La gran sala del cinema Urgell serà un interior d'illa d'accés públic

Amb 1.832 butaques era la de més capacitat de la ciutat de Barcelona | Va tancar portes el maig del 2013 | La remodelació de l'espai inclourà un supermercat de la cadena Bonpreu al subterrani

El cinema Urgell està tancat des del maig del 2013
El cinema Urgell està tancat des del maig del 2013 | Adrià Costa
16 de gener del 2016
Actualitzat el 17 de gener a la 13:17h
L'històric cinema Urgell de Barcelona –o Urgel, segons el cartell que encara es pot veure al carrer- serà enderrocat i donarà pas a un interior d'illa d'accés public, un supermercat de la cadena Bonpreu i un pàrquing. Aquesta serà la fi de la sala de cinema més gran de Barcelona, tancada des del del maig del 2013, un cop l'Ajuntament de Barcelona va desbloquejar el seu futur en el ple municipal del passat 29 de desembre. D'aquesta manera, el districte de l'Eixample guanyarà un nou interior d'illa.

El projecte de reconversió de la zona, promogut per Gesdip, SA, societat patrimonial del grup Bon Preu Holding, afecta una superfície total de 2.652,98 metres quadrats, que inclou la gran caixa del pati de butaques més els vestíbuls i accessos al cinema pels carrers Urgell, 29-33 i Borrell, 82, que estan ubicats als baixos de diversos edificis de veïns. És a dir doncs, que el que s'enderrocarà serà només la part que dóna a l'interior d'illa, que a més s'haurà de fer amb prou cura per no malmetre les terrasses properes.

La sortida d'emergència serà l'entrada a l'interior d'illa

L'interior d'illa resultant tindrà una superfície d'ús públic de 992,21 metres quadrats, amb l'accés a través del carrer del Comte Borrell, número 82, just on actualment hi ha la sortida d'emergència, on s'habilitarà un passatge de 127,54 m2. Aquest nou espai public tindrà una forma rectangular que substituirà l'actual sala de projeccions, i serà cedit gratuïtament pel promotor a l'ajuntament dins del projecte que permetrà construir-hi un supermercat, que també tindrà accés des de l'interior d'illa.

A més, una part de la superfície que no es convertirà en zona verda es destinarà a ús d’aparcament per a clients del supermercat amb una superfície de 766 m2 i accés per la planta baixa de la finca situada al carrer Comte d’Urgell, 29, és a dir, allà on actualment hi ha el vestíbul del cinema Urgell. Pel que fa al supermercat, s'habilitarà al subsòl i s'acollirà a la normativa que permet obrir aquest tipus de local comercial de tipus alimentari amb una superfície d'entre 1.300 i 2.500 metres quadrats. L'accés principal serà pel carrer Urgell, 31-33, també a la zona del vestíbul actual.
 

L'accès a l'interior d'illa s'habilitarà per l'actual sortida d'emergència del cinema, situada al carrer Borrell. Foto: Adrià Costa


L'enderroc del cinema i l'execució de tota l'obra es realitzarà en una sola fase que els promotors es comprometen a desenvolupar abans de dos anys a partir de l’aprovació definitiva del document el passat 29 de desembre, quan el ple va tirar endavant el Pla de Millora Urbana amb els vots a favor de Barcelona en Comú, CiU i ERC, mentre que PSC, PP i C’s es van abstenir i la CUP hi va votar en contra. En el debat previ a la votació, la presidenta del Grup Municipal de la CUP, María José Lecha, va justificar el seu vot contrari en el fet que el projecte substituïa un equipament cultural per un supermercat, un fet que al seu parer va en detriment del petit comerç.

Vestigi d'un model obsolet

La gran sala del cinema, amb 1.832 butaques, era la de més capacitat de tot Barcelona i en aquest sentit va ser, fins al seu tancament al maig del 2013, un vestigi d'un altre model de cinema com a opció d'oci, on la gran afluència de públic es combinava amb una oferta de pel·lícules més limitada que l'actual, dos factors que van donar lloc a sales monumentals, avui en dia del tot obsoletes. De fet, l'Urgell no va optar, com altres cinemes clàssics, per la reconversió en multisales, sinó que va preferir apostar per les grans estrenes amb la intenció d'acollir audiències molt nombroses.

Inaugurat el 20 de setembre del 1963, la primera pel·lícula que s'hi va projectar va ser Carmen Jones. Propietat del Grup Balañà, el Cinema Urgell era fins al seu tancament, a més del més gran, el segon més antic en funcionament, per darrere del Cinema Aribau -propietat del mateix grup- que a més, amb les seves 1.174 butaques és actualment la sala de cinema més gran de la ciutat.

En els darrers anys, el descens d'espectadors i l'augment de l'IVA, a més del canvi de model de la cultura d'oci, van dificultar la rendibilitat econòmica del cinema i per tant la seva supervivència, malgrat que la sala havia incorporat els últims avenços tecnològics com la digitalització i la projecció en 3D. Amb tot, l'Urgell encara va viure una última etapa de glòria entre 2011 i 2012 quan setmanalment acollia les sessions del cicle de projeccions Phenomena, que aconseguia omplir tota la sala amb clàssics recents com Polstergeist, Los Goonies i La Princesa Prometida, entre d'altres. L'última projecció va tenir lloc el dijous 30 de maig del 2013, a pocs mesos de celebrar el cinquantè aniversari. Fast & Furious 6 va ser el darrer film que es va poder veure. Des d'aleshores el cinema té la persiana abaixada, ara ja a l'espera de la piqueta.