Un concert per a nadons amb The Beatles

"Bitels per a nadons" s'estrena aquest diumenge, 21 de febrer, al Teatre Nacional de Catalunya | L'espectacle serà a la Sala Tallers fins al 13 de març

La Petita Malumaluga, en acció a ritme de la música de The Beatles
La Petita Malumaluga, en acció a ritme de la música de The Beatles | La Petita Malumaluga
19 de febrer del 2016
Actualitzat a les 7:30h

Quin és el millor moment per gaudir del primer concert de la teva vida? Com triar el dia en què el teu fill es deixarà seduir –sense retorn, ho saps– pels clàssics que va composar del tàndem format per Lennon i McCartney? "Quan abans millor!". Això sembla que ens vulgui dir La Petita Malumaluga, companyia especialitzada en propostes d’arts escèniques per a nadons i primera infància que presenta al Teatre Nacional de Catalunya Bitels per a nadons (concert tribut a The Beatles).
 
L'espectacle ens proposa quatre músics en moviment (violí, clarinet, violoncel i percussions) i una ballarina, que es converteixen en els mestres de cerimònies d'un càlid i emocionant homenatge al gran grup de pop de la història, The Beatles. "Busquem que els pares tingui la primera experiència melòmana amb el fill", explica a NacióDigital la companyia. Per això han ideat una delícia visual i sonora a través d’una selecció de cançons arranjades per a l'ocasió, interpretades per músics de contrastada trajectòria. "A més, tot està coreografiat: la idea és que els músics també facin de ballarins i que els nens puguin dansar lliurement per l'escenari".
 
A partit d'aquí, es tracta de saber escoltar les necessitats dels més petits, oferir alegria i posar una cura especial a tots els detalls, com el de posar la música al volum adient, "però amb l’autenticitat i la credibilitat dels concerts adults". "Embolcallem la música amb una escenografia suggeridora, amb jocs i vídeos interactius i amb la participació del públic a través dels instruments de percussió". L'espectacle és concebut amb la llibertat i exigència que tenen els més petits de la família. "Normalment, aquesta mena d'espectacles es fan a la italiana –expliquen–, però volem trencar esquemes des del format mateix".

Un espectacle que ofereix "alguna cosa més"
 
La Petita Malumaluga van decidir que havien de fer un canvi, "perquè volíem oferir alguna cosa més. Els Beatles és música comercial, però de qualitat, té molt de ganxo". A les cançons del grup, que fan que l'espectacle rutlli per si sol, se li afegeix que el concert que proposen "tira molt, perquè no només volem apropar les arts escèniques als nadons, sinó que ho també les visquin a flor de pell". Aquesta idea és el que els fa apostar per un petit format, també enter el públic: "només hi ha 150 assistents a cada passi, així és molt més personalitzat i fem possible que es visqui i es pugui tocar l'instrument directament".
 
De moment, la trajectòria els avala. Els directors de Bitels, Albert Vilà i Eva Vilamitjana, han treballat amb institucions de renom com el Conservatori Superior del Liceu, la Royal Academy of Dance (Londres), el London Centre of Contemporary Music o l’Institut del Teatre, i col·laboren habitualment amb projectes que investiguen noves formes educatives i pedagògiques. A hores d'ara, pràcticament totes les sessions són plenes. "Per què aquest èxit? És una conjunció de factors, hi ha molta demanada i poca oferta. I també perquè és un espectacle de qualitat".
 
L'espectacle-concert s'estrena aquest diumenge, 21 de febrer, i s'estarà a la Sala Tallers fins el 13 de març, amb una sèrie de tres sessions al dia. La sala disposa d'espai reservat per a les necessitats dels nadons, amb una sala independent ubicada al costat del vestíbul de Sala Tallers equipada amb microones, taula, seients i canvia-bolquers. Tots els nens a partir de 0 anys paguen entrada amb la Tarifa 50%.
 

La Petita Malumaluga, en acció a ritme de The Beatles Foto: La Petita Malumaluga