PERFIL Jordi Jané, continuïtat i discreció al capdavant del Departament d'Interior

Home molt lleial al partit i tarannà conciliador caracteritzen un polític que ha fet carrera a Madrid on va ser diputat, vicepresident del Congrés espanyol i va tractar qüestions relacionades amb la seguretat

Jordi Jané continuarà com a conseller d'Interior
Jordi Jané continuarà com a conseller d'Interior | ACN
12 de gener del 2016
Actualitzat a les 16:59h
Jordi Jané era conseller d'Interior amb Artur Mas i ho continuarà sent amb Carles Puigdemont. Nascut el 1963 a l'Arboç, al Baix Penedès, ha estat diputat al Congrés espanyol durant diverses legislatures i va ser vicepresident de la cambra entre el 2008 i el 2015, fins que va entrar a formar part de l'executiu català el passat mes de juny coincidint amb la sortida d'UDC. Des d’aleshores, Jané, que es va afiliar a Convergència Democràtica de Catalunya quan tenia 23 anys, ha confirmat el perfil amb què va arribar al departament, el d’un home discret i institucional.

Jané respon al que es podria definir com un home del món del dret. De fet, va ser assessor jurídic del grup de la Minoria Catalana –nom oficial del grup parlamentari de CiU- en els temps ara ja molt llunyans de Miquel Roca. Ha estat professor de Dret Constitucional a la UPF i a la URV de Tarragona. El seu nomenament a Interior no era tan sorprenent com semblava inicialment. Al Congrés, Jané va treballar a fons en temes de seguretat com a membre de la comissió d’Interior (va formar part de la comissió d’investigació dels atemptats de l’11-M). La defensa de la llengua catalana en el món judicial i els temes de seguretat vial han estat àmbits en què ha destacat (va ser un dels introductors del carnet per punts).

Home molt lleial al partit i tarannà conciliador serien dos trets bàsics del conseller d’Interior. Dins del partit, també és un “moderat”. En la reunió del consell executiu de finals d’octubre que va escenificar discrepàncies sobre la declaració de desconnexió aprovada amb la CUP, sembla que Jané va ser dels consellers que va manifestar certa recança. Com a responsable d’Interior, i malgrat les tensions entre la Generalitat i el govern espanyol, ha mantingut sempre canals oberts amb el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz. En uns temps marcats també per la lluita antiterrorista, la continuïtat del titular d’Interior –poca retòrica i discreció- s’ha considerat necessària.
 
Salou i la gestió posterior a la prohibició de les pilotes de goma, el breu currículum de Jané a Interior, per Guillem Ramos Salvat
Jordi Jané porta pocs mesos de consellers en un dels departaments més sensibles. L'episodi més complicat que ha hagut de gestionar en aquest breu període va ser la mort d'un venedor de top manta en una operació dels Mossos contra la venda il·legal  a Salou.

Els incidents a la ciutat de la Costa Daurada van encendre els ànims a tots nivells però la Justícia va avalar l’actuació del cos dels Mossos d’Esquadra, un fet que va reforçar l’actuació del conseller. La denúncia de la família de l’home mort durant l’escorcoll va quedar arxivada després de prendre declaració a diversos testimonis i de practicar proves pericials. Un dels testimonis, fins i tot, havia assegurat que va veure com els agents havien empès Mor Sylla pel balcó quan dos dies abans, a comissaria, havia declarat que era en una altra habitació i que no havia pogut veure res.
 
Malgrat això des dels sindicats de la policia catalana també es va criticar com els comandaments van voler controlar la "revolta", sense la intervenció dels agents antiavalots per aturar el tall de la via del tren que va durar més de 12 hores. Fins i tot, els Mossos van deixar en llibertat els detinguts durant l’operació contra el top manta sense haver declarat davant del jutge per tal de poder "negociar" amb la cinquantena de persones que tallaven la via al centre de Salou i que amenaçaven amb més incidents.

També relacionat amb els antidisturbis dels Mossos d’Esquadra, i després de la prohibició per part del Parlament de Catalunya de l’ús de pilotes de goma com a material antidisturbis, el conseller Jané ha sigut qui ha volgut reparar els errors policials d’altres legislatures. Va ser el primer cop que un conseller de l’Interior de Catalunya rebia a persones que havien estat ferides per aquest tipus de material antidisturbis.
Arxivat a