic de trobada, però que encara ha de caminar una mica més, sobretot a fora del congrés.

8. Inauguració

El rei Felip VI no assistirà a la inauguració del MWC i, d'aquesta manera, s'evitarà moments complicats com el d'un empresari català no va voler-li donar la mà fa dos anys a l'aleshores príncep. El monarca espanyol, en canvi, sí que coincidirà per primera vegada amb Carles Puigdemont, des de que va ser investit president, i amb Carme Forcadell, a qui no va voler rebre a la Zarzuela en el sopar previ d'aquesta nit. També hi serà Raül Romeva, conseller a qui el Tribunal Constitucional ha suspès bona part de les seves competències.

9. Conferències amb personatges coneguts

La tradicional presència de Mark Zuckerberg, el fundador de Facebook, es repeteix enguany, el primer dia de congrés a la tarda. Però enguany també hi haurà altres visites conegudes, com la del pilot de Fòrmula 1 Lewis Hamilton, present a la conferència de Qualcomm. I a això, cal sumar-li la presència dels directors o presidents de moltes multinacionals tecnològiques com ARM, Cisco, China Mobile o Telefónica, així com Pavel Durov, el fundador i CEO de Telegram.

10. Seguretat

Entre tots aquests elements, també en destacarà un altre: el de la seguretat informàtica, molt més transversal. L'augment dels pagaments en línia i dels dispositius connectats a la xarxa (com termòstats que es poden "piratejar" per a canviar-los la temperatura sense permís) fan que cada cop es doni més importància a un tema que, inicialment, havia passat molt més desapercebut del què caldria.