Els 24 anys de Rita Barberá s'ensorren en pocs dies

El periodista valencià Sergi Tarín explica per a NacióDigital la caiguda de l'exalcaldessa de la capital del Túria | "Amb 50 investigats al voltant, ni el més devot pot pensar que Barberá estiga neta", assenyala | Considera que encara no l'han imputat per una qüestió procedimental

Rita Barberà, exalcaldessa de València, en una imatge d'arxiu
Rita Barberà, exalcaldessa de València, en una imatge d'arxiu | ACN
Sergi Tarín
05 de febrer del 2016
Actualitzat el 08 de febrer a les 18:35h
La denominada operació Taula, que investiga les presumptes comissions en diverses administracions i el finançament irregular del Partit Popular valencià, ha posat Rita Barberá a l'ull de l'huracà. L'exalcaldessa de la capital del Túria, actualment senadora i, per tant, aforada, veu com tota l'estructura política del seu entorn està passant aquests dies pel jutjat d'instrucció número 18. El periodista Sergi Tarín analitza per a NacióDigital la caiguda d'una política que durant 24 anys va governar amb mà de ferro la ciutat.
 
El 24 anys de Rita Barberá s'ensorren en pocs dies, per Sergi Tarín
És la instantània que ressumix la caiguda fulgurant de tota una època. Rita Barberà, amagada darrere la cortina, guaita des de la finestra de sa casa. Són uns ulls atemorits envers la ciutat que governà 24 anys amb mà de ferro. El telèfon deu de fer-li fum i el televisor va deixant un rastre d’imputats per blanqueig de capitals i finançament il·legal. Són tots els seus. Regidors de cinc lustres que van desprenent-se com les perles del collar i rebotant en terra. El ritisme es dessagna i la Guàrdia Civil cerca l’ama totpoderosa, qui sent per enlloc eixe alè turbulent i rovellat patrimoni dels fugitius de la Justícia.

És cert que Barberà no està imputada (ara es diu investigada), però es tracta d’una mera qüestió procedimental. En ser senadora està aforada i només pot ser interrogada pel Tribunal Suprem. Al jutjat d’instrucció número 18 ja tenen suficients indicis per redactar l’escrit raonat a l’alt tribunal, però això implicaria aturar en sec unes recerques que travessen el clímax i que estan dislocant orgànicament el Partit Popular. De fet, el secret de sumari ha provocat un pànic col·lectiu de sospites i suposicions. Els declarants estan parlant i ningú no sap que diu l’un de l’altre. El PP de la ciutat de València ha entrat en estat de xoc.

I la cap de tot això, la invencible, l’animal polític que mastegava qualsevol contrincant, ha d’eixir de casa darrere vidres fumats i xafant l’accelerador. Ho feu este dijous cap a un rumb incert. Probablement buscant la companyia de les dames de confiança: Mari Carmen García-Fuster i Asunción, "Totón", Barberá, una de les tres germanes. La primera controlava els comptes del grup municipal; la segona els funcionaris i els assessors. I Barberà dirigia la ciutat, el PP valencià i despatxava sovint amb el seu amic Mariano Rajoy.

I és, precisament, el letal mutisme del president del govern espanyol en funcions el que deu d’haver trastornat la gran matriarca de la dreta aborigen. Amb 50 imputats al voltant, ni el més devot pot pensar que Barberá estiga neta. Les investigacions senyalen amb dit impúdic una clientela familiar de nebots i nebodes i Anticorrupció ja l’ha obert més causes. D’una banda hi ha les irregularitats per les 466 factures en protocol per valor de 278.000 euros i que va denunciar Compromís. Una despesa que controlava la germana. I també els quantiosos regals en bosses i roba de marca que apareixen en sumaris com el d’Emarsa o la Fira de València. D’esta última, Barberá presidí un consell d’administració que deixà un forat de 1.000 milions, entre els quals hi ha els 500.000 euros que el PP estatal encara no ha abonat per la celebració, a 2008, del congrés que coronà Rajoy.

Tot plegat, a Rita Barberá se li esgota el temps i els silencis. La imatge d’indefensió junt la finestra és l’epitafi de qui cregué que València i ella eren la mateixa cosa.
Arxivat a