Hansel Cereza: «El meu ADN és el de la Fura dels Baus»

El director català ha estat el responsable de la creativitat i direcció de l'acte central de la inauguració de Sant Sebastià 2016 | Cereza és cofundador de la Fura dels Baus i dels especialistes en esdeveniments de gran format més prestigiosos d'arreu del món

Hansel Cereza, director de la cerimónia inaugual de Sant Sebastià, Capital Europea de Cultura 2016
Hansel Cereza, director de la cerimónia inaugual de Sant Sebastià, Capital Europea de Cultura 2016 | DSS2016
22 de gener del 2016
Actualitzat el 25 de gener a les 7:22h
La Cerimònia Inaugural de Sant Sebastià, Ciutat Europea de la Cultura 2016 compta amb un nom català a la direcció. Es tracta del director i creador català Hansel Cereza (Barcelona, 1957), que serà l'encarregat de dirigir un acte multitudinari i de gran format on farà valer el seu ampli bagatge escènic i creatiu, avalat per més de trenta anys de trajectòria.

L'esdeveniment, titular Pont de la convivència, té lloc aquest dissabte 23 de gener al voltant del Pont Maria Cristina. Per a crear l'espectacle, Cereza s'ha endinsat en la cultura basca i ha emprat tot allò que va aprendre com a director artístic de l'espectacle Herritmo –realitzat amb Oreka TX, Kalakan i Kukai—, un bagatge que li ha permès idear un esdeveniment que integra diverses formes i expressions culturals del territori.

Cereza és un dels fundadors de la companyia la Fura dels Baus, on ha estat part de l'equip creatiu i de la direcció múltiples espectacles, un d'ells la Inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona 92. Aquest 2015 ha dirigit les cerimònies inaugurals de la Copa Àfrica, Copa Amèrica i Pavelló de Kuwait a l'Expo Universal de Milà. En el camp de la publicitat ha creat accions per a marques com Nike, Mercedes Benz, Pepsi o Swacht.
 
- Què veurem aquest dissabte quan comenci la Cerimònia Inaugural de Sant Sebastià, Ciutat Europea de la Cultura 2016?
 
- En tots els anys que porto treballant en macro cerimònies, sempre he intentat aconseguir que l'espectacle tingués un ADN propi i fos irrepetible en el lloc on es porta a terme. Principalment, això és el que més m'ha preocupat: fer una peça que només serveixi per a Sant Sebastià, singular i única per a la ciutat i la seva gent.
 
- Què hi haurà de singular?
 
- Per ser capaç de fer la cerimònia d'aquest esdeveniment tan important per a Sant Sebastià, i també per al conjunt del País Basc, he estat molt de temps documentant-me, vivint a la ciutat, endinsant-me entre els carrers i costums, observant la seva idiosincràsia i prenent, al capdavall, el pols a la ciutadania. És per això que vaig acabar presentant, per a l'espectacle, una proposta en què la ciutadania té una intervenció directa i importantíssima. Hem seleccionat diverses associacions culturals, corporacions, grups amateurs, corals, etc., i els hem implicat. La cerimònia la fa la ciutadania de Sant Sebastià al 100%!
 
- Aquesta implicació farà que el públic visqui, tal com s'ha fet públic, "una experiència col·lectiva en la qual la ciutadania es converteix en el centre de l'acció". Serà el rei part fonamental de l'espectacle?
 
- Quan em van oferir el "briefing" amb els valors i els conceptes de cadascun dels actes previstos, i et diuen els espais possibles per dur-hi a terme la cerimònia, has de començar a orientar-te i a prendre decisions. Em van suggerir tres espais possibles: la Conxa, el riu i la platja de davant del Kursaal. Vaig donar voltes, em vaig situar davant de cada espai i vaig decidir, in situ. Com que un dels conceptes a desenvolupar era la convivència, el riu i el pont de Maria Cristina eren ideals per desenvolupar una estructura dramàtica que parlés d'estendre el pont de la convivència a través del diàleg i la diversitat.
 
- En què s'ha inspirat per crear la cerimònia, a banda d'aquest "briefing" i de la ciutat mateixa?
 

- Sobretot en tota la feina feta a Herritmo. No és comparable, és cert, perquè aquell era un espectacle petit en comparació a aquest. però, per a mi, va suposar la incursió en la cultura d'aquest país, i en l'aprofundiment de la mateixa. La cultura basca és espectacular, molt contundent, molt rica, que es viu molt intensament. Quan va sorgir aquesta nova proposta, vaig pensar que era una segona oportunitat per anar més enllà, per enriquir encara més el coneixement que en tenia.
 

- Com arriba a ser el responsable de la cerimònia d'aquest dissabte?
 
- La meva carrera està construïda en anar acumulant experiències, en saber aprofitar els nous projectes per anar buscant-ne d'altres. De fet, aquesta feina a la qual em dedico és qüestió d'anar sembrant i anar enviant correus. En el meu cas, a més, s'afegeix que sóc un dels fundadors de Fura dels Baus i, tot i que ja fa quinze anys que no hi sóc, això et dóna un pes molt important a l'hora de buscar nous reptes.
 
- Quina relació tenia amb la ciutat, abans de l'encàrrec?
 

- De fet, fins fa dos anys, que vaig venir a fer la direcció d'Herritmo, no en tenia cap, a banda d'haver-hi vingut molt com a "turista". Sant Sebastià és una ciutat molt agradable, que conec de fa molt de temps.
 
- Un cop té la idea, com la treballa? Deu ser un procés molt complex.
 
- Sí, ho és realment. Una cerimònia no és un espectacle normal, dins dels paràmetres convencionals. En el cas de la cerimònia ocupem un riu, un pont, una ciutat sencera... Has d'anar a totes, perquè un acte així és un aparador a nivell mundial on la ciutat es dóna a conèixer al món. I, és clar, tot això s'ha de tenir en compte, però complica encara més el tema.
 
- Porta més de trenta anys de trajectòria, i va començar amb un teatre extrem i molt radical, el de la Fura dels Baus. Què queda d'aquell esperit en les propostes escèniques actuals de Hansel Cereza?
 
- El que queda és l'ADN "furero", totalment. S'ha anat gestant al llarg de tots aquests anys, és una manera de pensar i de dirigir. Quan formes part d'aquest ADN, t'és igual on puguis ser o treballar. A veure, sempre hi ha projectes on no pots donar molt de tu, perquè són de naturalesa molt especial. Però, malgrat tot, és important saber quin és el teu ADN. I el meu és "furero".
Arxivat a