El catalanisme «moderat» es mou

Primers moviments de membres de Convergència per construir un nou partit de “centre catalanista no independentista” | Han iniciat contactes amb dirigents d’UDC per refer un espai moderat però en cap cas el partit liderat fins ara per Duran i Lleida en serà el nucli aglutinador

Primers moviments dels «moderats» a l'entorn de CDC
Primers moviments dels «moderats» a l'entorn de CDC | Adrià Costa
18 de gener del 2016
Actualitzat el 19 de gener a les 17:44h
L’operació no té nom i està en els seus inicis, però tot apunta que es produiran moviments en l’espai del centre dreta català no independentista els propers mesos. Mentre Convergència Democràtica ha iniciat avui mateix el procés de refundació del partit, que tindrà un moment definitori en el proper congrés, convocat per al juny vinent, d’altres sectors es mouen també. Aquests darrers dies, membres de CDC han mantingut diversos contactes entre ells i amb algunes figures d’UDC per analitzar l’estructuració d’un espai moderat al marge de l’actual Convergència.

En aquests moviments, hi ha clars alguns punts de partida: cal un nou partit, que ha de ser catalanista però no independentista, sobirà a Catalunya, i transversal ideològicament, de manera que s’hi puguin encabir persones de matís liberal, democristià o nacionalista. També es considera necessari que en el lideratge de la nova marca hi predominin figures noves, no vinculades a la gestió política recent. Es considera que cal actualitzar el missatge moderat tradicional de CiU, però posant-lo al dia, i que UDC s’hi pot afegir, però no en pot ser el nucli de partida.

Tots els moviments que es produiran properament s’inscriuen en el neguit creixent en franges sensibles del patriciat, que veu amb desconcert la “deriva” de CDC cap a la “radicalitat”. És el que s’ha anomenat el Pont Aeri, tot l’entramat de grans empreses i sectors socials amb interessos estratègics en l’eix Madrid-Barcelona, i que juguen a un catalanisme que no trenqui amb l’Estat.

Aquests sectors es mouen al marge de l’exconseller Fernández Teixidó, qui també està fent una anàlisi del nou context generat per l’elecció de Carles Puigdemont. El fet que no hi hagi eleccions anticipades és vist per aquests sectors com una possibilitat de disposar del temps necessari per bastir un projecte diferent al de la CDC d’Artur Mas. Vénen mesos interessants en el camp del "moderantisme" català.
Arxivat a