La legislatura s'esgota sense acord a la vista

Artur Mas no mostra en l'entrevista a TV3 cap possibilitat de donar un pas al costat i la CUP no es mourà en la seva negativa a investir-lo | L'oferta a ERC per entrar al Govern en funcions ja forma part de la precampanya | Josep Rull anuncia una darrera reunió

Artur Mas al Parlament, en la que tot apunta que va ser el darrer ple de la legislatura
Artur Mas al Parlament, en la que tot apunta que va ser el darrer ple de la legislatura | Martí Albesa
08 de gener del 2016
Actualitzat a les 15:00h
La legislatura que havia de donar Catalunya, segons els partits sobiranistes, a les portes de la independència s'esgota sense que hi hagi acord a la vista per impedir que es converteixi en la més curta de la història del país. Artur Mas, en l'entrevista de TV3, no va mostrar cap escletxa que fes pensar en la possibilitat de fer un pas al costat i, de fet, va posar sobre la taula per primera vegada la possibilitat d'allargar la seva carrera política. “Si ens posen vetos, ens defensarem. I el meu compromís de deixar-ho en divuit mesos, deixa d’existir”, va assegurar.

La sensació general és que Junts pel Sí i la CUP ja han assumit que l'acord és impossible però que cap de les parts vol aparèixer com la que tanqui la negociació. En aquest sentit va sorprendre que la reunió “definitiva” d'aquest dijous a la tarda s'allargués més de tres hores quan la mateixa Gabriela Serra, en declaracions a RNE, havia admès que duraria “dos minuts” si es mantenia el nom de Mas com a president. Tanmateix, i després d'escoltar-lo a TV3, una font de la CUP assenyalava que el país s'encamina irremeiablement cap a noves eleccions.

Un moviment clarament preelectoral

En una jornada decisiva per intentar un acostament entre Junts pel Sí i la CUP, el principal moviment el va protagonitzar Artur Mas respecte CDC. Va proposar als republicans entrar al Govern en funcions per tal de mostrar una imatge d'unitat fins a les eleccions del 6 de març. A TV3, el president en funcions va admetre que l'objectiu era reeditar Junts pel Sí. I, si es té en compte la resposta d'ERC que va parlar de “frau democràtic”, no sembla que pugui tenir massa recorregut.

Per aquest divendres podria produir-se una darrera reunió, segons ha avançat Josep Rull. Des de la CUP ahir al vespre s'assegurava que només es trobarien amb Junts pel Sí si aquests “els convocaven”. A més, no es descarta algun nou moviment a l'interior de la coalició sobiranista que posi en dubte la candidatura d'Artur Mas després del que va protagonitzar aquest dijous Súmate, proposant que passi a ser conseller en cap amb Neus Munté com a presidenta. ERC, per la seva banda, ha evitat verbalitzar-ho a nivell nacional malgrat que ho han fet algunes seccions locals així com diputats com Joan Tardà i Gerard Gómez del Moral.

Des de CDC, per la seva banda, al llarg de la tarda es van succeir els missatges per blindar el president en funcions. El més destacat va ser el de la vicepresidenta Neus Munté assegurant que “no seria la moneda de canvi” i mantenint que el seu candidat i “el de Junts pel Sí” és Artur Mas. També ho resumia l'exdiputat Pere Macias en una piulada: “Que quedi clar, els convergents mai acceptarem que el 50% de la CUP veti el president Mas”. Josep Rull, aquest matí al diari Ara, ja ha assegurat que si avui no hi havia acord es convocaran eleccions.