entrevista

Víctor García Tur: «No em preocupa tenir una trajectòria unitària»

L'escriptor barceloní publica "Els ocells", guanyadora del Premi Marian Vayreda

L'obra arriba set anys després de "Twistanschauung", Premi Documenta 2008

«McGuffin» a les Moles

| 14/02/2016 a les 19:10h
Especial: Les entrevistes de NacióDigital
Arxivat a: Cultura, Marc Pastor, literatura catalana, entrevista cultura, entrevista, Empúries, Víctor García Tur
Víctor Garcia Tur, autor d'«Els ocells»
Aquesta notícia es va publicar originalment el 14/02/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Virgínia té cura dels voltors. La Dafne és traductora i té una crisi sentimental. Els ocells comencen a tenir comportaments estranys, marxen o es suïciden. Aquest és el punt de partida de la darrera novel·la guanyadora del Premi Marian Vayreda, Els ocells (Empúries, 2016), el segon llibre que publica Víctor García Tur (Barcelona, 1981) després dels elogis rebuts per Twistanschauung (Premi Documenta 2008). En el seu cas, l'espera de set anys ha valgut molt la pena, perquè Els ocells reafirma un talent que empeny amb la força d'un ofici treballat a base de lectures, d'interessos i de devocions.

Immersos del tot en una trama addictiva, ens preguntem què és Els ocells: una novel·la de misteri? Romàntica? Costumista? De ciència-ficció? La resposta és una lectura desacomplexada i fresca de cada gènere, fent que la novel·la ho sigui tot a la vegada, mentre els lectors ens deixem seduir per Humptey Dumpty, Peter Parker, Xesco Boix o un Cary Grant borratxo, submergits sense escapatòria en un paisatge on hi habiten subscriptors del Muy interesante, ornitòlegs de secà o caderneres que canten com Juanito Valderrama, entre moltes altres aparicions.
 
- Les referències són una constant d'Els ocells, reforçades per una porta d'entrada plena de cites de diversa procedència i intenció. Al Twistanschauung també n'hi havia moltes. Quin paper juguen en la narrativitat de Víctor García Tur?
 
- Sempre m'ha agradat connectar el text amb altres textos i amb altres materials. A Els ocells tot té relació, moltes vegades amb ironia, amb algunes cites que són serioses i d'altres no tant. I al Twistanschauung encara hi havia més cites, posades de manera molt intencionada –les cites d'entrada al llibre i, a cada conte, les cites d'entrada al propi conte–, ja que volia que tinguessin l'aire del text que precedien.
 
- Crear un efecte d'hipervinculació amb altres autors i textos?
 
- M'agrada la sensació de "tràiler", de crear expectatives i condicionar el lector abans de llegir. I també m'agrada jugar amb citacions que no acaben d'arribar enlloc, i fer broma sobre el fet mateix d'estar "sobrecitant".
 
- El to del llibre és molt fresc, amb una trama que enganxa des de diferents perspectives i que em recorda molt l'escriptura de Marc Pastor, especialment en la connexió que el llibre té amb L'any de la plaga.
 
- M'agrada molt el que fa en Marc Pastor. Els dos tenim uns referents similars i els mostrem. Potser és una cosa de la nostra època, això de no tenir problema de dir d'on véns. Fins ara, molts autors amagaven les coses que l'havien motivat a escriure, referències que són part fonamental d'un llibre. En el nostre cas, crec que això fa que la gent connecti amb el text de manera molt directa.
 
- Li preocupa que la connexió pugui quedar-se només en una generació molt concreta?
 
- Sincerament, no sé amb qui pot connectar Els ocells. El fet és que, si existeix gent com jo, sé que el podran gaudir, perquè jo he gaudit molt escrivint-lo.
 
- Entrant en matèria, una de les protagonistes d'Els ocells és la Dafne, una ex-punk que estableix una relació molt especial amb la Judit, que té 16 anys i es troba en un moment d'autoafirmació.
 
- En aquest cas, les dues tenen uns referents que faran que els lectors que els tinguin sentin la història més pròxima. Però tinc la il·lusió que el llibre també pugui connectar amb qui busqui coses més universals i de trama: la història d'amor, la història dels llinatges que arriben a la fi, la de les famílies que s'acaben perquè no hi ha descendència...
 
- Per què ha trigat tan per publicar el segon llibre? El Twistanschauung (Premi Documenta 2008) va ser rebut amb entusiasme entre el sector.
 

