El Govern «blinda» l'art de Sixena

La vicepresidenta Neus Munté assegura que l'executiu català no permetrà que les peces puguin sortir del MNAC ni del Museu Diocesà de Lleida sense autorització

02 de febrer del 2016
Actualitzat a les 17:29h
El Govern de la Generalitat no permetrà que les obres d'art del Monestir de Santa Maria de Sixena que s'exposen al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i al Museu Diocesà de Lleida surtin de Catalunya. Així ho ha destacat aquest dimarts la portaveu de l'executiu de Carles Puigdemont, Neus Munté, que ha assegurat que les peces només es podran moure si hi ha autorització de la Generalitat. 

Munté ha fet aquest anunci en el marc del conflicte judicial que manté Catalunya amb Aragó al voltant d'aquestes obres d'art. La consellera ha indicat que la decisió s'ha pres "per protegir aquests béns encara que sigui de manera provisional". Segons ha destacat, al Govern l'avala l'Estatut i la Llei de Patrimoni, per la qua cosa, es veu "legitimat" per implementar aquesta cobertura. 

Un conflicte que està als tribunals

Les obres del monestir de Sixena han estat la llavor de la discòrdia entre els executius de Catalunya i Aragó, que fa dues setmanes es van veure les cares als tribunals per la seva propietat. L'any 1992, la conselleria de Cultura de la Generalitat va signar amb les monges de monestir de Sixena un contracte de cessió indefinida dels frescos, un document que des d'Aragó s'assegura que és fals. 

Durant el judici, el director de MNAC, Pepe Serra, va assegurar que les obres formen part d'una col·lecció indivisible que està protegida per la Llei del Patrimoni català, de manera que la seva divisió suposaria "una pèrdua enorme pel conjunt". En aquest sentit, Serra també va indicar que la separació d'aquest conjunt seria perjudicial per les pròpies obres i pel catàleg artístic del museu, "un dels més importants del món en pintura mural romànica".

El bressol de Sixena, la darrera polèmica

Per acabar de tensionar les relacions, la setmana passada es va obrir un nou conflicte entre els dos executius per la subhasta d'un bressol de plata del segle XVI que era del monestir. La Generalitat va aturar aquesta operació amb l'argument que aquesta era una peça catalogada des del 1994, i que no havia estat informada de la seva venta per part dels seus propietaris. 

Aquest fet va posar en alerta els advocats de l'Ajuntament de Sixena, que van presentar en un jutjat d'Osca una petició de "segrestament judicial" d'aquesta peça al considerar que el bressol forma part del conjunt artístic del monestir, que el 1923 va ser declarat Monument Nacional. Aquest segell és interpretat des d'Aragó com un aval per lluitar contra la venta o cessió d'aquestes peces.

Indignació a la conselleria de Cultura

Aquesta operació de "segrest" del bressol va indignar el nou conseller de Cultura, Santi Vila, que ha enviat una carta al ministeri d'Interior queixant-se de la vulneració de les competències pròpies de la Generalitat i lamentant que "s'ha posat en risc l'acció protectora exercida des del Departament de Cultura". 

A més, Vila demana informació sobre la localització actual de l'obra. En el cas que hagués sortit de Catalunya, com tot apunta, s'hauria produit una vulneració de les competències del Govern català.