entrevista

Josep Manel Busqueta: «La CUP ha demostrat que tenia raó»

Un dels dos diputats de la formació de l'esquerra independentista que ha dimitit arran del pacte amb Junts pel Sí assegura que és un "senyal preciós" tenir un Parlament presidit per l'exlíder de l'ANC i un Govern encapçalat per algú provinent del municipalisme independentista

Entén que la seva renúncia "forma part del preu a pagar"

Considera que cal "veure amb simpatia" que un sector de l'esquerra espanyola assumeixi el dret a decidir

, Barcelona | 11/01/2016 a les 16:35h
Especial: Les entrevistes de NacióDigital
Arxivat a: Política, CUP, Josep Manel Busqueta, acord investidura, entrevista, investidura
Josep Manel Busqueta deixarà de ser diputat de la CUP | Adrià Costa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 11/01/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Josep Manel Busqueta (Sant Andreu de Llavaneres, 1973) abandona el seu escó al Parlament. És un dels damnificats per les negociacions llargues i políticament cruentes d’aquests tres darrers mesos trepidants. Ell explica que això ha estat molt dur per tothom. També pels dirigents de la CUP. Ha passat de ser “el Josep Manuel, el pastisser del poble que ara és diputat de la CUP” a ser “el Josep Manuel, el pastisser del poble que ara és diputat de la CUP i ens fotrà a l’aire el procés”. L’obrador familiar de Bellpuig ha estat el veritable forn ideològic d’aquest polític forjat a partir de les converses amb el seu pare, vell "psuquero". La carrera universitària com a economista va acabar de formar el Busqueta referent de l’ala "dura" de la CUP.

- Deixa l’escó al Parlament. Se sent castigat, sacrificat, alliberat?

- Bé, en aquesta vida complexa i dialèctica, hi ha una mica de tot això. Les negociacions van ser molt dures. El que nosaltres exigíem era molt també, i era evident que la nostra exigència, en cas de ser reconeguda, no ens sortiria gratuïta. Jo entenc que formo part del preu a pagar, això que, en aquesta mena de flagel·lació, se’n pot dir autocrítica.  

- Però vostè volia continuar?

- M’havia compromès amb els companys i companyes de candidatura de dur a terme la tasca que la CUP-Crida Constituent em va encarregar. Per mi, continuar vol dir seguir amb la nostra tasca. Som una força que no devem tota la nostra pràctica a la feina parlamentària i institucional. Tenim una presència permanent en les lluites socials i de transformació, i ara em dedicaré a continuar desplegant aquesta tasca. No me’n vaig d’enlloc però canvio la ubicació.

- Però torna a l’obrador de Bellpuig, o estarà en una mena d’obrador del Parlament?

- Diguem que l’obrador de Bellpuig no l’he deixat mai. Aquests dies he compaginat la intensitat de la lluita per l’acord amb els tortells de reis. A algú altre li ha tocat la fava. Compaginaré la feina a la pastisseria amb les tasques de l’organització, en assessorament parlamentari i reincorporar-me al que és el meu ecosistema: les lluites de barri, el carrer, la pedagogia crítica, els plantejaments estratègics i de fons que una organització com la CUP ha de tenir.  
 
- Aquesta barreja seva de treball manual a la pastisseria i alhora ser diputat al Parlament deu haver estat enriquidora.

- Et dóna perspectiva. Jo sempre ho he dit. Em dóna perspectiva que quan acabo de treballar cada dia, m’agenollo i rasco la merda del terra, i després vaig al Parlament. Enmig de totes aquelles catifes, aquelles columnes, i aquells senyors i senyores tan notables, no deixo de reconèixer d’on vinc. Provinc de les classes subalternes que s’aixequen cada matí i, per subsistir, han de rascar la merda del terra.   

 
- Vostè aspira a ser el gran teòric de la CUP?

- Mare meva! No sé si l’expressió seria aquesta, però Déu me’n guard. Jo al que aspiro és a aportar en la contribució col·lectiva. Els nostres plantejaments tenen a veure amb activar la intel·ligència col·lectiva i jo el que vull fer és afegir-m’hi.

- Quines coses ha fet malament la CUP des del 27-S?

- Una cosa que ha fet malament és creure’s el relat que hi havia la voluntat de construir un projecte sobre els 72 diputats sobiranistes. El que hem vist des del primer dia és que no era això, sinó la voluntat de construir un projecte sobre els 62 de Junts pel Sí. Des de Junts pel Sí es tractava de construir la majoria dels 62 i no dels 72. Per nosaltres, l’objectiu era eixamplar la base de l’independentisme. Des del 27-S vam dir que teníem majoria suficient per començar però no per culminar el procés. En aquests divuit mesos havíem de donar senyals inequívoques per ampliar la base del procés: calien mesures de caràcter social per avançar cap a una República Catalana, mesures de procés constituent i mesures de ruptura que evidenciessin una voluntat clara de trencar amb l’estat espanyol. I aquest marc global havia d’estar liderat per una persona que nosaltres pensàvem que havia de representar foc nou, que deixés enrere polítiques duríssimes de retallades i austeritat, i tot el que simbolitzés la xacra de la corrupció. L’error va ser pensar que en la contrapart trobaríem voluntat d’acceptar aquests pressupòsits, i vam menystenir el pes de les estructures d’estat i de poder que ens ha convertit en l’objectiu durant aquests tres mesos. Crec que des d’ahir s’ha pogut comprovar que teníem raó.

- En quin sentit?

- En el sentit que serà una senyal preciosa veure el Parlament de Catalunya presidit per Carme Forcadell, que prové dels moviments socials, en el seu cas de l’ANC, i que el president del país serà una persona que prové del municipalisme independentista, que forma part de la nova fornada de Convergència, que mostra aquesta frescor necessària.

