Els usuaris del metro lamenten la manca d’informació i els retards per la vaga

Els passatgers critiquen les aglomeracions que s’han produït en andanes i passadissos per l’aturada parcial del servei

Panell informatiu de la jornada de vaga al metro d'aquest dimarts
Panell informatiu de la jornada de vaga al metro d'aquest dimarts | Adrià Costa
ACN
02 de febrer del 2016
Actualitzat a les 18:24h
Els usuaris del metro de Barcelona han estat els principals afectats per la vaga dels treballadors del suburbà, que han convocat aquest dimarts una aturada parcial de les 10.00 a les 15.00 hores.

Les principals queixes dels passatgers han estat pels retards, ja que només funcionava el 20% dels trens en la franja horària afectada i això ha provocat que les freqüències de pas superessin els 20 minuts.

Els usuaris també han lamentat les aglomeracions que s’han produït a les andanes i als passadissos del suburbà, així com la manca d’informació que s’ha proporcionat sobre la data i l’afectació de la vaga dels treballadors. Durant el matí, TMB ha tancat 40 accessos al metro per evitar aglomeracions.

Segons ha informat Transports Metropolitans de Barcelona, en un dia laborable la xarxa de metro sol registrar unes 340.000 entrades en total entre les 10.00 i les 15.00 hores. Davant la convocatòria de vaga, TMB ha recomanat als usuaris que evitin utilitzar el servei de metro durant l’aturada parcial.

La companyia ha informat que la vaga “s'està desenvolupant sense incidències ni aglomeracions”. De manera preventiva, a més del tancament d’accessos, TMB ha reduït el nombre de passos d'entrada per les portes lliscants de pagament a l’entrada de les estacions. Una altra precaució ha estat la disposició de les escales mecàniques en sentit pujada o bé aturades.

“Les mesures adoptades corresponen al primer nivell de prevenció, amb la finalitat d'evitar situacions de perill a l'interior de les estacions, sobretot a les andanes”, ha aclarit TMB en un comunicat. El Departament d’Empresa i Ocupació ha ordenat que es mantinguin uns serveis mínims equivalents al 20% de l'oferta habitual.

Això vol dir que durant l'aturada les estacions continuaran obertes, però els trens circularan amb intervals molt superiors als normals, que poden ser de 15 minuts o més, segons ha informat TMB. “En cas necessari s'adoptaran mesures de regulació dels fluxos de passatge per evitar que se superi la capacitat de les andanes”, ha conclòs el comunicat.

Els sindicats CGT, UGT i CCOO han convocat aquesta vaga i un seguit de mobilitzacions més ampli “per forçar el desbloqueig de les negociacions i pressionar a favor d’un acord que respongui a les reivindicacions plantejades en la plataforma unitària presentada fa mesos per la representació dels treballadors”.

Els tres eixos de reivindicació dels sindicats són "la lluita contra la precarietat laboral, la descongelació salarial i la limitació de la reforma laboral". De moment, els sindicats mantenen una vaga de 24 hores els dies 22 i 24 de febrer, amb motiu del Mobile World Congress. Per dimecres 3 de febrer els sindicats ACTUB, COS, USOC, PSA, CNT i BS també han convocat una aturada parcial (de 10.00 a 16.00 hores) del servei d’autobusos de TMB.

Per contra, la direcció de TMB lamenta que “la convocatòria de vaga parcial i l'anunci de posteriors mobilitzacions ha interromput sense raons objectives el desenvolupament de la negociació del conveni col·lectiu de Metro que ha de substituir el que va vèncer tot just l'1 de gener passat.

L’empresa reitera la seva voluntat de continuar treballant per uns acords que compatibilitzin la millora del servei públic i la millora de les condicions laborals”. El plantejament de TMB per al nou conveni col·lectiu “es basa en el manteniment del poder adquisitiu dels treballadors, dins dels límits imposats per l’actual marc legal”, “l’adequació organitzativa per prestar un millor servei al ciutadà” i “la conciliació de la vida personal i familiar”.
Arxivat a