La renda familiar de Pedralbes multiplica per 7,2 la de Trinitat Nova

Sarrià-Sant Gervasi és el barri que acumula una renda més alta i Nou Barris, la més baixa, segons un informe de l'Ajuntament de Barcelona | L'estudi es presentarà a la Comissió d'Economia i Hisenda de dimarts vinent

Renda familiar disponible per càpita a Barcelona el 2014
Renda familiar disponible per càpita a Barcelona el 2014 | Ajuntament de Barcelona
ACN
17 de gener del 2016
Actualitzat el 18 de gener a les 12:05h
En un any, el barri més ric de Barcelona, Pedralbes, s'ha enriquit, i el més pobre, Trinitat Nova, s'ha empobrit encara més. Aquest augment de la desigualtat és una de les dades més destacades del darrer Informe de Distribució Territorial de la Renda Familiar Disponible (RFD) per càpita a Barcelona, corresponent al 2014.

L'estudi, publicat per l'Ajuntament de la capital catalana, indica també que la renda familiar mitjana a la ciutat creix en un 1,1%. Per districtes, Sarrià-Sant Gervasi és el que acumula una renda més alta i Nou Barris, la més baixa. De fet, vuit dels deu barris més pobres corresponent a aquest darrer districte.

L'índex de Pedralbes se situa ara en 251,7 punts, mentre que Trinitat Nova torna a retrocedir i cau fins a 34,7. És a dir, que la renda del barri més ric és 7,25 vegades superior que la registrada al més desafavorit. Els índexs s'obtenen a partir dels ingressos i la despesa en termes absoluts així com de la combinació, en termes relatius, de diverses variables relacionades amb la situació laboral, nivell educatiu, la capacitat de consum i la situació patrimonial. Es calcula a cada barri centrant el valor de Barcelona en base 100.

Pel que fa a la distribució de la renda per districtes, la situació és molt semblant a la d'anys anteriors. Tant en posicions com en valors, tots revelen una gran estabilitat, mantenint-se Sarrià-Sant Gervasi i Nou Barris en les posicions extremes. Entremig, les Corts –destacat en la segona posició-, l'Eixample i Gràcia per sobre de la mitjana; Sant Martí, Ciutat Vella, Horta-Guinardó, Sants Montjuïc i Sant Andreu, per sota, tots ells amb valors entre el 73 i el 80% de la mitjana i amb poc més de la meitat de la població de la ciutat.

La renda de Ciutat Vella, una de les que més ha crescut

A l'informe es pot apreciar el creixement a Ciutat Vella, la renda del qual ha passat de la novena posició el 2007, a la sisena el 2014. Horta Guinardó passa del sisè al setè lloc del rànquing de la riquesa dels deu districtes, mentre que Sant Andreu descendeix del set al nou. 

L'estudi, que es presentarà a la Comissió d'Economia i Hisenda de dimarts vinent, recull que la Renda Familiar Disponible per càpita a Barcelona ha virat lleugerament a l'alça durant 2014, després del descens dels darrers anys. Aquest augment de l'1,1%, que l'ha situat en 19.335 euros, se sustenta en la millora de l'ocupació, de l'activitat empresarial, i de la situació econòmica general.

L'informe també revela que les rendes mitjanes continuen sent majoritàries a Barcelona, però inferiors als nivells d'abans de la crisi. Així mateix es constata que les rendes baixes continuen per sobre del 35%, i les molt baixes per sobre del 15,5%.
 

Informe Distribució Territorial de la Renda Familiar Disponible (pdf) / Ajuntament de Barcelona