- La CUP respon a un esperit d’assemblees territorials de base, però en les decisions finals que s’han adoptat hi ha tingut un paper determinant un seguit d’organitzacions de pes diferent. Això no és una contradicció que tergiversa l’esperit assembleari de base?

- Nosaltres estem immersos en un exercici que considerem fonamental, que és saber on volem arribar, però també com fer-ho. La CUP, com a espai transformador, intenta ser transformadora també en la presa de decisions, que es plasma en l’horitzontalitat a l’hora de prendre decisions i en un debat que a vegades és apassionat. El que hem intentat és impregnar totes les nostres decisions d’aquesta lògica. La lògica que ens porta al Parlament també beu d’aquestes fonts, però no és només la CUP, sinó que és un espai més ampli, que és la CUP-Crida Constituent, que conforma les diverses assemblees locals però que atorga espai també a tot un seguit d’organitzacions polítiques, entre les quals n’hi ha de molt explícitament polítiques però també d’estudiantils o sindicals. És aquí, en aquest marc, on s’han pres les decisions relatives a la investidura.       

- Sí, però no és una mica contradictori amb l’esperit assembleari? Deu haver-hi organitzacions d’aquestes que deuen tenir pes, i d’altres no tant.

- Les entitats han participat en tot el procés de deliberació, la CUP prenia les seves decisions en l’àmbit de les assemblees territorials, i després aquestes es confrontaven, o es conformaven conjuntament en l’àmbit del consell polític més el grup d'acció parlamentària (GAP). Hi ha organitzacions que són menys conegudes, però d’altres com Arran, que representa l’organització juvenil, té més de 500 militants, molt compromesos.

- Aquesta estructura que tenen vostès té alguns referents tant a Catalunya com en l’àmbit internacional?

- I tant si en té! Nosaltres bevem de la pròpia historia. Els Països Catalans són un espai riquíssim pel que fa a experiències històriques d’autogestió, d’autoorganització, d’esperit llibertari. A vegades se’ns anomena com una “organització marxista”. Però el marxisme català ha estat molt heterodox, des de Joaquim Maurin a Andreu Nin, el Bloc Obrer i Camperol i el POUM. A més, hi ha totes les organitzacions sorgides del moviment llibertari. Som fruit del que la historia ens ha ensenyat a ser. En l’àmbit internacional, també ens fixem amb simpatia amb el moviment zapatista, companys nostres s’han implicat en els moviments d’alliberament del Kurdistan o en els Sense Terra brasilers, en els processos de noves constitucions de països d’Amèrica Llatina. Però com diria Mariátegui –dirigent marxista peruà-, nosaltres “no somos ni calco ni copia”.
 

Josep Manel Busqueta, a la redacció de NacióDigital. Foto: Adrià Costa


- Vostè és un polític amb un vessant teòric important. S’ha fet, no sé si és correcte, en el Seminari d’Economia Crítica Taifa.

- Sí, m’ha conformat. És un espai que formen diverses persones que tenen la voluntat d’esdevenir actives en els processos de transformació social. I l’aportació la fan a través de l’anàlisi de la realitat des d’una perspectiva crítica i la transmissió d’aquesta anàlisi. Taifa té més de vint anys d’història, no gens monolític, amb discussions duríssimes. Però hem arribat a un acord: que les idees són bones si aguanten la discussió. I si la discussió és dura, sortim més amics que abans.   

- Vostè no és un independentista de la primera hora. S’hi ha anat fent.

- Diguem que arribo a l’independentisme a partir de concebre que l’aprofundiment democràtic és indissociable de la voluntat dels pobles per triar el seu destí. Hi arribo des de l’internacionalisme. Penso que les classes populars han d’apostar per un espai global col·lectiu i transformador, però jo hi vull arribar sent català. Català no des d’una idea principatina, sinó de Països Catalans. M’agrada molt el que David Fernàndez ha anomenat com l’independentisme sense fronteres.  

- Vostè s’ha implicat en un altre procés, el de Veneçuela. Va treballar d’assessor d’Hugo Chávez, en el mateix Palau de Miraflores, a Caracas. Creu que el chavisme és una bona inspiració per l’esquerra catalana?

- Jo crec que el chavisme és un referent en la seva globalitat i complexitat. El moviment bolivarià neix abans que Hugo Chávez i anirà més enllà del que ell representa. Comença amb el Caracazo, la revolta popular del 1989. Veneçuela era un país molt ric però que havia exclòs una part important de la seva població. El president Chávez va ser un accelerador de moltes polítiques d’empoderament popular que aquesta població reclamava, i malgrat les dificultats que pateix el procés, hi ha canvis. Els canvis profunds en una societat són aquells que un cop s’han instaurat, ja no tenen marxa enrere. A Veneçuela hi ha transformacions ja irreversibles.

- Esmenti’n alguna.

- La participació ciutadana en la presa de decisions. Una part important de la població ha decidit que mai més tornarà ser espectadora dels esdeveniments. Per mi, això és un canvi fonamental.

- Ara el model bolivarià travessa una forta crisi, no?  

- Sí, evidentment, passa per una crisi important. Com tots els processos que inicien canvis profunds i s’enfronten a moltes lògiques. Però el poble veneçolà continuarà tenint en les seves mans l’evolució del procés i res del que decideixi significarà un retrocés, encara que en algun moment castigui una determinada manera de prendre les decisions.   
 

Josep Manel Busqueta, un dels diputats de la CUP que dimitirà. Foto: Adrià Costa


- Un altre referent de ciutadania rebel i mobilitzada ha estat Grècia. En aquest cas, la força governant, Syriza, va patir una escissió per l’esquerra, que em sembla que s’anomenava de manera semblant a la CUP…

- Sí, la Unitat Popular.

- …que no va tenir molta sort a les eleccions. Com analitza aquest fracàs?  

