PERFIL Josep Rull, del planter de la JNC al govern de Carles Puigdemont

El futur conseller de Territori i Sostenibilitat, bregat en la política municipal a l'Ajuntament de Terrassa, és un apassionat de les aventures de Tintín

Josep Rull serà el conseller de Territori i Sostenibilitat
Josep Rull serà el conseller de Territori i Sostenibilitat | Adrià Costa
Josep Manel Oller
11 de gener del 2016
Actualitzat el 12 de gener a les 7:42h
Josep Rull i Andreu va néixer a Terrassa un 2 de setembre de 1968. El coordinador general de Convergència es convertirà aquest dimecres en nou conseller de Territori i Sostenibilitat –càrrec pel qual ja havia sonat anys enrere- del primer govern de Carles Puigdemont. Josep Rull ha estat sempre independentista, des del bressol gairebé, i a la Universitat Autònoma de Barcelona, on estudiava Dret, ja exercia.

La política li va interessar sempre, i va entrar el 1986 a la JNC, planter sobiranista de Convergència, de la que va ser secretari general entre 1994 i 1998. El 1989 va començar a militar a CDC de la qual n'és conseller nacional des de 1992. Ha estat membre del comitè executiu nacional i del secretariat permanent.

Ha estat durant anys el cap de l'oposició a l'Ajuntament de Terrassa, mostrant-se com un parlamentari brillant, i enfrontant-se a Pere Navarro, llavors alcalde i posteriorment primer secretari del PSC. Va deixar el municipalisme per centrar-se en la política nacional quan semblava que li havia arribat d'hora de guanyar i de recollir els fruits d'anys de feina i de trepitjar carrer i anar a tots i cadascun dels actes que es feien a la seva ciutat. El 2003 va presentar-se per primera vegada com a cap de llista de CiU a l'Ajuntament de Terrassa i des de llavors va exercir de president del grup. Quan va passar a ser un dels homes forts de CDC a Catalunya es va convertir també en un personatge conegut, i va passar a formar part del món del Polònia de TV3.

Rull és el menut de tres germans d'una família de botiguers i de fabricants de pues de telers. És advocat, col·legiat 2344, i catòlic practicant del Concili Vaticà II. Tot i això, mai va mantenir bones relacions amb Josep Antoni Duran i Lleida.

Un "tintinaire" de cap a peus

És un apassionat de la vida amish i de petit veia Mazinger Z i Érase una vez el hombre dels vespres de dissabte. Escolta Dire Straits, Sade, Els Pets o els Pet Shop Boys. I és un "tintinaire" de cap a peus. "Amb ell vaig conèixer el món, un món que la nostra generació, orfe de low-cost, amb prou feina podia conèixer". Xala amb L'afer Tornassol, amb Tintín al Tibet, amb L'Illa negra, amb El cranc de les pinces d'or...  Cal recordar que el traductor al català del còmic, Quim Ventalló, també era de Terrassa.

Llicenciat en Dret per la UAB, és membre col·legiat de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Terrassa i ha exercit de col·laborador dels serveis jurídics de l’Associació Catalana de Municipis (1993-1995) i ha estat responsable de Relacions Institucionals de la Junta de Residus (1995-1997).

Diputat al Parlament de Catalunya des del 1997, la VIII legislatura va ser adjunt al portaveu del grup parlamentari de CiU i portaveu d’aquest grup a la comissió de Política Territorial. A la IX legislatura, el 2010, va resultar escollit secretari tercer de la mesa de la cambra, càrrec que va tornar a revalidar en la desena.

"La Mola és el meu Anet particular", ha deixat caure més d'una vegada tot recordant que la seva mare era filla de Sabadell i que la seva dona, Meritxell Lluís –ara regidora a Terrassa en un el si de l'equip de govern sociovergent-, és filla de Cerdanyola.
Arxivat a