ERC reclama el retorn dels papers de Barcelona que encara són a Salamanca

El desembre passat, les Corts de Castella-Lleó van demanar que la Generalitat tornés els documents que té "indegudament"

28 de gener del 2016
Actualitzat a les 21:09h
El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, que presideix Alfred Bosch, presentarà demà un prec al plenari –que celebrarà també el debat sobre l’estat de la ciutat– per reclamar el retorn de la documentació del consistori que encara roman a l’Arxiu de la Guerra Civil de Salamanca. En cas que aquesta petició no sigui atesa, ERC vol que s’interposi demanda administrativa per via de contenciós. També reclama que l’Ajuntament faci costat a la Generalitat i de la Comissió de la Dignitat en la negativa a tornar cap document a l’arxiu salamantí, tal com van demanar recentment les Corts de Castella-Lleó.

El 22 de desembre passat, les Corts de Castella-Lleó van aprovar una declaració, per unanimitat de tots els grups, en què reclamaven a la Generalitat el retorn dels papers de Salamanca recuperats “indegudament” per la Generalitat des de l’any 2006. La declaració es referia a part del fons que, suposadament, no s’hauria retornat encara als seus propietaris legítims. Però des del Departament de Cultura ja es va respondre que la Generalitat ha pogut localitzar més del 90% dels propietaris, als quals s’ha retornat la documentació.

Esquerra Republicana recorda que a Salamanca resten encara fons de moltes corporacions municipals catalanes, nega que s’hagi produït cap cas de retorn "indegut", ja que tota documentació recuperada ha passat per una comissió mixta amb representants del ministeri de Cultura, i recorda l’origen del fons, que va ser fruit de l’espoli de l’exèrcit franquista l’any 1939.

Curiosament, l’acord de les Corts castellanes es va produir només dos dies després de les eleccions espanyoles del 20-D. Malgrat la tensió política, totes les forces de la cambra castellana (PP, PSOE, Podem i Ciutadans, entre elles) li van donar suport. Els papers de Salamanca encara tenen el poder d’unir els partits espanyols de tots els colors.