- Jo crec que el cas de la Unitat Popular és molt conjuntural. Tsipras és molt intel·ligent i va convocar eleccions impedint que Unitat Popular tingués temps per organitzar-se. Però el que representa Unitat Popular, com el que representa la CUP, és afirmar que si hi ha una possibilitat de construir una Europa diferent, que tingui sentit per la majoria de la seva ciutadania, no passa per continuar amb unes polítiques que només fan que deixar molta gent i països en el vagó de cua. Aquest és un projecte que s’ha d’explicar i crec que existeix una alternativa al que són unes polítiques d’austeritat que són les que estan destruint la idea d’Europa.   

- Per cert, vostè a Caracas va conèixer Juan Carlos Monedero... 

- Sí, era el meu company de despatx.

- Allí es va començar a teixir alguna aliança?  

- Bé, d’això ja fa anys, el 2004 i 2005. Vam compartir debats, acords i desacords.

- Com veu la possibilitat d’un gran pol polític amb sectors de l’esquerra espanyola?

- Em sembla interessant. Hem de treballar perquè les classes populars catalanes vegin que una societat millor i més justa passa per la construcció de la República Catalana. Nosaltres hem de fer entendre al que és un conjunt important de les classes populars que arribat el dia en què hàgim de ratificar el procés cap a la independència, vegin que és un bon projecte. És un sector de la població que, moltes vegades, des d’una determinada idea de la catalanitat, no se l’ha tingut en compte quan són tan catalans com la resta.   

- Això implica una confluència amb forces com Podem?  

- Crec que hem de saludar amb optimisme que, per primera vegada, hi hagi un sector de l’esquerra espanyola que no faci seva el que és una construcció institucional de l’Estat que prové del franquisme, que s’ha de modificar, que ha de donar veu als pobles que conformen l’espai de l’estat espanyol perquè decideixin si hi volen ser o no. Que una part de l’esquerra espanyola reconegui el fet nacional català i faci bandera de plantejar el nostre dret sobirà, em sembla un avenç que hem de veure amb simpatia.
 

Josep Manel Busqueta, aquest dilluns a Barcelona. Foto: Adrià Costa

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Tenir raó
Anònim, 11/01/2016 a les 16:48
Interessant
+99
-28
Que deu entrendre aquest xicot per "tenir raó"? No dic tenir vergonya, dignitat, coherència, empatia, sentit de l'oportunitat...
Si tinguessin respecte plurinacional, no presentarien candidatures sucursalistes i respectarien el nostre propi mapa polític
Jordi M, 11/01/2016 a les 17:05
Interessant
+92
-20
No, no hem de saludar amb 'simpatia' que Podemos figura que accepti l'autodeterminació. També figurava que l'acceptaven les anteriors esquerres sucursalistes. Només podríem simpatitzar-hi si pretenguéssim encara el puto encaix i no la llibertat de Catalunya. Però, com que pretenem la llibertat de Catalunya i Podemos presenta aquí la seva sucursal, com podríem simpatitzar-hi? Els èxits electorals de la sucursal de Podemos, recordem Colau, recordem les darreres eleccions espanyoles -TV3 n'hi va dir 'generals', com si fóssim regió-, aquells èxits i ja no diguem els que pogués arribar a tenir a la Generalitat, ningú, absolutament ningú, ni d'aquí, ni d'allà, ni d'enlloc, ningú no els llegeix com una victòria sinó com una derrota de l'independentisme. Per tant, només des de l'estupidesa, des de la traïció o des d'ambdues perspectives a l'ensems podríem simpatitzar amb el pretès respecte plurinacional de Podemos, que per cert, tan poc difereix del que ja sempre havia figurat que tenien les anteriors marques d'aquest mateix espai, PC, Izquierda Unida, però que sempre quedaven en no res tan bon punt el PSOE els necessitava per sumar. A més, Podemos no és una Espanya amiga sinó bàsicament catalans, bascs i gallecs inflant aquesta entelèquia perquè, el que és estricte vot espanyol de Podemos, ni de conya, el mou cap motivació plurinacional i prou que vam veure-ho la darrera nit electoral espanyola. Ningú no va aplaudir Iglesias, quan ho va treure. Ningú. Jo només simpatitzaré amb Podemos quan siguem lliures. Llavors, sí, que m'encantarà que arribi al poder a Espanya. Perquè ho enfonsi tot en quatre dies, és clar.
Ostres! Amb aquesta gent és impossible fer res!
Anònim, 11/01/2016 a les 17:08
+88
-43
Heu llegit el que diu? No s'entén res, impossible conversar-hi. Conec algú que parla una mica així quan està flipat. Aquesta gent heu ficat a dins del procés? Perdoneu però quedareu completament cremats tots els del govern. Sap molt greu per gent tant valuosa com hi ha dins de JPS. Però clar, si alguns els troben coherents i els hi donen suport,...
massa teòric, poc pràctic
Quim (et), 11/01/2016 a les 17:09
Interessant
+92
-30
Massa teoria i massa dogmatic - ratllant el sectarisme -; i això ha fet endarrerir la investidura del president i la dimissió d'en Mas.
Però cerquem el bo d'aquest fet.
S'ha descarregat a Mas d'una pressió i ara podrà treballar més relaxat; mentre, la caverna mediàtica i política d'Espanya - agafada a contrapeu -, haurà de cercar arguments contra en Puigdemont. Mentre no els troben - que no en trobaran - haurà de caure en l'insult la qual cosa els desqualificarà vers l'exterior.
No hi ha res a fer
Anònim, 11/01/2016 a les 17:33
Interessant
+103
-31
1-Tenen raó. 2-Tot ho fan bé. 3-En Mas és dolent. Cap més argument. De de cap manera ho deixaran estar. No en tenen prou amb tres mesos agònics per a dos milions de persones, el procés tocat, en Mas a "l'exili".
No n'hi ha prou; han de dir que han llençat a Mas, Rigau, Puig i no sé qui més "a la paperera" (no van dir "brossa" de miracle.
Ara s'han d'inventar amb allò del cap d'israelià per 10 palestins. Que vaja, que tothom cregui el que vulgui, però algú pensa que aquesta dona hauria callat una cosa així? Però si va declarar, ben ofesa, que en Mas havia estat agressiu i total, els hi havia dit que no "havien estat a l'alçada i que els mancava sentit de país". Unes declaracions, que, després d'haver-li dit "corrupte", "lladre", representant de lo pitjor de Catalunya, a ningú crec que li semblessin res de l'altre món.
Si realment la frase pronunciada hagués estat aquesta, la Gabriel hauria muntat un sidral que encara la sentiríem.

