Rabell insisteix davant Puigdemont que el referèndum pactat és l'única sortida

El cap de Catalunya Sí que es Pot reclama uns nous pressupostos que responguin a la greu situació social però no s'oposaran a la pròrroga tècnica

Lluís Rabell amb Carles Puigdemont, al Palau de la Generalitat
Lluís Rabell amb Carles Puigdemont, al Palau de la Generalitat | ACN
01 de febrer del 2016
Actualitzat a les 18:52h
Trobada cordial la d’aquesta tarda al Palau de la Generalitat entre el president Carles Puigdemont i Lluís Rabell, cap del grup de Catalunya Sí que es Pot (CSEQP). Rabell ha agraït que la reunió no ha estat una simple intercanvi de cortesia i l’ha definit com a “molt interessant” i no només protocol·lària. El polític d'esquerres ha assenyalat els dos temes principals de la conversa: els pressupostos i el bloqueig davant les aspiracions polítiques de Catalunya.

El cap de CSQEP ha repetit el que és un constant del seu discurs des de l’inici de la legislatura. Segons ell, la declaració aprovada el 9-N no és viable i no té recorregut. Cal buscar una sortida operativa al bloqueig existent, i el seu grup creu que només el referèndum pactat pot donar una sortida democràtica a la situació.

Rabell considera que un bon espai de trobada per trobar una via transitable a l’estat actual pot ser la comissió d’estudi creada sobre el procés constituent –i que avui el govern espanyol ha portat al Tribunal Constitucional-. Ha fet una crida perquè Ciutadans i el PSC s’impliquin en la seva tasca .

No s'oposaran a la pròrroga dels pressupostos

El president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot ha reclamat uns pressupostos a l’alçada de les urgències socials del moment. Dimecres se sotmetrà al ple del Parlament la pròrroga tècnica dels comptes. Rabell ha dit que ells no s’hi oposaran, però que caldrà en breu plantejar-ne uns de nous, alhora que cal renegociar el deute de la Generalitat i les prioritats de despesa. Per Rabell, “el dels pressupostos no és un tema comptable, sinó polític”. Ha propugnat, en aquest sentit, que les escoles que segreguen per sexe no han de tenir suport de la Generalitat.

Fi de l’statu quo a Espanya

En la trobada s’ha estudiat l’estat actual de la política espanyola. Rabell li ha traslladat la convicció de CSEQP que s’està davant d’una nova arquitectura política en què xoca el futur amb el passat. Segons ell, hi ha una oportunitat de canvi que Catalunya hauria d’aprofitar. Rabell li ha dit al president que l’etapa que comença conclourà amb una nova configuració de l’Estat, tot recordant que ara les reclamacions de Catalunya ara es troben amb aliats polítics a Espanya. Puigdemont s’ha mostrat escèptic davant les possibilitats que pot oferir la nova conjuntura però ha escoltat les opinions de Rabell.