​Dionís Guiteras creu que la CUP intenta «marcar perfil» amb els pressupostos però hi haurà acord

El vicepresident de la Diputació de Barcelona i membre de la direcció d'ERC assegura que els comptes són "importantíssims" i que la majoria "passa per la CUP" | El també alcalde de Moià entén que CDC es refundi si el seu projecte actual està "esgotat" i ho emmarca dins de la "sana competència" | Indica que la Diputació seguirà ajudant als municipis en la recaptació de tributs quan es creï la nova Hisenda Catalana

El vicepresident de la Diputació de Barcelona, Dionís Guiteras
El vicepresident de la Diputació de Barcelona, Dionís Guiteras | Adrià Costa
09 de febrer del 2016
Actualitzat a les 14:21h
Dionís Guiteras (Castellterçol, 1970) rep una delegació de NacióDigital, formada per representants de totes les edicions territorials de la demarcació de Barcelona a l'Ajuntament de Moià. Durant el darrer mandat, va començar a treure el municipi del pou de l'endeutament i ara ha de combinar aquesta feina, que encara dura, amb la de dirigir la Diputació de Barcelona, en qualitat de vicepresident, al costat de la presidenta i quadre convergent, Mercè Conesa. Al marge de tota la informació local, que publicarem en breu, Guiteras fa un parell de pinzellades de l'actualitat en clau nacional. 


- La CUP està ensenyant algunes cartes de cara a la negociació dels pressupostos. Creu que pot acabar-hi votant en contra?

- No estem fent una cosa normal. Ja portem un currículum, des del 27 de setembre prou evident de què no estem fent una cosa normal. I que, per tant, ni els temps, ni les formes, ni els missatges són normals. Entenem que un pressupost per al 2016 és importantíssim, i si la llei més important que es vota al Parlament, que és el pressupost, no té el consens de tots, és que no hem fet bé la feina. Només els concebem amb una majoria clara i la majoria clara només és amb la CUP. No podem entendre que això no sigui d'aquesta manera. Que tothom es situï, que tothom vulgui marcar perfil, entra dins del joc de la negociació pressupostària. Ara estem en una fase de jocs, de posicionaments. Però estic absolutament convençut que ens posarem d'acord perquè els pressupostos tirin endavant. Amb més o amb menys majoria, però la majoria passa per la CUP. Per tant, entenem que això anirà així. 


- CDC està en un procés de refundació i Artur Mas està impulsant una versió 2.0 de la Casa Gran del Catalanisme. ERC ho veu com una competència?

- És que la funció dels partits polítics és buscar-se la vida i intentar aconseguir ser el màxim d'interessants i ben valorats per la majoria de la ciutadania. A primer de ciència política, t'ensenyen que el primer objectiu d'un partit polític és guanyar les eleccions. I això, malentès, pot semblar que ens busquem la vida. No, no, és que si no guanyes no pots aplicar el teu programa, i per tant no té cap sentit. I tothom busca els seus espais. Per tant, CDC s'entén perfectament que busqui els seus espais, que es redefineixi. Si consideren que el seu projecte actual està esgotat, és normal que es reformulin, es repensin i intentin aconseguir el màxim de gent possible. Nosaltres fem el mateix, però és la sana competència. De fet, no només CDC s'està refundant. El PSC s'està refundant, ICV també, Unió s'ha refundat... són temps de canvis. 

- Però el moment és excepcional, és de construcció d'un país independent. Aquest moviment no hauria de venir després?

- No ens fa res, és normal. Això vol dir que s'ho creuen, i que amb divuit mesos aconseguirem la república. Tothom es posiciona, tothom busca els seus espais i és l'obligació de tots buscar-los perquè d'aquí uns mesos haurem de decidir quin model de república volem. Si la volem pintar amb color vermell, si volem escriure que ha de penjar d'aquí, o ha de penjar d'allà. Per tant, és important que les forces que es creuen el procés s'espavilin i busquin quin ha de ser el seu electorat i quin ha de ser el seu espai social. 


- Sobre la construcció del nou estat, quin paper tindrà la Diputació en l'impuls de la nova hisenda?

- L'organisme de gestió tributària de la Diputació de Barcelona, el paper que té ganes de jugar és el de seguir donant suport als municipis. Això vol dir que els municipis que fins ara necessiten del suport tècnic i material de la gestió dels seus tributs puguin seguir fent-ho. Si això en el nou marc que tindrem pot també ser útil per a la Generalitat, no hi tenim cap impediment. 
 

Dionís Guiteras amb periodistes de les edicions territorials de Nació Digital a la demarcació de Barcelona. Foto: Adrià Costa

Arxivat a