Avui ens aclareix que, fent plegar en Mas, es demostra que el procés és un projecte col·lectiu. Està bé que ens ho digui,perquè ni ens n'havíem adonat. Com que som mig tontets, anàvem a cada manifestació sense saber ben bé per què (tal com creuen els de Madrid) Total, que aquests mesos de patiment, de no poder començar el pla de xoc, de deixar el procés en ridícul davant el món, han valgut la pena perquè ella, amb la seva preclara intel·ligència, ens ha obert els ulls.

I per últim, avui es queixaven de que havien de fer renovació de dos diputats i encara els han pogut escollir ells!. Perquè fer saltar al candidat més votat mereix només el nostre reconeixement a la vostra tasca conciliadora i democratitzant.
El gran aliat de l'estat espanyol
Anònim, 11/01/2016 a les 18:02
+75
-32
T'has revelatcom un enemic de la llibertat d'aquest pais. Només el sentit de pais de Mas ha evitat el final del procés que tant desitjaves. Fins mai, amic de l'estat espanyol
Autocrítica?
Ferran López, 11/01/2016 a les 18:08
Interessant
+80
-22
Autocrítica de la CUP segons Busqueta? Haver-se cregut JPS, quan només anaven a la seva. I punt. L'autocrítica ha restat sobre el paper, però és evident que no tenen cap voluntat de ser-hi conseqüents. Exemple: la inefable Gabriel, no tan sols evitant la dimissió, sinó fins i tot exercint de portaveu del grup, i fent-ho, com sempre, en to perdona-vides, sense la menor autocrítica (a diferència de Puigdemont, a qui no li ho demanava ningú), i sense oblidar d'atacar Mas, que, com ella sabia prou, ja no podia contestar-li.
Malament rai
Ja han trobat a En Carlos-Jesus. chiu chiu
Anònim, 11/01/2016 a les 18:10
+65
-22
Li haurieu d'haver preguntat a quin pais vol que s'assembli la república catalana. "Veneçuela, Cuba, Corea del Nord..... haurieu flipat!!!
fins als ovaris del presing CUP
Anònim, 11/01/2016 a les 18:21
+51
-50
havorem gent, que tal si no fiquem mes pals a les rodes i deixem de fer l'imbecil amb lo presing cup?
Estem tots al mateix carro, vergonya em fa, que encara hi haigue gent que els criminalitze, la cup sera mol diferent i mol alternativa, pero tenen paraula i han firmat un acord amb nosaltres per a seguir uns objectius, si ells que son l'anticapitalisme acepten a puigdemont, perque no em de fer igual?

l final si nem rallan la cosa petara i plorarem tots per 4 imbecils que no saven fer res mes que insultar al del costat.

Vergonya men dono de vatros!
Fart d'aquesta colla
Pere Joan, 11/01/2016 a les 18:30
+53
-27
Aquest noi que es dediqui a premsar farina, perquè suposo ho fa bé, però no sap com funciona el món i com tots els de la CUP ni es relacionen amb la gent, llevat ells mateixos, jo vaig escriure a aquests covarots però mai van contestar;, m'he passat tres mesos sentint-los amb el mateix rotllo, ells són els homes purs i la resta són rucs i corruptes, No donen cap oportunitat a altres a emmendar-se ni saben distingir les persones més preparades, no tots poden ser líders amics, requereix anys de anys formar-se i sobre tot comptar amb qualitats que cap, cap de la CUP ho té. No sóc de CDC.
Al anònim, 11/01/2016 a les 17:33: No hi ha res a fer
Manel Roure, 11/01/2016 a les 18:34
+43
-17
Cap comentari. Totalment d'acord amb el que dius i com ho dius. Mare de Deu lo fina que ha estat la Gabriel amb lo dels palestins! Pel que veig, quan s'empipen perquè els hi contradius alguna cosa t'esventen el primer que els hi passa pel cap amb una finesa cruel.
D'ençà el 15M ens parlen menys de sargantanetes en perill d'extinció o només m'ho sembla?
Jordi M, 11/01/2016 a les 18:38
+41
-16
Les esquerres transformadores, les esquerres 'de debò', les esquerres antisistema, o bé no tenen cap model de societat que existeixi o hagi existit mai enlloc en el que emmirallar-se o, pitjor encara, sí que en tenen algun.
Qui ha guanyat?
Anònim, 11/01/2016 a les 18:38
+22
-14
No sé si tenia raó o no la CUP, però han guanyat ells. Han col.lapsat un govern per tres mesos i han guanyat. Mai vist a Europa. En fi. La pregunta és que ningú sembla pregutar-se el preu...autocritica, al procés,22 ja no es fa. Ja només es funciona per slogans...
Catalunya té de tot
Edgar D., 11/01/2016 a les 18:48
+26
-16
Com que som una gran família, hem de tenir sempre algú així. Com polític és un bon pastisser.
quanta arrogància i quanta inepitud
Anònim, 11/01/2016 a les 19:01
+41
-22
En el partit més petit del Parlament. En quins mans ens heu deixat...i així tot el procés? De pena.
Per unes esquerres democràtiques
Jordi M, 11/01/2016 a les 19:02
+26
-11
Un futbolista del Madrid dels ieiés, em sembla que Velázquez però no n'estic segur, raonava amb sensatesa que quan es desplaçaven per jugar els partits a camp contrari de la Copa d'Europa -que la jugaven sempre-, ells ja se n'adonaven, que hi havia països millors tant en termes de benestar com de llibertat. Però a voltes el rival era del bloc de l'Est i llavors també se n'adonaven que a aquells països estaven pitjor en tots dos sentits, menys llibertat encara i menys benestar econòmic. I l'home concloïa el raonament dient que no entenien que l'oposició a la dictadura franquista no oferís com alternativa el model de les societats que eren indiscutiblement millors sinó les altres. No ho sé, si aquest relat se'l va empescar a posteriori o si realment respon al que pensava en l'època, però en qualsevol cas em sembla altament educatiu i que explica moltíssim del per què aquella oposició no li va fer ni pessigolles al règim.
Per una Catalunya lliure i normaleta
Jordi M, 11/01/2016 a les 19:13
+37
-17
Ras i curt, que perdoni vostè, senyora Busqueta, però sàpiga que n'hi ha que no ens fa gens de patxoca veure Catalunya ser com l'actual Veneçuela, ni com Cuba, ni com Iran, ni com la Corea del Nord per més meravelles que ens en canti en Cao de Benós, una de les dues úniques persones grasses del (mig) país. N'hi ha que preferiríem assemblar-nos al Canadà, Alemanya, Noruega, els Països Baixos. O almenys intentar-ho. Trobo que ja faríem prou. Al paradís socialista si de cas ja ens hi apuntarem quan en tinguem notícia d'alguna experiència que no hagi acabat d'immediat en desastre.
Simpatia contra colonialisme
Anònim, 11/01/2016 a les 19:29
+9
-7
Què val +?
- la simpatia d'uns politicians hispaniols?
- o lo colonialisme del seu país?

