Les detencions del PP valencià dificulten l'«operació comitè federal»

La caiguda d’Alfonso Rus i l'entorn de Barberá coincideixen amb la proposta de Felipe González d’un govern PP-Ciutadans tolerat pel PSOE | Des de la mateixa nit del 20-D s'intenta fer inviable un acord de coalició entre socialistes i Podem

Albert Rivera i Mariano Rajoy
Albert Rivera i Mariano Rajoy | Europa Press
26 de gener del 2016
Actualitzat el 27 de gener a les 16:20h
Hi ha coincidències que semblen inspirades pel diable. Aquest dimarts s’han conegut dos moviments de la vella guàrdia del PSOE per impedir com sigui una possible aliança d’esquerres al Congrés. D’una banda, un grup d’exministres del PSOE, PP i UCD agrupats a la Fundació Espanya Constitucional han reclamat un govern de gran coalició. Entre ells, José Bono i Eduardo Zaplana, al costat de Carlos Solchaga i Rodolfo Martín Villa. També s’ha filtrat una conversa a l’ambaixada de França a Madrid en què haurien participat diversos ambaixadors juntament amb Felipe González, en què l'expresident espanyol s’hauria posicionat en favor d’un govern de PP i Ciutadans, facilitat per l’abstenció del PSOE. Però l’operació d’aquest matí contra la corrupció al País Valencià, amb 24 detencions entre elles la de l’exhome fort del partit a València, Alfonso Rus, ha estat un gerro d’aigua freda en els càlculs del PP i dels qui desitgen que el PSOE acabi facilitant el govern al partit de Mariano Rajoy.

L’operació contra Rus i la cúpula del PP valencià no està conclosa. A Gènova temen que el cas, que encercla l’exalcaldessa Rita Barberá, sigui un altre obstacle en el camí per romandre a La Moncloa. Dilluns mateix, semblava haver-se iniciat un acostament decisiu entre Rajoy i Albert Rivera, però avui des de la direcció de Ciutadans ja han aixecat el dit en el sentit que els casos de corrupció poden complicar una entesa amb els populars. A la vegada, que enmig del procés de consultes del cap de l’estat amb les forces polítiques la corrupció caigui sobre la taula de converses és un molt mal símptoma per Rajoy, ja molt erosionat. Per Pedro Sánchez i el seu equip, les detencions de Rus són oxigen de cara al proper comitè federal del PSOE, a celebrar dissabte vinent.

"Operació comitè federal"

Està en marxa des de la mateixa nit del 20-D una maniobra que es podria anomenar perfectament "operació comitè federal", centrada a fer inviable no ja un acord de coalició entre PSOE i Podem, sinó ni tan sols un inici de diàleg. Es tracta, en definitiva, d’evitar que sigui el secretari general qui lideri les negociacions per formar govern, i que actuï com un simple delegat del comitè. L’intent matusser d’alguns barons com Susana Díaz de prohibir, pràcticament, parlar amb la cúpula que lidera Pablo Iglesias, va ser tan evident que va forçar a Díaz a un cert replegament. Això explica que fa quasi dues setmanes que la presidenta andalusa guarda un silenci calculat. La posició de Sánchez s’ha vist empitjorada pel particular estil d’Iglesias i les seves declaracions provocatives, que van obligar la direcció del PSOE a un comunicat de reacció i a marcar distàncies amb Podem.

La decisió de la mesa d’ubicar els diputats podemistes a les golfes de l’hemicicle del Congrés –amb l’acord del PSOE- ha afegit un altre element de tensió entre socialistes i Iglesias. Aquesta mena de "guerra de guerrilles" entre les dues formacions s’afegeix a la gran batussa interna en el si del PSOE. Sánchez ha especificat que finalment serà el comitè federal que tingui la darrera paraula sobre els pactes que es puguin tancar, per tal d’asserenar els ànims dels barons territorials. Fa una setmana semblava que un pacte PSOE-Podem amb el suport del PNB era factible. Els darrers dies, la situació ha canviat. Les detencions per corrupció vénen ara en ajut, potser, de les forces que propugnen fer els possibles per dur el PP a l’oposició. Però l’escenari és molt difícil de gestionar per Pedro Sánchez.
Arxivat a