- Podria semblar que he passat molts anys fent Els ocells, però en realitat he escrit moltes coses que no han sortit. Tinc dues novel·les aparcades. Quan vaig acabar el Twistanschauung vaig començar una novel·la que no vaig aconseguir tirar endavant. De fet, es deia Un poble que es deia Tarascones, i en faig una mica de broma a Els ocells, perquè la Dafne –que és traductora literària– l'està traduint. En el llibre, però, la novel·la és anglesa.
 
- No la va acabar. Què va passar?
 
- Vaig perdre la passió i, a la vegada, em donava uns problemes que no sabia com solucionar-los. Com a escriptor novell, no sabia que no passa res si deixes una cosa i et desbloqueges provant amb una altra. Ho vaig estar arrossegant massa temps sense saber-ho solucionar...
 
- I en va venir una altra, de novel·la, també truncada.
 
- Sí, però de seguida vaig dir "fora!" i em vaig posar de ple en això. Ja veus que he estat treballant en moltes altres coses, i ara tinc molts contes. De fet, la feinada de la novel·la em fa pensar que gaudeixo més amb els contes, on hi entro i hi surto més ràpidament i tot és més passional...
 
- ...i no exigeix tanta concentració sostinguda...
 
- La perseverança d'escriure cada dia la tinc, però això d'estar sempre amb el mateix tema, amb els mateixos personatges durant molt de temps... em costa molt.
 
- Quan de temps ha invertit per escriure Els ocells?
 
- Això té una mica de trampa [riu], perquè m'hi vaig posar l'hivern de 2011. Vaig provar de reescriure la pel·lícula d'Alfred Hitchcock amb aquests personatges, la Virgínia, en Vador, la Dafne, etc. Ho vaig provar, no acabava de sortir-me'n i ho vaig deixar aparcat. L'octubre de 2014 m'hi vaig tornar posar, perquè volia entregar-la al premi Marian Vayreda. Vaig estar d'octubre a febrer escrivint la novel·la, amb una dedicació molt intensiva. Tenir una data d'entrega i un premi en perspectiva em va servir per tirar a matar, renunciar a coses, saber on tallar i on no ficar-te...
 
- Com va treballar a partir de la pel·lícula de Hitchcock? Agafava escena per escena i les anava reescrivint? Hi ha paral·lelismes en escenes concretes, com l'atac d'una gavina en una barca, que vostè converteix en l'atac d'un voltor a la Dafne dins un cotxe.
 
- És que Hitchcock sempre feria les actrius rosses! Hi ha coses que he anat mantenint,  escenes totalment transportades a la novel·la. Però, sobretot, els rols de personatge: que hi hagi la presència de fora (Dafne), la mestra instal·lada en aquest microclima (la Virgínia) i el Vador, que treballa en una polleria i és el personatge masculí.
 
- Per què aquesta analogia amb Els ocells i no amb una altra?
 
- De petit, la meva mare no me la va deixar veure. Deuria tenir sis o set anys i em va dir que em faria por. Crec que va fer bé, perquè de petit tenia molts malsons i ella, en realitat, m'estava protegint. De fet, la pel·lícula de Hitchcock és sobre el poder castrador d'una mare, que arriba a impedir que la parella consumi l'acte sexual! Em feia gràcia que la meva mare m'impedís veure la pel·lícula, però no vaig trobar el moment de veure-la fins després dels trenta anys. Sense saber-ho, la meva mare em va crear un mite.
 
- Normalment, quan et crees un mite i el veus, tens una decepció.
 
- Però a mi em va encantar! Vaig pensar que ho havia d'aprofitar i portar-ho al meu territori. Per això es diu Els ocells, no me'n vull amagar pas. La referència a Hitchcock ha de ser-hi, des del principi fins al final.
 
- Com s'ho ha fet per, a partir d'una pel·lícula tan icònica, fer una cosa diferent?
 
- Amb la inversió. La pel·lícula de Hitchcock és centrípeta, els ocells ataquen. Però la meva novel·la és centrífuga, tot el contrari. Una inversió total. Els ocells no ataquen, sinó que fugen del centre del poble. Les escenes, òbviament, no poden ser les mateixes, però el quadre de personatges, com et deia abans, té molt a veure amb la pel·lícula.
 
- El primera capítol és tot un ganxo, crea empatia i interès de seguida. Com a lector, vols seguir els personatges i veure què passa. En el procés d'escriptura, es plantejava fer una novel·la d'èxit?
 