La gent non es conscienta.
Quina esquerra espanyola?
Anònim, 11/01/2016 a les 20:20
+24
-15
Si Podemos ha dit que si hi ha referèndum lluitaran pel NO! Si el mèrit és acceptar un referèndum és el mínim que poden fer si es consideren partits democràtics!
Busqueta no enganyis la gent que el PP té majoria al senat i no es podrà fer cap referèmdum!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
El tret per la culata
Anònim, 11/01/2016 a les 20:38
+28
-16
Marxa sense explicar per què pertanyent a les llistes electorals de la circumscripció de Lleida va VOLER anar a les de Barcelona; és evident que el resultat ha estat un pastitxo.
El seu independentisme ha estat oportunista perquè encaixa més amb Podemos que no amb la CUP.
El Mas us ha fet aginollar.
Anònim, 11/01/2016 a les 21:05
+21
-20
Au CUP, començeu a fer assambles i altres que us agraden tant i tant de com heu fracasat en
enganyar al vostre electorat, i de com us heu baixat les calses, despres de tanta comedia.
Raó de que.
Anònim, 11/01/2016 a les 21:24
+14
-12
Han format govern i no hi ha cap carreg per la CUP, no se pas on veus la raó, jo vec que us han fet aclucar que un carrec del govern val 10 diputas de la CUP.
La CUP
Anònim, 11/01/2016 a les 21:37
+24
-25
no volia a Mas i se'n han sortit, encara que hagi de sacrificar algun diputat....
Crec sincerament que això farà que el procés sigui molt mes transversal i que tots els socis de JuntspelSi tinguin un paper important , cosa que fins ara, amb el personalisme de Mas era impossible.
Gracies CUP. Bona feina i Visca Catalunya Lliure !!
Anem per feina
Independència , 11/01/2016 a les 22:24
+16
-17
Mentre gasteu els vostres esforços en criticar la cup no fem el que volem tots, avançar cap a la independència.
Siusplau prou de fer mal, si han pactat em de tirar endavant o mentre discutim perdrem el tren de la llibertat.
Houston tenim un problema
Boris, 11/01/2016 a les 22:29
+22
-11
I és la CUP. Mas feia por a l'esquerra i la cup ha estat el ximple útil que l´ha apartat, però ha canviat a Mas de cdc per Puigdemont de cdc, nomenat per Mas i que ha manifestat que tindrà a Mas al seu costat. Tot un assoliment, eh? nois.
A la que està fins el ovaris del pressing a la CUP
Anònim, 11/01/2016 a les 23:19
+25
-6
Mira doncs jo estic fins els nassos de la CUP i les seves continues manifestacions enverinades i amb cara d'angelets. Per si et serveix de consol, per cada emprenyat de la CUP n'hi ha 6 dels que hem votat JPS.
Millor tornis a Veneçuela
Anònim, 12/01/2016 a les 00:46
+22
-4
D'ençà que en Busqueta va deixar "d'assessorar" Chaves aquell país va cap a l'abisme. Fem entre tots una col·lecta perquè aquest gran diputat se'n pugui tornar a Veneçuela per tal d'assessorar en Maduro perquè sembla que les coses no li van gaire bé: cada dia més assassinats, més misèria, més inseguretat, més gana...
Orwell
Anònim, 12/01/2016 a les 08:50
+19
-4
Tenint en compte la tupinada en l'assemblea de Sabadell, quelcom gravíssim que assenyala la natura íntima de la CUP on tots són iguals, però hi ha uns més iguals que altres, tota aquesta entrevista es converteix en un munt de paraules buides i un patètic exercici d'autocomplaença.
Errors
Jordi1956, 12/01/2016 a les 08:57
+14
-3
Potser Mas i el seu partit, com molts catalans, no eren independentistes abans de la sentència del TC al 2010 i per tant l'independentisme sempre havia estat minoritari. Després d'aquesta sentència i les grans mobilitzacions ciutadanes, la burgesia i la classe mitjana es va unir a l'independentisme propiciant la majoria parlamentària actual del parlament. Espero i desitjo que el patriotisme de tots ens permeti superar els errors que es puguin cometre al llarg del procés com ha estat el d'apartar Mas.
Va home va
Anònim, 12/01/2016 a les 13:58
+6
-2
La Rao es mesura amb bloqueig?
Va home va
sectarisme
aina f, 12/01/2016 a les 14:52
+7
-3
les CUP l'únic que han demostrat és que per ells és molt més important les persones cocretes (en Mas en aquest cas) que les polítiques socials, i que per tant al menys la meitat d'ells son uns sectaris..els vaig votar a les municipalsi del meu vot de moment per una bona temporada que se'n oblidin, i com jo segur que molts més
Suspès en raonaments
Edgar D., 12/01/2016 a les 15:36
+7
-3
El camí amb Puigdemont ens portarà a un destí que acabarem coneixent. Però això no demostrarà que la CUP hagi tingut o no raó, ja que mai se sabrà què hauria passat d'haver-se investit a Mas en el seu moment, sense tanta ximpleria assembleària, pèrdua de temps i d'il·lusions i desgastos innecessaris. El teu raonament és fals.
Suspès en raonaments
Edgar D., 12/01/2016 a les 16:20
+1
-3
El camí amb Puigdemont ens portarà a un destí que acabarem coneixent. Però això no demostrarà que la CUP hagi tingut o no raó, ja que mai se sabrà què hauria passat d'haver-se investit a Mas en el seu moment, sense tanta ximpleria assembleària, pèrdua de temps i d'il·lusions i desgastos innecessaris. El teu raonament és fals.
La CUP tenia raó?
Yago, 12/01/2016 a les 19:13
+4
-4
Més que raó, lo que tenen son raons més que raonaments i, al final, com sempre, s'han de refugiar en dogmatismes i posicions enrocades, d'on no en saben sortir si no poden treure l'obstacle amb el que topen. Que tenieu raó? Lo que tenieu els dallonsos per corbata perque no sabieu com sortir-vos-en de la posició absurda en que us havieu ficat. Al final ha hagut de ser el mateix al qui atacaveu el que os ha deixat una sortida airosa per salvar la cara... i el cul.
Mai li agraireu prou, pero Catalunya necessita una esquerra encara que aneu més perduts que un pop en un garatge. Ja n'apendreu.
Demostraciones
Anònim, 12/01/2016 a les 20:31
+4
-4
Lo único que demostró la CUP es

