Lluís Foix guanya el Premi Josep Pla amb les vivències d'«Aquella porta giratòria»

El veterà periodista aconsegueix la 48a edició del guardó | L'autor explica que el llibre relata "les experiències personals d'una època on treballàvem sense ordinadors, amb una professió farcida de periodistes de raça"

El periodista Lluís Foix recollint el Premi Josep Pla per l'obra «Aquella porta giratòria»
El periodista Lluís Foix recollint el Premi Josep Pla per l'obra «Aquella porta giratòria» | ACN
06 de gener del 2016
Actualitzat el 07 de gener a les 7:34h
Lluís Foix, un veterà del món del periodisme català, s'ha emportat el darrer Premi Josep Pla que organitza Ediciones Destino. El reconegut periodista s'ha alçat la nit d'aquest dimecres amb la 48a edició dels guardons gràcies a l'obra Aquella porta giratòria, signada amb el pseudònim Joan March. El premi, que té una dotació econòmica de 6.000 euros, ha comptat amb un jurat format per Sebastià Alzamora, Rosa Cabré, Antoni Pladevall, Àlex Susanna i Glòria Gasch.

"És un llibre memorialístic que s'havia de dir La porta giratòria i que ha patit el canvi amb aquella, la del carrer Pelai 28, on hi havia la seu de La Vanguardia", ha explicat Foix. "Volia fer un cert dibuix del que és per a mi aquest diari". El periodista ha subratllat que l'obra parla d'una porta "que he travessat moltes vegades i on he desenvolupat bona part de la meva carrera periodística".

Foix ha afegit que "és un llibre que explica les vivències personals del periodisme fet en aquella època, on treballàvem sense ordinadors, amb una professió farcida de periodistes de raça". "Parlàvem molt, bevíem molt, criticàvem molt i ens ho passàvem molt bé", ha reblat. El periodista s'ha imposat entre les 24 obres presentades, procedents majoritàriament de l'àmbit catalanoparlant, i entre les quals predominen els dietaris i les obres ambientades en el present o amb referents en el segle XX.

Reconeixement per un veterà il·lustre del periodisme

Llicenciat en Periodisme i Dret, Foix va ser director, director adjunt i subdirector de La Vanguardia, i corresponsal del mateix diari a Londres –entre el 1974 i el 1980– i Washington DC –del 1981 i el 1982–. El 2013 va publicar el llibre La marinada sempre arriba, unes memòries d'infantesa i adolescència. És articulista a diversos mitjans escrits, com La Vanguardia, El PuntAvui i El Mundo Deportivo, on col·labora de manera habitual. L'any 2014 va rebre el Premi Quim Regàs de Periodisme.

El Premi Josep Pla Vva néixer el 1968 amb la intenció de guardonar obres de prosa en català. Al llarg de la seva trajectòria, el premi ha reconegut el talent de joves veus narratives com les de Baltasar Porcel o Terenci Moix, i valors consolidats en els darrers temps, com són Genís Sinca, Rafel Nadal, Sebastià Alzamora, Albert Villaró, o Andreu Carranza, guanyador de la darrera edició.