Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR


Catalunya vol arribar al 60% de reciclatge l'any 2020

El sistema de recollida porta a porta, el més eficient, ja arriba a 133 municipis i 300.000 habitants del país | Tiana, un dels pioners en aquest sistema, aconsegueix reciclar més del 85% dels seus residus

per Redacció, 31 de desembre de 2015 a les 12:25 |
La recollida selectiva és clau
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 de desembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La gestió dels residus és un dels reptes ambientals més complexos que afronta qualsevol societat. La Unió Europea s'ha fixat com a objectiu reciclar el 50% de la brossa l'any 2020 i del 70% al 2030. I en el cas de Catalunya l'objectiu és doble: reduir la generació de residus un 15% i aconseguir que la recollida selectiva arribi al 60%.

El porta a porta, el sistema més eficient


La recollida de residus és una competència municipal -malgrat que en molts casos s'acaba aplicant a nivell comarcal o en mancomunitats-: cada ajuntament el que decideix quin model de recollida selectiva aplica. El més estès és el de segregació en cinc fraccions –orgànic, paper, plàstic, vidre i rebuig- mentre que també existeix el de multiproducte on tots envasos i paper va a parar al mateix contenidor.

Tanmateix, el més eficient –si s'avalua el percentatge de brossa recollit selectivament i la presència d'impropis- és el denominat porta a porta. Consisteix en què cada veí deixa a davant de casa seva –tant siguin habitatges unifamiliars o finques plurifamiliars- la fracció de brossa que correspon a aquell dia. El fet de no existir desplaçaments i, sobretot, la “responsabilitat” que suposa deixar la brossa a davant de casa, fa disparar els percentatges de reciclatge.

El porta a porta, a Catalunya

Algú podria pensar que aquest model és absolutament minoritari a Catalunya i que no es pot aplicar en grans ciutats. Tanmateix, ja són 133 municipis d'un total de 947 –que sumen 300.000 habitants- els que apliquen de manera total o parcial aquest sistema de recollida. Destaquen els casos de Matadepera (Vallès Occidental), Vilablareix (Alt Empordà), Taradell (Osona) i Tiana (Maresme) com a autèntics “paradisos del reciclatge”. Es tracta de pobles amb una xifra de població relativament petita i amb una densitat baixa. Ara bé, especialment al nord d'Itàlia, cada vegada hi ha més ciutats que també l'apliquen a gran escala. A Milà, per exemple, el porta a porta els ha permès passar la recollida selectiva del 60 al 85% així com reduir al 10% les deixalles separades incorrectament.


Entre els “paradisos del reciclatge” catalans destaca Tiana, al sud del Maresme. Protagonitza la tercera onada de la campanya de conscienciació “Per què reciclem?”, conduïda per Quim Masferrer. Té una població de 8.314 habitants i recull 486,93 kg per habitant a l’any, el que es tradueix en un percentatge de recollida selectiva que supera el 86%. En aquest cas combina el porta a porta –introduït l'any 2000- d'orgànica i rebuig amb els contenidors de la resta de fraccions.
 

Contenidors, a la Garrotxa. Foto: Andreu Oliveras

Augmentar progressivament el cost de dur brossa a l'abocador

Una de les estratègies per aconseguir augmentar el percentatge de reciclatge és augmentar el cost de dur la fracció rebuig a l'abocador. Josep Maria Tost, president de l'Agència de Residus de Catalunya, va més enllà i assenyala que és clau de “dotar de transparència al cost econòmic que comporten tots els serveis de recollida i gestió de residus per fer-los arribar als ciutadans”. En aquest sentit recorda que tothom pot saber fàcilment què gasta en aigua o electricitat però no en la gestió de les seves pròpies escombraries.

Per cada tona d'escombraries no reciclables –el denominat rebuig- que es porta a un abocador cada municipi ha de pagar un cànon. Per aquest 2016 es passarà de 19 euros a 24,5 euros mentre que en el cas de la incineració l'increment se situa de 9 a 12,7 euros. Tot plegat permet augmentar la recaptació –s'estima que de 27 a 41 milions d'euros- però sobretot obliga a les administracions municipals a apostar per sistemes de recollida més eficients. La idea de l'Agència Catalana de Residus és arribar a l'any 2020 amb un cànon que s'acosti als 30 euros.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació