Muriel Casals presidirà la comissió del Procés Constituent, recorreguda al TC

La junta de portaveus del Parlament acorda la distribució de les presidències de comissions, amb 15 de les 29 per a Junts pel Sí; cinc per a C's; tres per al PSC; i dues per a Catalunya Sí que es Pot, PPC i la CUP | El ple de la setmana vinent tractarà de la pròrroga de pressupostos i el març se celebrarà el sobre la pobresa

26 de gener del 2016
Actualitzat a les 19:41h

Muriel Casals, aquest dijous a la tarda al Parlament. Foto: Martí Albesa


La mesa del Parlament i la junta de portaveus s'han reunit aquest dimarts i han acordat la distribució de les presidències de les 29 comissions parlamentàries que hi haurà aquesta legislatura. Finalment, Junts pel Sí presidirà la més polèmica de totes, la comissió d'estudi del Procés Constituent, que el govern espanyol ha recorregut al Tribunal Constitucional. De fet, serà la diputada i expresidenta d'Òmnium, Muriel Casals, qui ocupi aquest càrrec. Les vicepresidències i secretaries de les comissions encara no estan repartides, però fonts properes a la negociació asseguren que la vicepresidència de Procés Constituent podria recaure en algun dels diputats de la CUP.

La junta de portaveus d'aquest dimarts ha acordat, doncs, que Junts pel Sí tingui la presidència de quinze comissions (tretze més les dues que corresponen per reglament a Carme Forcadell), que C's n'ocupi cinc (entre elles la d'Afers Institucionals), que el PSC n'ostenti tres, i que la resta de formacions –Catalunya sí que es pot, PPC i la CUP- tingui dues presidències de comissió cadascuna.

La CUP presidirà la comissió de Corrupció i Bon Govern

Junts pel Sí presidirà la majoria de les comissions, onze de legislatives i dues d’estudi. Una d’aquestes és de les més emblemàtiques de la legislatura, la d’estudi sobre el Procés Constituent, que dirigirà Muriel Casals. A més, el grup presidirà també les dues que li corresponen a Carme Forcadell en tant que presidenta de la cambra: la de Reglament i la de Matèries Secretes. Les altres són Economia, Exteriors, Salut, Territori, Medi Ambient, Cultura, Justícia, Treball, Afers Socials, Sindicatura de Comptes, Peticions i Infància.

Ciutadans, el principal grup de l’oposició, presidirà cinc comissions, entre elles la de Control de la Corporació dels Mitjans de Comunicació i la de d’Afers Institucionals, més Interior, Igualtat i Estatut dels Diputats. El PSC presidirà les d’Ensenyament, Síndic de Greuges i Automoció. El Partit Popular presidirà la d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, i la de Seguretat Vial. La CUP, per la seva banda, presidirà les comissions parlamentàries de Governació i la de Corrupció i Bon Govern.

El ple del Parlament de la setmana vinent tractarà la pròrroga de pressupostos. Una qüestió important ja que caldrà veure si es tracta tan sols d’una pròrroga momentània mentre se’n preparen uns altres, o si la pròrroga s’allarga durant l’any. Pel mes de març està previst el ple extraordinari sobre la pobresa.