El Liceu inaugura l'Any Shakespeare amb una versió realista de l'«Otello» de Verdi

L'òpera s'estrena aquest dijous 21 de gener amb direcció musical de Philippe Auguin | Feia deu anys que l'obra no es representava a la sala barcelonina, on s’ha vist més de cent cinquanta vegades | El Cor del Teatre comptarà amb el suport del Cor Infantil Amics de la Unió de Granollers, dirigit per Josep Vila

El Liceu estrena un «Otello» més realista, ubicat en un camp de refugiats
El Liceu estrena un «Otello» més realista, ubicat en un camp de refugiats | Antoni Bofill
21 de gener del 2016
Actualitzat el 23 de gener a les 9:08h
Un gran nom de l'òpera de tots els temps, Giuseppe Verdi, serà l'encarregat de donar el tret de sortida a l'Any Shakespeare al Gran Teatre del Liceu aquest dijous, 21 de gener, amb l'estrena d'un Otello més realista, que ambienta l'acció en un camp de refugiats. Basada en el cèlebre drama de l’autor britànic i amb llibret d’Arrigo Boito, aquesta òpera de quatre actes va ser estrenada el 1887 al Teatro alla Scala de Milà, després de l'anunci de retirada de Verdi, que va decidir deixar la composició després de veure representada Aida, el 1974.

La insistència de l'editor Ricordi, però, el va animar a seguir creant noves partitures, fet que es produiria l'any 1887, amb aquest Otello al qual seguiria, l'any 1893, un Falstaff que acabaria culminant el camí teatral del compositor italià. En l'adaptació que ara presenta la sala barcelonina, el director d’escena Andreas Kriegenburg ha apostat per una acció de caire realista ubicada en un camp de refugiats, on es desenvolupa la tràgica història d’amor i enganys entre els protagonistes.

"Otello", una òpera representada al Liceu en més de cent ocasions

Otello feia deu anys que no es representava al Liceu, on la peça s’ha vist més de cent cinquanta vegades. L’òpera, que romandrà en cartell fins el proper 7 de febrer, compta amb la direcció musical de Philippe Auguin i és interpretada per l’Orquestra Simfònica del Liceu. El Cor del Teatre comptarà amb el suport del Cor Infantil Amics de la Unió de Granollers, amb el director Josep Vila al capdavant, que ajudaran a reforçar l’energia d’una producció d’escenografia majestuosa –amb vuitanta-cinc dalt de l’escenari– i amb unes dimensions de vint metres d’amplada i vuit d’alçada.

El tenor José Cura és l'encarregat d'interpretar el gelós protagonista d'aquest drama clàssic, paper que ja va interpretar a l'estrena de la producció a la Deutsche Oper Berlin. Els tenors Carl Tanner i Marc Heller s'alternen amb Cura en el rol del personatge. Les sopranos Ermonela Jaho i Maria Katzarava cantaran el rol de Desdemona, esposa d'Otello, i els barítons Marco Vratogna i Ivan Inverardi com a Jago.

Un Any Shakespeare ple d'activitat i bones òperes

El Liceu ha volgut sumar-se a la commemoració del 400 aniversari de la mort de William Shakespeare amb l’estrena d’una sèrie d’òperes basades en les seves obres més cèlebres. En aquest sentit, l’adaptació que en va fer Verdi es combinarà durant el mes de febrer amb la versió que en va fer Rossini, interpretada per Gregory Kunde en versió de concert. I Capuleti e i Monteschi de Bellini, basada en l’universal Romeu i Julieta, es podrà veure durant els mesos de maig i juny al teatre en una proposta escènica de Vincent Boussard i la direcció de Riccardo Frizza.
 

José Cura, tenor d'«Otello», en un assaig al Gran Teatre del Liceu el darrer 19 de gener. Foto: ACN