Barcelona aprova unes ordenances fiscals amb pujada només del tram d'IBI més alt

La mesura afectarà només un 2 per cent dels veïns | BComú tira endavant la proposta amb el suport d'ERC, PSC i CUP | CiU retreu que la nova fiscalitat suposarà una pèrdua d'ingressos de 2,2 milions d'euros

29 de desembre del 2016
Actualitzat a les 17:23h
L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat definitivament unes noves ordenances fiscals després de mesos de negociació. De fet, l'aprovació provisional que va tenir lloc en el ple extraordinari del 16 de novembre ha estat ratificada en el ple ordinari d'aquest dimarts, això sí, amb un canvi definitiu en l'aplicació de l'Impost de Béns Immobles (IBI), que finalment s'apujarà només per al tram més alt, una mesura que només afectarà un 2 per cent dels veïns. L'acord, al qual s'ha arribat després de diversos estira i arronses entre els diferents partits, ha comptat amb el suport de Barcelona en Comú, ERC, PSC i CUP i l'oposició de la resta de grups.

El tinent d'alcalde Gerardo Pisarello ha defensat la proposta definitiva assegurant que les noves ordenances "preserven les classes mitjanes i protegeixen les famílies més colpejades per la crisi", mentre que al mateix temps es demana "als grans patrimonis a que contribueixin en la despesa de l'ajuntament", ja que l'IBI finalment només s'apujaran als habitatges de valor cadastral superior als 300.000 euros.

Baixada d'ingressos, segons CiU

Al seu torn, la regidora de Convergència i Unió Sònia Recasens ha retret al govern municipal que l'aplicació de les noves ordenances fiscals comportaran una baixada d'ingressos, calculada en "2,2 milions d'euros". A més, la regidora de CiU ha considerat que les noves ordenances "no són progressistes" i ha alertat que se li posen "els pèls de punta" a l'hora de pensar "que passarà amb la reforma cadastral del 2017". ERC, PSC i CUP han defensat les seves aportacions a la negociació de les ordenances fiscals, mentre que C's i PP han considerat que la reforma ha estat "una oportunitat perduda". 

A banda de la congelació de l'IBI en tots els trams excepte el més alt, les noves ordenances fiscals inclouen entre d'altres mesures els increments de les taxes vinculades a l’emissió d’informes tècnics o autoritzacions per part de Bombers o Guàrdia Urbana i s'incorporen subvencions a les taxes d'entitats o activitats no lucratives i s'implanta una taxa de desenganxament de la grua municipal abans que s’iniciï la marxa.

Arxivat a