​Barcelona reclama el llegat de Carmen Balcells

Actualment el fons està dipositat a Alcalá de Henares | L'agent literària el va vendre l'any 2010 al Ministeri de Cultura

29 de desembre del 2016
Actualitzat a les 14:35h
El plenari del Consell Municipal de l'Ajuntament de Barcelona ha tancat files en la petició, defensada pel PSC, de cercar fórmules de col·laboració amb el Ministeri de Cultura i la Generalitat de Catalunya per aconseguir que el llegat de l'agent literària Carmen Balcells es traslladi a Barcelona, on sigui promogut i divulgat.

La qüestió del fons de l'agent, que va morir el passat setembre, s'està negociant en aquests moments entre el ministeri i la conselleria, amb el respecte a la voluntat dels hereus de Balcells, però cal tenir en compte que actualment el propietari de la major part del llegat és el ministeri, ja que va ser la mateixa agent qui el va vendre per valor de 3,5 milions d'euros, amb la condició que aquest fons, més la part no venuda -valorada en 1,5 milions- no es pogués trossejar. Actualment el fons del ministeri està dipositat a Alcalà de Henares.

Una fórmula consensuada amb els hereus

Ara, el ple municipal, amb el suport de tots els grups excepte l'abstenció de la CUP, demana trobar la manera que el fons es traslladi a Barcelona. Jaume Collboni, president del Grup Municipal del PSC ha defensat la necessitat de "decidir la fórmula, comptant amb els hereus", tenint en compte que "el fet de ser propietat del ministeri no es incompatible amb que estigui a Barcelona", a més de considerar que complementaria la recent designació de la capital catalana com a Ciutat Literària per la Unesco.

Tots els grups han coincidit en subratllar la importància de Carmen Balcells, en especial com a "artífex del boom literari hispanoamericà", un aspecte que la regidora de Ciutadans Sonia Sierra ha considerat "poc conegut a Barcelona a causa de la ceguesa nacionalista", en contrast amb la petició del regidor d'ERC Juanjo Puigcorbé que ha reclamat a més a més la inclusió de Balcells en el nomenclàtor de Barcelona a més de considerar la possibilitat d'atorgar-li a títol pòstum la Medalla d'Or de la Ciutat. Malgrat tot, BComú, CiU, C's, ERC, PSC i PP han votat a favor, mentre que la CUP s'ha abstingut en entendre que tot i valorar la importància de Balcells, estaria "fora de lloc una despesa de diner públic" per portar el llegat de Balcells a la ciutat.
Arxivat a