- No sé què passarà, però sí que vaig fer Els ocells amb la vocació d'ampliar el cercle. El Twistanschauung té una vocació molt minoritària, és un llibre molt estrany, ple d'experiments. També és lliure de prejudicis, perquè anava a buscar coses i a trobar la meva pròpia veu. A Els ocells, en canvi, jo volia jugar amb les convencions i buscava una novel·la on la trama fos molt important, així com tot allò que passa als personatges. I volia que hi hagués un "mcguffin", un misteri que fa que tot evolucioni i vulguis saber "per què" . El repte era buscar unes formes més clàssiques per fer una novel·la on pogués posar-hi tot el que a mi m'agrada.
 
- Vostè és dissenyador gràfic. Aquestes ganes d'experimentar i buscar "jos" sempre diferents creu que potser li vénen per la seva professió?
 
- Sí, els dissenyadors no tenim "marca personal", perquè cada client ve amb uns problemes diferents i tu li dónes solucions diferents. En aquest sentit, no em preocupa tenir una trajectòria unitària. Estic molt content que aquest llibre no tingui res a veure amb l'anterior. I espero que el següent també sigui una cosa totalment diferent.
 
- A banda de la referència cinematogràfica, quins referents literaris tenia presents quan va escriure Els ocells?
 
- Pensava molt en el Phillip K. Dick i en el concepte d'una peça que no encaixa en una trama de misteri. Ell no te la va resolent a través d'un sol personatge, sinó de tres o quatre a la vegada, fent que les històries es vagin creuant. Mentre escrivia el llibre pensava molt en això, sobretot en novel·les com The Man in the High Castle (1962), també en A Scanner Darkly (1977), on tot acaba encaixant.
 
- A la novel·la, treballa bàsicament amb tres dones (Dafne, Judit, Virgínia) com a protagonistes. És casual que fossin dones?
 
- No, és molt important, perquè hi ha la pressió de la mare per a què el personatge masculí no escapi mai del poble, tal com també passa a la pel·lícula. En Vador ocupa el lloc del pare quan aquest mor i podríem dir que està "incestuosament" aparellat, a nivell freudià, amb la mare. També m'interessava que fossin personatges femenins perquè hi ha el tema de tenir descendència o no tenir-ne, que és present al llarg de tota la història.
 
- El poble també es troba en un dilema pel que fa a la despoblació i al seu futur.
 
- Sí, és un cul-de-sac. La Dafne es troba en el punt de decidir. Però el poble s'està morint, s'està despoblant, i la manera que troben de revifar-lo és el turisme rural, que pot acabar provocant una altra mena de mort.
 
- Tothom vol evitar la fi. Els ocells fugen i això és molt simbòlic.
 
- És una mena de reflexió entre ecològica i humana.
 
- De tots aquest personatges, quin és el que més li agrada?
 
- Tinc un afecte especial per la Judit. Potser és paternalisme, perquè ella és una feminista de setze anys que comença a rebel·lar-se i es troba en un poble de merda, totalment sola. En canvi, la Dafne no em cau gaire bé.
 
- Potser és perquè és l'única que està vinculada amb el món de l'escriptura?
 
- Me l'imagino com una persona egoista i intractable, i per això em cau malament. No té res a veure amb la gent del gremi [riu].
 
- La Dafne no és l'única picada d'ull al món literari. Les germanes Brugués recorden molt sospitosament les germanes Brönte.
 
- De fet, la Dafne s'emporta d'allà un llibre i ara m'agradaria molt escriure'l, aquest llibre. Espero poder-ho fer.
 
- Sempre treballa a fogonades?
 
- Escric cada dia! Em llevo molt d'hora i em poso a escriure, normalment començo a les sis del matí. Amb Els ocells em vaig quedar a l'atur i això va fer que hi pogués dedicar moltes hores.
 
- I què farà amb les dues novel·les que tenia començades?
 
- No ho sé. Aquesta també estava morta... i mira. Tinc molta cosa escrita i m'agradaria aprofitar-ho, sobretot els contes.
 

