«Refugiats, l'odissea cap a Europa», la mostra de Sergi Cámara al Palau Robert

El fotoperiodista col·laborador de NacióDigital documenta el perill de les travessies per mar que emprenen moltes persones per fugir dels seus països | L'acte inaugural serà aquest divendres 5 de febrer

Plafons exteriors de l'exposició de Sergi Cámara al Palau Robert
Plafons exteriors de l'exposició de Sergi Cámara al Palau Robert | Adrià Costa
Redacció
05 de febrer del 2016
Actualitzat a la 13:40h
L'exposició Refugiats, l'odissea cap a Europa del fotògraf vigatà Sergi Càmara, col·laborador de NacióDigital, dóna a conèixer les rutes cap al continent europeu de molts refugiats de procedència diversa que van a la recerca d'una nova vida, lluny dels conflictes bèl·lics que sacsegen els seus països. La consellera de la Presidència de la Generalitat i portaveu del Govern, Neus Munté, encapçalarà la seva inauguració aquest divendres a dos quarts de cinc de la tarda al Palau Robert. La mostra es podrà visitar a partir del 6 de febrer. 

L'exposició itinerant, a iniciativa del Comitè per a l'Acollida de les Persones Refugiades i amb la col·laboració del Palau Robert, busca sensibilitzar l'opinió pública catalana sobre les situacions a les quals milers de refugiats han de fer front i coincidint amb la conjuntura actual, en què molts d'ells han de venir a Catalunya. 

El fotògraf vigatà ha viatjat a diversos punts conflictius per captar l'èxode de refugiats: les illes gregues de Lebos i Kos, prop de Turquia i un dels principals punts d’entrada d’Europa de les persones que fugen dels seus països; el pas fronterer d’Idomeni, a la frontera entre Grècia i Macedònia; Belgrad; la frontera entre Sèrbia i Hongria; Budapest; la localitat fronterera de Tovarnik, i Melilla.

Les imatges documenten el perill de les travessies per mar en embarcacions en què s'amunteguen moltes persones, les llargues caminades, les esperes a les fronteres, les estades a ciutats com Belgrad o Budapest a l’espera de sortir cap al destí desitjat, els viatges amb tren o el testimoniatge de les famílies. També s’hi pot veure la tasca de l’ONG catalana Open Arms, que porta a terme operacions de salvament al mar. Tot un món que s’ha fet visible en els darrers temps i que ha colpejat moltes consciències.
 

Una de les fotografies de l'exposició al Palau Robert Foto: Sergi Càmara


L'acte comptarà amb els discursos de la consellera Munté, del tercer tinent d'alcalde de l'Àrea de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens; del diputat delegat de Presidència de la Diputació de Barcelona, Jaume Ciurana; el director general de Difusió, Ignasi Genovès, i el fotògraf Sergi Càmara. 

També hi assistiran el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós; la directora general de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Marta Macias; el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila; i el coordinador del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, Àngel Miret.

La mostra es pot visitar, a més del Palau Robert, a diverses localitats de Catalunya i a diversos districtes de Barcelona, amb el suport de les diputacions catalanes i l’Ajuntament de Barcelona.

Sergi Cámara

Sergi Cámara (Vic, Osona, 1970) ha dedicat gran part de la seva trajectòria professional als moviments migratoris i als desplaçaments forçats per la guerra, en llocs com Colòmbia, Sudan del Sud, el Marroc, Mali, Ruanda o el Iemen. Una part important de la seva feina també mostra les vulneracions dels drets humans a la tanca de Melilla, tasca que porta realitzant des de 2004. 

Treballa de manera independent per a organitzacions i institucions. El seu objectiu és aprofundir en els temes, dedicar-los el temps necessari per aconseguir una visió global i completa en cada reportatge. Part de la seva feina ha estat publicada per NacióDigital.

Ha col·laborat amb diverses organitzacions com el  Servei Jesuïta al Refugiat, Entreculturas o Cooperació Internacional de l’Obra Social La Caixa. Ha publicat els seus reportatges en mitjans nacionals  i internacionals. La seva obra s’ha exposat a Barcelona, Madrid, Miami, São Paulo, Bogotà, San Francisco, Lima, Panamà, entre d’altres ciutats. Ha aconseguit premis nacionals i internacionals; Beca FotoPres de l’Obra Social “la Caixa”, Premi Activista de la ciutat de San Francisco, Premi José Couso de Tele 5 i finalista al FotoPres de l’Obra Social de "la Caixa".

La situació dels refugiats

Segons el Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, es calcula que més de 60 milions de persones estan fora dels seus països com a conseqüència de guerres, conflictes, persecucions i violacions dels drets humans a finals del 2015. Una tercera part d’aquestes persones són refugiades. Més del 80% de les persones refugiades estan acollides per països en vies de desenvolupament o del Sud.

El nombre de refugiats que arribaran a l’estat espanyol en el decurs dels dos propers anys serà previsiblement d’entre 15.000 i 30.000 persones, xifra que suposa entre el 0,03 i el 0,06% del total de la població espanyola (quantificada en 46,7 milions). El Govern català estima que arribaran fins a 5.000 persones amb necessitats de protecció internacional a Catalunya durant els dos propers anys.
Arxivat a