Junts pel Sí busca un desllorigador

La possibilitat d’un “gest” del president planeja sobre la trobada però ningú l’ha explicitat | Diputats de Junts pel Sí han afirmat a la reunió del grup parlamentari que canviar el candidat no resoldria la governabilitat | La proposta de Súmate, protagonista al Parlament

Artur Mas, a la sortida de la reunió de Junts pel Sí
Artur Mas, a la sortida de la reunió de Junts pel Sí | Martí Albesa
07 de gener del 2016
Actualitzat el 15 d'abril a les 16:45h
Al final de la reunió de Junts pel Sí, Raül Romeva s’ha referit a un desllorigador per desencallar la situació. Però a hores d’ara, encara no l’han trobat. Resta la trobada que començarà de manera imminent entre una delegació de Junts pel Sí (Romeva, Jordi Turull, Marta Rovira i potser algú més) i representants de la CUP. Serà a les tres de la tarda a un emplaçament que no ha transcendit però que serà fora del Parlament. Després, a les sis, tindrà lloc la roda de premsa de la CUP. Però ningú es fa il·lusions.

Dues hores ha estat reunit el grup parlamentari de Junts pel Sí, enmig d’una gran tensió informativa. No s’ha produït cap modificació de l’escenari de bloqueig. Ningú dels presents ha demanat explícitament al president Mas que faci un “gest” per garantir la investidura d’un nou president. Però el “gest” ha estat present en la reunió com a hipòtesi.

En un moment de la reunió, algú dels presents ha assegurat que plantejar la possibilitat d’un nou candidat –previsiblement la vicepresidenta Neus Munté- no resoldria la incògnita, ja que “l’estabilitat parlamentària no estaria tampoc garantida” ni per engegar una agenda legislativa ni per aprovar els pressupostos. Ha estat una manera de sortir al pas de possibles propostes alternatives, malgrat que no s’ha esmentat cap nom en concret.

L’absència en el ple d’avui de tres diputats de la CUP ha estat també un motiu per argumentar en contra d’un gran esforç d’aproximació al grup de l’esquerra assembleària. A banda d’Antonio Baños, que va dimitir com a diputat, no hi eren Benet Salellas i Julià de Jòdar. Algun parlamentari de Junts pel Sí s’ha preguntat si era realista un escenari d’acord de legislatura amb la CUP tot i fent el sacrifici d’un candidat. La crisi interna que viu la CUP dificulta encara més el camí cap a un acord d’investidura.   

La proposta de Súmate planeja a la reunió

Hi ha hagut un gran nombre d’intervencions, però cap d’elles ha qüestionat el nom del presidenciable. Segons un dels presents, en un moment determinat se li ha preguntat al diputat Eduardo Reyes sobre la reunió mantinguda el matí entre representants de Súmate i la CUP. Reyes ha dit que no hi havia assistit i no en tenia cap detall. Consisteix en situar Neus Munté com a presidenta i Mas com a conseller en cap, una de les propostes que ja havia avalat temps enrere la CUP. 

La d’avui ha estat de les reunions que han desfermat més expectació al Parlament. En dues ocasions hi ha hagut corredisses per part dels periodistes: quan s’ha obert la porta i ha sortit Raül Romeva… per anar al servei, i quan ho ha fet el president Mas. “No us esvereu”, ha exclamat Romeva al veure’s encerclat pels professionals dels mitjans.