- cuales son sus "prioridades" respecto a la libertad de Cataluña
- su irresponsabilidad y poco sentido de país
- su autoritarismo
- su fascismo
- su mala leche con quienes no los votaron
- el poco respeto a la mita de la CUP (los del si a Mas)

- y lo dejo aquí porque la lista es escandalosamente larga como vergonzosa.
farteta
Anànim, 03/02/2016 a les 22:45
+0
-1
No entenc com després de l'acord i el nomenament de Puigdemont encara hi hagin persones que critiquen la CUP. Aquesta actitud us rebaixa molt com a independentistes que voleu ser.

i només demostra que no heu entès, malgrat que ja els coneixíeu d'una legislatura, que és la CUP i el que representa. Digueu-me el que vulgueu, però si hem de fer un país nou amb gent com vosaltres i amb el vostre sentit de la democràcia, anem ben arreglats... potser mai a la vida heu fet una assemblea, ni tant sols dels veïns de l'escala, sembla, ni ningú us ha escoltat i heu pogut dir la vostra més enllà dels comentaris o els fòrums de la xarxa??

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
García Albiol i Rajoy visiten un mercat ambulant de Badalona | PPC
Isaac Meler | 5 comentaris
01/01/1970
El president del govern espanyol acusa Junqueras i Puigdemont d'"enganyar" els catalans perquè sabien que la via unilateral suposava fer el "ridícul"
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 15:34 Suspès el judici per l'agressió ultra a membres d'un CDR del Bages. Els acusats s'han presentat a la vista sense advocats i asseguren que no pertanyen a cap filiació política.
 15:14 Admesa a tràmit la querella de tres ajuntaments gironins contra les càrregues de l'1-O. Els advocats preveuen que el procés serà "llarg i complex" però confien que permeti aclarir que l'acció policial va ser fruit "d'un pla consensuat".
 14:40 LA CARAVANA Fachin omple el buit de Domènech. L'exlíder de Podem ocupa titulars amb la seva aliança amb la CUP en un matí en què el líder dels "comuns" no ha fet cap convocatòria mediàtica. Contracrònica de Sara González
 14:29 LA CARAVANA. El «bon Déu» independentista del pare Manel. El sacerdot, que ocupa un lloc simbòlic en la candidatura de Junts per Catalunya, apareix en un acte social de la llista. Per Oriol March.
 14:29 Els Mossos irrompen ara a les conselleries a la recerca de cartells pels presos polítics i llaços grocs. Treballadors públics denuncien que han anat pels despatxos i han aixecat acta.
 14:09 Rajoy mostra «voluntat de diàleg» per l'endemà del 21-D però adverteix que garantirà la unitat d'Espanya; informa Isaac Meler des de Badalona.
 13:17 Iceta s'ofereix als empresaris per intentar evitar «el desastre econòmic». El socialista assegura al Cercle d'Economia que, si es escollit president, es dedicarà "fonamentalment" a que "torni la confiança a la societat". Per Jordi Bes
 12:56 Junqueras, per carta a Rajoy: «A la presó no hi ha cap intern de la indústria de la corrupció». Tardà llegeix al Congrés la missiva líder d'ERC al president espanyol: li demana que accepti els resultats del 21-D i li desitja un "bon Nadal en companyia dels seus".
 12:53 Vic substitueix la pancarta prohibida per la Junta Electoral per una de nova: «Llibertat d'expressió». Ciutadans ha denunciat un total 13 ajuntaments d'Osona.
 12:54 L'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, manté el compromís per fer efectiu el dret legítim dels catalans a defensar els seus ideals. Es mostra estupefacte per rebre una denúncia per l'1-O i anuncia que l'Ajuntament ja ha recorregut la decisió de la Junta Electoral d'obligar a retirar la pancarta dels presos polítics.
 12:45 «L'exèrcit espanyol no està en condicions de controlar un país com Catalunya». El coronel retirat Amadeo Martínez Inglés dona detalls de la guerra psicològica de l'Estat, en una entrevista a TV3.
 12:42 Defensa investiga les amenaces de dos civils a Puigdemont des d'un tanc de l'exèrcit. El PDECat demana la compareixença de la ministra Cospedal al Congrés i ERC també reclama explicacions.
 12:39 Anonymous hackeja Indra, l'empresa encarregada del recompte de vots del 21-D
El grup hacktivista posa de nou en marxa l'#OpCatalunya i entra durant 20 dies a l'empresa que gestionarà el procés informàtic de les eleccions catalanes
.
 12:14 Fachin reforça la campanya d'ERC i la CUP per alimentar el vot sobiranista. L'exlíder de la CUP forja una aliança estable amb els anticapitalistes i Procés Constituent més enllà del 21-D. Ho explica Sara González
 11:54 Rajoy demana un diàleg «civilitzat» a Catalunya i pronostica que després del 21-D es recuperarà la «normalitat». El PDECat respon al president espanyol que el que seria "normal i de sentit comú" a Catalunya és "elevar a la categoria de llei la voluntat dels catalans de decidir en referèndum el seu futur polític".
 11:39 Puigdemont troba un «atracament» el dèficit fiscal i situa l'estat propi com la millor política social. El president de la Generalitat acusa Espanya de ser un estat que "torça el dret" i demana un país de "ciutadans lliures" a través de l'educació i drets democràtics. Informa Oriol March.
 11:39 Marta Rovira i Carles Mundó: els substituts de Junqueras als debats de TV3 i La Sexta. El cap de llista d'ERC, en presó preventiva des de fa un mes i mig, no participarà al cos a cos polític.
 11:36 Isabel Ferrer, número 15 per Barcelona de Junts per Catalunya, aposta per un sistema "integral" de serveis socials amb cinc àmbits: sanitari, educatiu, habitatge, laboral i econòmic. Reclama desplegar la renda garantida de ciutadania i un "pla de xoc" per als joves nouvinguts a través de la inserció social i laboral.
 11:37 El candidat del PSC al 21-D, Miquel Iceta, vol ser prudent sobre els presos polítics i esperar a veure si hi ha sentència condemnatòria: en cas que sigui així, és partidari de demanar indults i descarta la via de l'amnistia. "Sens dubte demanaria l'indult perquè en aquest país haurem de tancar ferides que tenen un origen polític", ha destacat Iceta en una entrevista al Món de RAC1, i ha recordat que ell sempre ha qualificat de desproporcionats els empresonaments.
 11:26 Albano Dante Fachin subratlla la "lectura compartida" que fa amb la CUP i Procés Constituent de la situació actual, anuncia que faran actes de campanya plegats, i reivindica que des de la "pluralitat" es poden fer moltes coses
 11:22 La CUP presenta la Plataforma x la República de la mà de Procés Constituent i Som Alternativa, l'espai liderat per l'exesecretari general de Podem Catalunya Albano Dante Fachin
 
