García Albiol adverteix Puigdemont que l'Estat respondrà a les lleis de ruptura

“No som el partit del no”, assegura el líder popular | El dirigent del PP diu que li ha semblat que parlava amb Artur Mas | Neus Munté: “No creiem que hi hagi marge per suspendre la tramitació d’aquestes lleis”

Xavier García Albiol i Carles Puigdemont, aquest dijous
Xavier García Albiol i Carles Puigdemont, aquest dijous | EFE
04 de febrer del 2016
Actualitzat a les 22:19h
Cordialitat en el tracte i xoc frontal en els continguts. Aquest és el titular que Xavier García Albiol ha fet de la seva trobada d’avui amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. En un moment donat, Garcia Albiol li ha advertit que el PP serà bel·ligerant enfront l’elaboració de “les lleis o de propostes de llei que pretenguin la ruptura amb Espanya”. Davant d’aquesta afirmació, el president s’ha arronsat d’espatlles. Aquesta escena en el Palau de la Generalitat resumeix la reunió.   

Garcia Albiol ha dit que si el Govern i les forces sobiranistes s’entesten a tirar endavant les lleis de ruptura, “convertirien Catalunya en un estat totalitari” i que l’Estat no es quedarà de braços creuats. És més, el PP català demanarà a les instàncies de l’Estat que intervinguin per defensar l’Estat de dret.  

El polític conservador s’ha mostrat decebut després de l’intercanvi amb el president: “En alguns moments he tingut la sensació que em trobava davant d’Artur Mas”. García Albiol ha presentat a Puigdemont quinze propostes amb mesures concretes “al servei dels catalans”, que inclouen l’aposta per la lliure elecció en l’escola pública, reduir les llistes d’espera, l’esforç contra l’atur, el suport a les famílies i la millora en el sistema de finançament, entre d’altres.

Malgrat el xoc frontal entre el PP i el Govern, Garcia Albiol ha volgut evitar la imatge d’uns ponts del tot trencats amb l’executiu català. Ha dit que “no som el partit del no” i s’ha mostrat disposat a tornar a conversar amb Puigdemont quan calgui, i ha agraït al president que hagi acollit amb interès les propostes presentades pel PP.

Munté no veu marge per suspendre la tramitació de les lleis

Neus Munté, consellera de Presidència i portaveu del Govern, ha declarat després de la trobada que “ens costa d’entendre la voluntat de judicialitzar el procés que viu Catalunya”, ha assegurat el convenciment del Govern que “no creiem que hi hagi marge per suspendre la tramitació d’aquestes lleis” i que continuaran treballant en el marc de la legalitat, amb seguretat jurídica i des de la protecció de les persones. Munté ha reconegut que amb el PP és amb la formació amb qui potser se senten més lluny.