Sobreviure a la crisi des de l'optimisme

El Documental del Mes enceta el 2016 amb "Grècia: reinventar-se per sobreviure" | El film mostra la història de tres persones que retraten un dels moments més durs de la història recent del país i d'Europa

Fotograma de «Grècia: reinventar-se per sobreviure», el primer Documental del Mes de 2016
Fotograma de «Grècia: reinventar-se per sobreviure», el primer Documental del Mes de 2016
18 de gener del 2016
Actualitzat a les 11:54h

El Documental del Mes enceta l’any 2016 amb Grècia: reinventar-se per sobreviure, una obra que posa el focus la capacitat dels homes i les dones per buscar camins alternatius al sistema "del qual han estat expulsats". El país del sud d'Europa ha esdevingut, gairebé de manera permanent, en el gran focus d’atenció informativa des que va esclatar la crisi econòmica. Però la crisi també ha servit perquè el país i els ciutadans que el conformen es qüestionin moltes coses.

El film és un retrat de la realitat social grega dirigit per la jove antropòloga i documentalista Elena Zervopoulou. Tal com expliquen els productors, "no és una pel·lícula catastrofista ni un lament als errors del passat", sinó un retrat vitalista sobre “altres maneres” de poder viure: cooperatives que eliminen intermediaris, associacions d’ajuda i denúncia dels ciutadans i ciutadanes que s’han quedat sense llar, famílies que emigren de la ciutat per buscar al camp una vida millor.

Les preguntes són obertes en un metratge que ofereix la possibilitat d'una resposta: com buscar les solucions que el govern no ha estat capaç de donar-los? Suposa aquesta crisi econòmica una oportunitat única per reinventar-nos a nosaltres mateixos i com a societat? Un documental on Grècia podria ser qualsevol país d’una Europa devastada per la crisi, i on l’oportunitat d’una vida de qualitat existeix i està fonamentalment a les mans dels propis ciutadans.

Tres protagonistes que volen canviar la realitat

Tres protagonistes retraten un dels moments més durs de la història recent de Grècia i, a la vegada, constitueixen tres exemples d’una lluita per un món diferent, basat ens un paràmetres que s’escapen de la lògica abusiva del capital. Un d’ells és en Giorgos, un home de 50 anys que va perdre la casa i es va veure forçat a viure al carrer. L'Ilias és un dels líders del conegut “moviment de la patata”, un grup d’activistes que vol eliminar els intermediaris per afavorir als agricultors i pagesos maltractats per les grans cadenes d’alimentació.

Finalment, en Grigoris, un pare de família que decideix marxar d’Atenes i començar una nova vida al camp. Mentre la crisi segueix ampliant les desigualtats arreu d’Europa, el coratge d’aquests tres personatges ens recorda que les persones podem canviar la nostra realitat diària. Es poden consultar les dates i horaris de les projeccions de tot l’estat en aquest enllaç.