Els directors dels equipaments culturals de Barcelona tindran dedicació exclusiva

Els càrrecs de direcció es resoldran sempre per concurs públic | Un grup d'experts analitzarà el rols complementaris del Museu de Cultures del Món i l'Etnològic

Redacció
16 de febrer del 2016
Actualitzat a les 12:46h

Façana del Born. Foto: Adrià Costa


La comissionada de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Berta Sureda, ha presentat aquest dimarts a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports de l'Ajuntament de Barcelona les línies mestres dels concursos per a les direccions dels equipaments i programes culturals de la ciutat.

Sureda ha precisat que, a partir d'ara, els càrrecs de direcció es resoldran sempre a través d'un concurs i inclouran, quan sigui possible, mecanismes participatius per millorar-ne la gestió i transparència per escollir els candidats més idonis. En aquesta mateixa línia, els càrrecs directius tindran una dedicació exclusiva, una condició que fins ara no es complia.

Per la comissionada de Cultura, fins ara s'aplicaven pràctiques "que no encaixen amb la voluntat de transparència del govern municipal" en matèria de l'elecció de les direccions d'equipaments o programes culturals. Per això, s'impulsaran concursos públics per a la direcció del Museu de les Cultures del Món i l'Etnològic, el Festival Grec o el del Born Centre de Cultura i Memòria.

Pel que fa a la unificació del discurs del Museu de les Cultures del Món i el Museu Etnològic, la comissionada de Cultura ha anunciat que es convocarà un concurs per a la direcció conjunta però que, en paral·lel, també es farà un reajustament del discurs d'aquests equipaments. La solució que es va trobar per als dos museus no va ser correcte, ha diagnosticat. Per corregir-ho, ha precisat Sureda, s'ha creat un grup de treball amb experts en antropologia i museologia que seran els que determinaran quin ha de ser el rol d'aquest doble equipament.

Reaccions dels grups municipals

El grup municipal de C's s'ha mostrat favorable a consolidar els centres culturals i a donar-los major independència i transparència amb l'objectiu que no s'utilitzi la cultura per transmetre missatges ideològics. De la seva banda, ERC veu la proposta del comissionat de Cultura una declaració d'intencions amb falta de concreció programàtica.

El PSC ha reclamat conèixer com es nomena el grup d'experts i major celeritat en la presa de decisions i hi veu una inconcreció, mentre que el PP ha manifestat que coincideix en què la imparcialitat ha de regir l'elecció dels càrrecs directius i manifestar que la prioritat han de ser els actors d'acció cultural. Així mateix, ha trobat a faltar especificar els projectes dels equipaments.

Finalment, la CUP hi ha vist cert continuisme del que s'havia fet fins ara i lamenta que sigui insuficient en quedar a l'aire aspectes importants, com garantir que els treballadors públics i el funcionariat puguin optar a les places de directors. Els grups de l'oposició també han lamentat que el regidor responsable de l'àrea, Jaume Asens, no hagi assistit encara a cap comissió i ho han considerat un menyspreu per a la cultura, mentre que Laia Ortiz ha demanat respecte per a la comissionada de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona.
Arxivat a