Tres-cents galejadors fan ressonar els trabucs a la Festa del Pi de Centelles

La celebració de Santa Coloma omple de color i pólvora els carrers del municipi | El cant a la patrona a dins l'església finalitza amb crits d’”independència”

Entrada del pi a la plaça de l'Església de Centelles
Entrada del pi a la plaça de l'Església de Centelles | Adrià Costa
Redacció
30 de desembre del 2016
Actualitzat el 01 de gener del 2016 a les 8:47h
Centelles ha celebrat aquest dimecres el dia central de la Festa del Pi, una tradició documentada des de 1751 i que a hores d'ara continua més que viva. La jornada ha començat de bon matí amb els trets dels galejadors, que després de despertar el poble amb l'esclat de les seves escopetes, s’han dirigit al bosc a tallar el pi escollit per Sant Esteve, a la zona de Banyeres, com en les darreres edicions.

L'arbre s’ha pujat a força de braços damunt un carro que, empès per bous, l’ha portat fins a la plaça Major d'aquest municipi del sud d'Osona. La pólvora dels trabucs ha tornat de color gris l'atmosfera, alegrada poc després pel típic Ball del Pi. Finalment, als volts de la una del migdia, s’ha penjat l'arbre cap per avall dins l'església, fins a l'alçada de Santa Coloma, la patrona del poble.

A dins l’església, els galejadors han cantant l’himne de la patrona enmig d’un ambient totalment festiu. En acabar la cançó, els assistents han esclatat amb crits d’”independència!”.

La jornada ha comptat amb un gran nombre de veïns i visitants, potser menys que en anys anteriors, quan la celebració havia coincidit amb un dia festiu. Hi han participat uns 320 galejadors, segons l’organització. Només un petit incident, quan un d'ells ha pres mal tallant l’arbre i li han hagut de posar set punts de sutura en un braç.
 
Festa del Pi de Centelles, aquest dimecres. Foto: Adrià Costa

La festivitat, que va començar dissabte 26 de desembre, s'allargarà fins al 6 de gener. El dia posterior a la Nit de Reis és quan es despenja el pi i es reparteixen les seves branques entre els galejadors participants.

Aquesta festa va ser distingida amb el títol de Festa Tradicional d’Interès Nacional el 17 novembre de 1987 i el 2010 va entrar a formar part del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. A Osona, hi ha altres celebracions que també apareixen en aquest llistat com: la Plantada de l'Arbre de Maig de Folgueroles, les Festes dels Tonis de Taradell i Santa Eugènia de Berga, El Divino de Sant Vicenç de Torelló i les Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta.
 

Recull de galeries de fotos de la Festa del Pi de Centelles
 

Patrona de Centelles,Coloma estel del cel, guieu-nos pel cami de les estrelles, a aquest poble fidel

Posted by Isabel Campos on miércoles, 30 de diciembre de 2015
Arxivat a