Heliogàbal, entre l'adéu i l'esperança

La sala, ubicada al barri de Gràcia, ha suspès temporalment els concerts perquè no pot assumir més sancions econòmiques | L'Ajuntament de Barcelona s'ha compromès a canviar la normativa, un fet vist amb optimisme des de l'establiment

L'Heliogàbal ha hagut de deixar de fer concerts per incompliment de la normativa
L'Heliogàbal ha hagut de deixar de fer concerts per incompliment de la normativa | Heliogàbal
31 de gener del 2016
Actualitzat el 01 de febrer a les 10:49h
Epicentre de la música emergent, mostrari de noves propostes, abeurador de poetes, rapsodes, artistes i altres éssers de la Barcelona més noctàmbula i alternativa. Així es podria definir l'Heliogàbal, una de les sales fonamentals per entendre moltes coses de les que han passat aquests darrers anys –a nivell artístic, social i musical– a la ciutat i, per extensió, al país. Situat al Carrer Ramon y Cajal de Gràcia, s'ha mantingut ferm al llarg de dues dècades, a base de bons concerts, de recitals memorables, d'una proximitat inestimable i d'un gust excel·lent. Però potser tot això tindrà una data de caducitat, si no es posa remei ben aviat.

Convertit a base d'anys, públic fidel i bona programació en un distingit centre de peregrinació de paladars exigents a la recerca de bones propostes, el petit local gracienc no és l'únic que tem l'ull inquisidor de la llei. En el mateix cas s'hi troben Robadors 23, l'Ateneu 9 barris, Koitton Club o Freedonia, entre d'altres, tal com també ho va ser l'Horiginal, el mític pou de poesia que, petit qui peti, cada dimecres presenta nous versos. El dissabte 23 de gener, l'Helio convertia en notícia la seva situació i la d'aquests altres locals es feien virals quan anunciava que cancel·lava temporalment els concerts per la impossibilitat d'entomar més sancions econòmiques.

Cada vegada analitzats amb més zel per la Guàrdia Urbana, les dues darreres inspeccions van suposar multes per valor de 100.000€, un "import inassumible" per als responsables. Les inspeccions denunciaven una "manca de limitador de so i excés d’aforament", fets que són fidels a la realitat infraestructural de la sala, perquè l'Heliogàbal funciona des de fa anys amb una llicència de bar que no s'ajusta a l'activitat cultural que desenvolupa. El rebombori posterior provocat pel cessament de l'activitat musical, afegit al canvi de lloc dels concerts programats a l'Helio, han propiciat una resposta ràpida de l'Ajuntament de Barcelona, que ha informat que treballa per modificar la normativa que dóna cobertura a aquest tipus de sales.

Amb l'objectiu de trobar una sortida de consens

Segons indiquen fons del consistori, es treballa amb l'objectiu de preservar les sales que ofereixen música en directe, sense exposar-se a sancions. L'Ajuntament també ha anunciat que ja treballa per modificar part de la legislació que regula la música en directe a Barcelona, sobretot en les activitats que es produeixen a les sales que no disposen de la llicència adequada i que, malgrat això, organitzen concerts com a associació cultural o a través d'altres fórmules. De moment, la música de l'Helio s'ha traslladat a sales com Be Cool o els Lluïsos.

Miquel Cabal, director adjunt de l'Heliogàbal, declarava a l’ACN que mantindran la decisió mentre realitzen un estudi d’impacte acústic i de seguretat que els permetria organitzar nous concerts amb un permís extraordinari. Aquest és l’acord a què van arribar el divendres 22 de gener el Districte de Gràcia i la sala, “a l’espera que es resolgui la qüestió de la normativa general sobre música en directe a Barcelona”. “És el primer cop que l'Ajuntament diu explícitament que afrontarà el canvi de normativa”, afirma Cabal. Tal com diuen els responsables de la sala, "després de tants anys de topar amb una paret cega, per fi tenim esperances de trobar una sortida definitiva al problema". Una esperança que hauria de comportar resultats satisfactoris ben aviat.
 

Joan Miquel Oliver, de concert a l'Heliogàbal. Foto: Heliogàbal