Víctor Garcia Tur, amagat en la frondositat dels paratges d'«Els ocells» Foto: Víctor Garcia Tur

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
El camió en el qual s'han carregat les obres d'art | Àlvar Llobet
Àlvar Llobet | 24 comentaris
01/01/1970
Guàrdia Civil i tècnics executen la sentència d'Osca i deixen el Museu de Lleida sense les 44 peces comprades a partir del 1983 | Centenars de manifestants s'han concentrat a les portes de l'equipament, on hi ha hagut enfrontaments amb la policia | El TSJC rebutja paralitzar el trasllat
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 17:48 L'ex-president del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero participarà en l'acte central de la campanya del PSC al 21-D, que el partit celebrarà al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), al costat del Fòrum. Hi intervindran també Miquel Iceta, Pedro Sánchez, Josep Borrell, Eva Granados, Núria Marín i Jaume Collboni.
 17:33 El CDR de Cambrils denuncia que Correus no té sol·licituds per votar per correu i recorda que aquest dilluns s'acabava el període per poder demanar aquesta opció de vot de cara al 21-D. Fonts de l'oficina del municipi del Baix Camp han afirmat que s'han quedat sense però "quan faltava una hora per tancar" i han informat que n'han tramitat més de 500.
 17:33 Apareixen llaços grocs pintats als passos de vianants de Sabadell amb la firma dels CDR locals. Diversos espais de la ciutat, com els ponts de la Gran Via, també compten amb llaçades grogues. 
 17:22 ÚLTIMA HORA La Fiscalia investiga les piulades homòfobes contra Iceta per un possible delicte d'odi. El director de l'Institut de Nanotecnologia de la UB, Jordi Borrell, dimiteix del càrrec i es disculpa per haver dit que el líder del PSC té els es "esfínters dilatats".
 17:13 Aragó acusa ara Catalunya de no conservar bé algunes obres de Sixena. La consellera de Cultura avisa que alguna serà difícil de recuperar i creu que això "deixa en evidència" la tasca de Catalunya.
 17:06 
 16:52 Aragó rep amb eufòria les obres de Sixena. Desenes de persones celebren l'arribada de l'art que fins aquest dilluns estava al Museu de Lleida.
 16:46 
 16:43 Un particular denuncia l'alcalde de Sabadell per la cessió de col·legis públics l’1-O. Maties Serracant es mostra sorprès per la denúncia i reafirma el compromís "per fer efectiu el dret a l’autodeterminació”.
 16:32 Vic, Torelló, Calldetenes i Tavèrnoles retiren els símbols de suport als presos després de la denúncia de Ciutadans. L'ajuntament de la capital penjarà una altra pancarta a favor de la llibertat d'expressió.
 16:19 Un particular denuncia l'alcalde de Sabadell per la cessió de col·legis públics l’1-O. El jutjat d'instrucció número 2 de la ciutat obre diligències per un presumpte delicte de desobediència.
 15:35 ÚLTIMA HORA Les obres del Museu de Lleida ja han arribat a Sixena.
 15:26 Rovira: «Si Rajoy no vol vies unilaterals, no ha d'aixecar-se de la taula de diàleg», informa Albert Prieto. La número 2 d'ERC acusa el president espanyol d'haver aplicat "decisions unilaterals", com el 155, que han tingut "conseqüències nefastes". La dirigent republicana responsabilitza el líder del PP d'haver alimentat una "repressió econòmica" a Catalunya.
 15:06 Inés Arrimadas assegura que Ciutadans vol "acabar amb el procés sobiranista i amb el 155" i que, per això, el millor és "votar per les opcions polítiques que aposten pel diàleg".
 14:35 LA CARAVANA La senyera que va amb Xavier Domènech a tot arreu. Contracrònica de Sara González del setè dia de campanya de Catalunya en Comú-Podem
 

