Colau emplaça ERC, PSC i CUP a formar un «govern d'esquerres» a Barcelona

L'alcaldessa de Barcelona proposa un nou pla de barris per "empoderar els veïns", que invertirà 150 milions d'euros en el que queda de legislatura en aquells més desafavorits | En l'acte "L'alcaldessa respon", al Col·legi de Periodistes, demana també posar focus en el corredor del Besòs

Ada Colau, amb Neus Bonet, al Col·legi de Periodistes
Ada Colau, amb Neus Bonet, al Col·legi de Periodistes | Aj. Barcelona
13 de gener del 2016
Actualitzat el 14 de gener a les 9:57h
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, vol encarrilar la seva gestió aquesta legislatura consolidant i donant solidesa al seu equip de govern, i conscient que Barcelona en Comú té una majoria molt minsa, fa una crida a les forces d'esquerra a arribar a acords estables de govern.

"Vull un acord de govern d'esquerres per a la ciutat de Barcelona", ha afirmat l'alcaldessa, una petició directa als grups municipals d'ERC, PSC i CUP, "pensant en l'interès dels veïns i les veïnes", raó per la qual ha anunciat la intenció "d'interpel·lar" els representants d'aquests partits per "buscar els punts en comú que puguin fer possible aquest acord de govern".

Ada Colau ha fet aquestes declaracions com a colofó de la seva participació en l'acte "L'alcaldessa respon", que ha tingut lloc aquest dimecres a la tarda al Col·legi de Periodistes de Catalunya, i que ha servit per donar a conèixer alguns eixos del seu pla de govern, com la posada en pràctica d'un nou pla de barris, però també per exposar els projectes de Barcelona en Comú a mig i llarg termini, com ara impulsar una reindustrialització sostenible de la ciutat i posar el focus en els barris de l'eix del Besòs, amb un punt de vista metropolità que impliqui diversos municipis.

Inversió de 150 milions d'euros al nou pla de barris

La lluita contra les desigualtats és un dels objectius de la política d'Ada Colau des de la seva arribada a l'alcaldia. En aquest sentit, Colau ha reiterat les diferències en indicadors com la renda o l'esperança de vida entre els barris de Barcelona tot recordant aspectes com que "la renda a Pedralbes és 7,5 vegades la de Trinitat Nova" o que "hi ha sis anys de diferència d'esperança de vida entre Pedralbes i el Raval".

És per això que Colau ha defensat la implementació d'un nou pla de barris, que invertirà 150 milions d'euros en el que queda de legislatura en aquells quinze barris més desafavorits, concretament els de l'eix del Besòs, Nou Barris, Ciutat Vella i Sants-Montjuïc. L'alcaldessa ha defensat la necessitat de potenciar el barri "com a espai de vida, convivència i identificació col·lectiva", i per això confia que l'estratègia de barris servirà per potenciar "l'activitat econòmica i les xarxes socials", sempre des de la perspectiva de "l'empoderament dels veïns".

El pla, que comptarà amb l'assessorament d'Oriol Nel·lo, amb prou experiència en processos de metropolització, preveu desenvolupar accions "integrals i transversals", per a les quals Colau compta amb la col·laboració d'entitats veïnals i els grups municipals.

Estratègia del Besòs

Així mateix, Colau ha demanat girar la vista cap al riu Besòs, però no només quant als barris barcelonins sinó amb una mirada més metropolitana, ja que el corredor del Besòs -amb municipis com Sant Adrià del Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Montcada i Reixac-. En aquest sentit, l'alcaldessa s'ha referit a aquest territori com al "ciutat oblidada" i el "corredor de la vergonya", ja que és aquí on resideix el deu per cent de la població catalana, "i on les desigualtats són més palpables".

"El Besòs ha de deixar de ser un límit per ser un eix cívic", ha indicat, per apuntar exemples de la revitalització de la zona en els propers anys com els projectes de l'estació intermodal de la Sagrera i el campus de l'UPC de Sant Adrià, a més de la recuperació de la llera del riu Besòs com a parc urbà o la conversió en equipament de les tres xemeneies del Besòs.

Colau també ha parlat de la necessitat de reindustrialitzar la ciutat, per "evitar el monocultiu", per bé que el sector serveis representa el 85 de la generació de la riquesa i el turisme "és el principal actiu", l'alcaldessa ha defensat una estratègia a llarg termini de reindustrialització sostenible, amb un 2model industrial de futur que aposti per residu zero".

Reunió amb Puigdemont, "abans de final de mes"

Pel que fa a la recent investidura del nou president de la Generalitat, Colau ha expressat la seva intenció de reunir-se amb el president Puigdemont "abans de final de mes", tot mostrant-se confiada que el Govern de la Generalitat "es posi a treballar com més aviat millor". Finalment, l'alcaldessa ha reivindicat el dret d'En comú Podem de formar grup propi al congrés dels Diputats.
Arxivat a