Una gran fumera deixa Barcelona sense servei de Renfe

L'origen del fum se centra a l'estació d'Arc de Triomf però ha obligat a tancar cinc estacions més | Els Bombers de Barcelona treballen per normalitzar el servei | L'afectació s'ha estès a la línia 1 del metro, tallada entre Plaça de Catalunya i Marina | FGC i l'AVE funciona amb normalitat

Redacció
09 de febrer del 2016
Actualitzat a les 8:46h
Un gran núvol de fum ha obligat aquest matí a tancar sis estacions de Renfe a la ciutat de Barcelona on no hi circula cap tren. A causa d'estar compartides amb la línia 1 del metro, aquesta també ha quedat aturada entre la plaça de les Glòries i la plaça d'Espanya.

La L1 del metro ha reobert al trànsit les estacions de Rocafort, Urgell i Universitat, i ara funciona entre Hospital de Bellvitge i Universitat i entre Glòries i Fondo. Sense servei entre Universitat i Glòries. La resta de línies de metro funcionen amb normalitat.

Segons han informat els Bombers al punt de les 8 h., el foc no era elèctric i ja estaria extingit. Aquest s'hauria produït per acumulació de deixalles i altres materials a l'antiga estació d'Arc de Triomf.Després de l'extinció del foc, el director de Rodalies, Felix Martín ha demanat a Renfe la circulació de trens buits per provocar corrents de vents i treure el fum. Tot i i això, el consistori està pendent de les valoracions de Bombers per anar restablint i normalitzant el servei.

L'Ajuntament de Barcelona ha assenyalat que l'origen del fum està a l'entorn de l'estació d'Arc de Triomf. Agustí Recasens, comissionat de Seguretat, ha assenyalat que, concretament, ha pogut començar a quarts de dues de la matinada "en un altell de l'estació del Nord". Si es confirmés aquest origen, segons el mateix Recasens, la incidència no tindria conseqüències greus més enllà del caos d'aquest matí. I és que el fum s'ha anat estenent pels túnels afectant també les estacions de Sagrera, Clot-Aragó, Passeig de Gràcia, estació de França i plaça de Catalunya
Les línies de tren han estat redirigides per acabar els seus trajectes en aquest esquema: R2 a Sant Andreu Comtal, R1 a Badalona, R3 i R4 a Sant Andreu Arenal. Per la seva banda, les línies procedents del sud acaben a Sants. Els únics serveis ferroviaris que funcionen per entrar a Barcelona són els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i l'AVE, que disposa de túnels separats.

Dotze dotacions dels Bombers han estat treballant des de quarts de dues de la matinada per localitzar l'origen del fum, segons ha informat l'Ajuntament de Barcelona, que ha activat el Pla Bàsic d'Emergència Municipal.

En declaracions a RAC 1, el director de Rodalies Félix Martín de la companyia de ferrocarrils ha informat que tot i no saber-se les causes del fum, sembla que es pot descartar que s'hagi produït alguna explosió. RAC1 ha creat l'etiqueta #trenrac1 per agrupar i rebre informacions via Twitter.
 
Resum de les afectacions a la xarxa de Rodalies a Barcelona
Estacions tancades: Arc de Triomf, Sagrera, Clot-Aragó, Passeig de Gràcia, estació de França i plaça de Catalunya
Línia 1 del metro: no funciona entre Universitat i Glòries
Línia R-1 de Rodalies: finalitza el servei a Badalona
Línia R-2 de Rodalies: finalitza a Sant Andreu Comtal
Línies R-3 i R-4 de Rodalies: finalitza a Sant Andreu Arenal
Línies sud de Rodalies: finalitzen a Sants
Serveis alternatius de busos: aeroport-Sants i Espanya-Glòries
Arxivat a