 10:55 El pare Manel, un dels candidats simbòlics de Junts per Catalunya, demana al "bon Déu" que sàpiga "educar la gent senzilla que no entén això de la independència". La candidatura de Puigdemont celebra aquest dimecres un acte per presentar el programa social des de l'auditori de l'edifici ONCE.
 11:16 ÚLTIMA HORA La Junta Electoral posa Mònica Terribas i Catalunya Ràdio al punt de mira i els hi obre un expedient sancionador.
 10:29 Arrimadas, sobre els consellers presos: «Ser polític no concedeix carnets d'impunitat»; informa Pep Martí. La candidata unionista també carrega contra Artur Mas: "Va dir que si buscaven responsables del 9-N, el busquessin a ell. Doncs ja l'han trobat". Ha demanat als comuns que, si es donen els números, "s'abstinguin" per facilitar un govern constitucionalista.
 10:08 
 10:00 La portaveu de Podem Irene Montero  s'embolica amb el cas Sixena: «Ara potser l'he cagat!».
 09:56 Ciutadans (Cs) «celebra» la retirada de la pancarta de Vic pels presos polítics. La formació taronja ha denunciat tretze ajuntaments d'Osona.
 09:53 Arrimadas assegura davant Nova Economía Fòrum que Catalunya "viu una fractura social sense precedents". Diu que Catalunya ha de recuperar "la veritat" i que "les empreses tornaran" si governa Ciutadans.
 09:19 Comença l'acte d'Inés Arrimadas a la Tribuna Catalunya de Nova Economía Fòrum, informa Pep Martí.
 09:06 Puigdemont: «El PSC és el masover del 155 i quan ve l'amo el deixa passar», informa Xavier Borràs. Junts per Catalunya omple el Torín d'Olot per al retorn del president en videoconferència. Artur Mas, que també ha participat en el míting de campanya, afirma que "el Tribunal de Comptes el que vol és fer-nos fora de casa".
 09:05 Merixell Serret defensa que el president de la Generalitat ha de ser «algú que realment pugui exercir». La consellera destituïda i cap de llista d'ERC a Lleida diu que s'ho pensarà "dues vegades" si tornar a Catalunya significa entrar a la presó.
 08:08 La Guàrdia Civil assumeix el control de la seguretat de les centrals nuclears catalanes, a partir de l'any vinent.
 07:54 DE GUSTOS I COLORS Carles Riera, de la foscor a la meravella de viure. El cap de llista de la CUP a les eleccions del 21-D tria Julià de Jòdar, la "Vida" d'Estrella Morente i Lluís Llach, "Crash", i "Peaky Blinders"; per Esteve Plantada.
 07:36 M'HI POSO PER... Ruben Wagensberg, del «no» estricte a fer de pont entre ERC, «comuns» i CUP. El coordinador de "Casa nostra, casa vostra" va rebutjar l'oferiment dels republicans fins menys de 24 hores abans del termini límit per tancar llistes, després de consultar-ho molt amb la seva parella, el company de pis i els pares. Un nou retrat d'un dels independents del 21-D, per Roger Tugas.
 07:34 PORTADES «Un 'desastre' económico y un 'ridículo' electoral», a l'«ABC». Recull de les portades dels mitjans catalans i espanyols de paper.
 07:21 Puigdemont i Pablo Iglesias responen l'home que els va amenaçar des d'un tanc i demanen responsabilitats.
 06:59 EL DESPERTADOR de Ferran Casas: Presidencialisme a l'ordre del dia. "A falta de projectes clars el 21-D va de persones, de demanar als votants actes de fe. El sobiranisme, en polítics que no saben si podran ser-hi, i l'unionisme en líders fins ara ineficaços", diu el subdirector de NacióDigital. Avui també són noticia l'enquestòmetre, la porra i els programes a NacióDigital, els fans d'Arrimadas al Cercle, el Foro Babel i Antoni Tàpies.
 23:25 Anna Gabriel: «On son els cínics que exigien garanties democràtiques per a l'1-O, i ara callen?»; informa Pere Fontanals. 