Xavier Domènech, en un míting Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 
 14:23 
 14:14 ÚLTIMA HORA Aragó s'emporta de Lleida les obres de Sixena per la via del 155. Guàrdia Civil i tècnics executen la sentència d'Osca i deixen el Museu de Lleida sense les 44 peces comprades a partir del 1983.
 13:57 LA CARAVANA. JxCat fa entrar en campanya les burles de Moncloa sobre les víctimes de l'1-O. La candidatura de Carles Puigdemont emet abans dels mítings unes declaracions de Rafael Catalá sobre els ferits de la jornada del referèndum. Per Oriol March.
 13:53 Ciutadans, l'únic partit que defensa (sense matisos) l'Aragó en el litigi de Sixena, informa Pep Martí. La formació unionista va trencar la unanimitat al Parlament mentre que el PP va donar suport a la resolució en favor de protegir el fons.
 13:53 LA CARAVANA A qui dona suport Manuel Valls? L'ex-primer ministre francès es reuneix amb Iceta dies abans de participar en un míting de Cs; contracrònica de Jordi Bes.
 13:41 Josep ​Rull, des de Granollers: «El 21-D toca decidir entre nació o submissió». El conseller de Territori i Sostenibilitat ha estat a Granollers, on ha destacat que la forma per lluitar "contra el procés gens normal que se segueix contra nosaltres" és votar massivament a les eleccions "per reafirmar el nostre full de ruta i aconseguir la llibertat dels presos i del president Puigdemont".
 13:40 Lourdes Ciuró corresponsabilitza obertament el PSC de l'espoli de Sixena. La diputada del PDECat recorda que sense els socialistes l’article 155 no hagués prosperat.
 13:33 Iceta es reuneix amb l'exprimer ministre francès Manuel Valls. El PSC ho ha compartit a través de les xarxes socials amb una piulada. La reunió es produeix pocs dies abans que Valls participi en un acte de Ciutadans juntament amb l'escriptor Mario Vargas Llosa.
 13:24 La diputada del PDECat Lourdes Ciuró corresponsabilitza obertament el PSC de l'espoli de Sixena
 13:15 "Em penedeixo que s'estigui utilitzant indegudament el 155". Així ha respost l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, en preguntar-li si es penedeix que el seu partit hagi donat suport a l'aplicació d'aquest article. En declaracions a Catalunya Ràdio, Ros ha remarcat que el 155 "no està pensat per entrar en plets entre administracions", sinó que té com a objectiu "restablir la legalitat constitucional i estatutària".
 13:14 Lluís Puig carrega contra el «PSC-PSOE» de Lleida pel trasllat de les obres de Sixena. El conseller de Cultura, en un vídeo des de Bèlgica, sosté que els socialistes i Ciutadans hauran d'explicar "com vetllen" pel patrimoni de la ciutat. Informa Oriol March des de Lleida.
 13:01 El TSJC rebutja adoptar mesures cautelars i paralitzar el trasllat de les obres del Museu de Lleida a Sixena.
 12:58 JxCat posa en dubta les garanties democràtiques del 21-D. Laura Borràs, número cinc per Barcelona, assenyala que els presos polítics i la possibilitat que el 155 d'allargui després de les eleccions posen en qüestió els comicis. Informa Oriol March des de Lleida.
 12:41 El candidat del PSC al 21-D, Miquel Iceta, comunicarà a la fiscalia contra delictes d'odi les piulades homòfobes contra ell. El professor de la UB Jordi Borrell afirmava en en un tweet que el socialista tenia "esfínters dilatats" i el qualificava de "ser repugnant", però l'esborra i demana perdó hores després.
 
 12:34 
 12:33 
 11:52 Joan Lluís Bozzo, de Junts per Catalunya, assegura que la “solució Iceta és la Guàrdia Civil entrant de matinada a espoliar el patrimoni”. Quim Torra assenyala que “avui és Sixena i demà pot ser l’escola catalana”.
 11:49 Laura Borràs, número cinc de Junts per Catalunya, atén els mitjans davant del Museu de Lleida, informa Oriol March. “Compartim la ràbia i la indignació davant d’aquest espoli cultural. Això és el 155, i aquesta és la unilateralitat del govern espanyol”, assenyala Borràs acompanyada d’altres membres de la candidatura.
 11:37 L'oferta de Domènech a ERC i PSC per reeditar un tripartit, per ara, impossible. Ho explica Sara González
 