 22:26 LA CARAVANA. El vers lliure d'Albano Dante Fachin se suma a la partitura independentista. L'exdirigent de Podem debuta en un acte d'ERC en l'espai on el 2015 es va presentar CSQEP i ja té previst participar en altres mítings dels republicans i la CUP amb un discurs crític amb el posicionament equidistant dels "comuns". Ho explica Roger Tugas.
 22:12 ÚLTIMA HORA Ingressat el jutge de Barcelona que investiga l'1-O. El titular del jutjat número 13 va entrar a l'hospital aquest dilluns per un problema intestinal.
 21:45 ​Xavier Garcia Albiol diu que l'Estat «no permetrà» que Carles Puigdemont faci cap «espectacle» si torna a Catalunya. El candidat popular visita Sabadell i fa una trobada amb militants en un bar del nord. Assegura que el president destituït viu "Matrix".
 21:44 LA CARAVANA. Pilarín Bayés, una llonganissa i les «nines russes» de Junts per Catalunya. La il·lustradora, acompanyada d'un gorro inconfusible de color groc, debuta en un míting de la candidatura de Puigdemont. Per Oriol March.
 21:37 ERC recupera el rol de Junqueras i Puigdemont promet tornar: duel obert pel vot sobiranista. Les enquestes projecten un ascens de la llista del president, disposat a córrer el "risc" de tornar de Brusse·les i ser empresonat si guanya el 21-D. Els republicans tornen a reivindicar la figura del vicepresident com a cap de llista i donen protagonisme a Mundó i Romeva per enfortir el missatge de Rovira. Informa Joan Serra Carné.
 21:36 Xavier Domènech ataca Inés Arrimadas per captar el vot obrer: «Si guanya Ciutadans és una victòria per a Aznar». Els "comuns" adverteixen que la formació taronja és el "revers obscur" del procés independentista. 
 21:31 Arcadi Oliveres, a la CUP: "Ens hem precipitat. Hem de dialogar amb altres pobles d'Espanya". L'impulsor de Procés Constituent considera que  l'independentisme s'ha "il·lusionat massa" i insta a "digerir i millorar" el procés.
 21:01 Josep Rull lamenta la manca «d'igualtat de condicions» per tenir la llibertat d’expressió «limitada». Ho ha dit en el primer acte oficial en campanya del candidat de Junts per Catalunya al Vallès, a Sabadell. 
 20:48 
 20:48 ÚLTIMA HORA La Junta Electoral permet a Jordi Sànchez i Joaquim Forn fer campanya des de la presó. L'organisme accepta que puguin enregistrar missatges però no els autoritza a sortir al carrer.
 20:46 Prohibeixen realitzar un acte de campanya de les forces independentistes a la Universitat de Barcelona. La plataforma Universitats per la República afirma que buscaran un lloc "alternatiu". 
 20:45 Jordi Turull, a Vic: "Vam sortir de la presó amb vestit i corbata perquè ho vam fer amb la mateixa dignitat amb la qual vam entrar a Estremera". Ho explica, des de l'Atlàntida de Vic, Oriol March.
Entrades anteriors »
01/01/1970
El tribunal diu que es pot presentar la denuncia a un jutjat ordinari
Llançament de quatre satèl·lits des del Port Espacial de Kourou | ESA
Cristina Junyent | 1 comentari
01/01/1970
Aquesta setmana s'han posat en òrbita quatre satèl·lits que donaran servei de localització, navegació i rescat
Míting d'inici de campanya d'ERC a Vic. | Albert Alemany
Roger Tugas | 1 comentari
01/01/1970
El comitè de campanya, liderat per Sergi Sabrià, té dues reunions cada matí, però llavors ha de coordinar la tasca amb els dirigents exiliats o empresonats, els independents i els partits de la candidatura
Mercè Molist
01/01/1970
Un exhaustiu estudi internacional, de l'organització independent Freedom House a 65 països, constata que creix la interferència governamental a Internet | L'estudi puntualitza també la restricció selectiva de vídeos en directe per silenciar protestes
Ada Colau, a «Sábado Deluxe» | Telecinco
Toni Vall | 3 comentaris
01/01/1970
«El que em xoca és aquesta necessitat imperiosa per a l'etiquetatge reduccionista. Explicar que als vint anys has tingut una nòvia és confessar que ets bisexual?»