El cap de llista dels comuns, Xavier Domènech, durant el discurs al fòrum Primera Plana Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú
 11:37 Els «comuns» aposten per una gestió compartida i una exposició itinerant de les obres de Sixena
 11:16 Miquel Iceta descarta qualsevol acord amb ERC després del 21-D: "Els nostres projectes són incompatibles". En una roda de premsa de l'ACN, el candidat socialista a les eleccions catalanes titlla d'"irreal" la possibilitat d'un nou tripartit d'esquerres, i reclama als republicans que no recuperin la via unilateral si volen evitar un nou 155; per Jordi Bes.
 11:14 L'operació del trasllat a Aragó dels 44 béns de Sixena dipositats al Museu de Lleida preveu allargar-se fins almenys les 14 hores, segons han informat fonts coneixedores a Europa Press.
 10:59 La contundent rèplica dels Bombers de Vic a les acusacions d'Albiol. El cap de llista del PP va carregar ahir contra el cos per "ajudar" a col·locar una pancarta de suport als presos polítics.
 10:50 L'oferta de Domènech a ERC i PSC per reeditar un tripartit, per ara, impossible, per Sara González. El líder de Catalunya en Comú reivindica que els republicans renunciïn a la unilateralitat i els socialistes reneguin del 155 i dels pactes amb PP i C's. Defensa que un govern "catalanista i progressista" pot superar els "blocs Frankenstein".
 10:47 El candidat del PSC al 21-D, Miquel Iceta, diu que l'"error" del trasllat de Sixena "no té a veure amb el 155". Segons Iceta, "és un exemple més de quan es judicialitzen les qüestions els polítics perdem la capacitat d'incidència sobre els temes"; informa Jordi Bes.
 10:31 Albert Rivera diu sobre les obres d'art del Museu de Lleida que "s'han de respectar les resolucions judicials" i deixa entreveure que el seu partit, si arriba al govern català, no posarà traves al compliment d'aquest tipus de resolucions judicials. Ho ha dit en declaracions a "El programa de Ana Rosa" de Tele 5. 
 10:32 Albiol, entrevistat a RAC-1, compara el trasllat d'obres de Sixena amb els papers de Salamanca: «La policia obeeix el jutge». El candidat popular assegura que li "sap greu" que Junqueras estigui a la presó però diu que el va "advertir" que tindria un "disgust".
 10:27 Rajoy amenaça amb tornar a aplicar el 155 després del 21-D. El president espanyol avisa que el govern central ha demostrat tenir mecanismes "eficaços" per defensar l'estat de dret d'aquells que pretenen liquidar-lo. Informa Sergi Ambudio.
 10:22 Miquel Iceta considera "irreal" que es pugui repetir un tripartit a la Generalitat amb ERC i els "comuns".
 10:19 Mariano Rajoy ha justificat el trasllat de les obres d'art de Sixena i ha dit que el que fa el seu executiu és acatar una resolució judicial. "Les resolucions judicials s'han de complir i si algú creu que no s'ha de fer i vol substituir al jutge que ho digui, però aquest no és el funcionament normal d'una democràcia", ha valorat. Rajoy, a més, ha evitat valorar els moments de tensió entre policia i manifestant i tampoc el fet que el trasllat es faci en plena campanya electoral i agafant-se al 155.
 10:17 
 09:55 El candidat del PSC al 21-D, Miquel Iceta considera que la via unilateral que recupera ara ERC "és una pantalla ja superada", segons afirma en una roda de premsa a l'ACN.
 09:51 
 09:48 Xavier Domènech presenta 5 propostes per formar govern:
1. Blindar drets socials i reactivar l'economia.
2. Fiscalitat més justa
3. Nou estatus polític amb més autogovern
4. Pacte de claredat i referèndum acordat
5. Unitat del catalanisme progressista
 

El cap de llista dels comuns, Xavier Domènech, durant el discurs al fòrum Primera Plana Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 09:40 
Entrades anteriors »
Treballadors i companys del departament de Salut fan costat a Toni Comín, a Brussel·les | ND
Esteve Plantada
01/01/1970
Treballadors del departament de Salut van ser a la capital europea per donar suport al conseller i li van lliurar un emotiu escrit
El cap de llista dels comuns, Xavier Domènech, durant un míting | Dani Gago / Catalunya en Comú
Sara González | 2 comentaris
01/01/1970
Des del míting de El Vendrell, una bandera catalana acompanya el cap de llista dels "comuns" per alimentar el perfil de "presidenciable"
Carles Puigdemont intervé al míting de Junts per Catalunya a Mollerussa | Junts per Catalunya
Oriol March
01/01/1970
La candidatura de Carles Puigdemont emet abans dels mítings unes declaracions de Rafael Catalá sobre els ferits de la jornada del referèndum
Publicitat electoral del 21-D al metro de Barcelona. | Adrià Costa
Ferran Casas | 2 comentaris
01/01/1970
La manifestació de Brussel·les, el pont, el debat de la unilateralitat i la competència -encara suau- a l'independentisme i a l'unionisme marquen el primer tram de la cursa del 21-D | La participació duu de corcoll els partits mentre ERC i Cs polaritzen la campanya i Puigdemont puja a les enquestes aliè als dubtes sobre el seu futur
Carles Riera, cap de llista de la CUP | Adrià Costa
Arnau Urgell | 1 comentari
01/01/1970
El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, la frase i l'estirabot de la campanya electoral del 21-D