Entre l'Espanya austriacista i la Catalunya variable

Vicent Sanchis i Carles Campuzano analitzen el 20-D a la fundació CatDem | Sanchis: “Una aliança PSOE-Podem és impossible” | Campuzano: “Hi ha hagut un excés de discurs identitari”

Vicent Sanchis i Carles Campuzano, a la fundació Catdem
Vicent Sanchis i Carles Campuzano, a la fundació Catdem | CatDem
22 de desembre del 2015
Actualitzat a les 22:40h
La Fundació CatDem ha convocat avui el periodista Vicent Sanchis i el dirigent de Convergència Democràtica Carles Campuzano per analitzar els resultats electorals sorgits del 20-D. L’horitzó que dissenyen les urnes d’Ibèria i com afecten el full de ruta ha estat sotmès a la visió dels dos ponents, moderats per Joaquim Colominas.

Per Vicent Sanchis, el 20-D ha mostrat “una Espanya ingovernable i una Catalunya variable”. El PP ha guanyat i ha perdut alhora. Rajoy ha d’intentar formar majoria i no pot. Segons ell, el PSOE difícilment facilitarà la investidura de Mariano Rajoy perquè això liquidaria el lideratge de Pedro Sánchez. Però també ha assegurat que “hi ha gent entusiasta a Catalunya que creu possible una aliança PSOE-Podem: això no passarà, és impossible perquè els separa el referèndum però també un model social molt diferent”.

Sanchis ha dit que “el 20-D sí que ha mostrat una Espanya austriacista: Catalunya, Galícia, part del País Valencià, el País Basc i una part de Madrid”. Un factor que xoca amb la “pervivència de la intransigència com a tret definitori de la política espanyola”. Sanchis ha deixat constància del seu escepticisme davant el que pugui venir del centre de l’Estat, tot i que ha afirmat també que si es posés sobre la taula una proposta que suposés un canvi històric en hisenda, llengua, cultura i, sobretot, respecte, a ell li semblaria bé que s’estudiés.

Vicent Sanchis ha advertit contra “els qui volen guanyar la guerra i la revolució alhora: Si a mi em posen davant unes propostes que suposin una ruptura social que per mi és inassumible, doncs jo no l’acceptaré”. En aquest sentit, ha pronosticat que “la CUP es passarà per l’aixella el document que se’ls ha lliurat avui des de Junts pel Sí”. Fins i tot s’ha preguntat “si convé al país que hi hagi acord amb la CUP”, desdramatitzant l’opció de noves eleccions catalanes. Ha donat per feta la fractura de la CUP si al final l’assemblea de diumenge acorda donar suport a Mas.

Campuzano: “El procesisme pot esgotar i avorrir”

Carles Campuzano, dirigent de CDC i veu socialdemòcrata del partit d’Artur Mas, ha presentat el mapa electoral català com la demostració del fet diferencial nacional català: “El partit que guanya a Espanya és l’últim a Catalunya, com també s’ha plasmat un mapa ben diferent al País Basc”. Ha subratllat que el bloc del dret a decidir sí que ha estat clarament majoritari a Catalunya, ha assegurat.

Campuzano ha fet una autocrítica de la manera com s’han fet les coses des del sobiranisme: “Hi ha hagut un excés de discurs identitari i ens hem espaliat massa en els intríngulis del procés que potser ha cansat. El procesisme pot esgotar i avorrit. Hem de ser més sofisticats”. Pel que fa a Convergència, Campuzano ha cridat a “no flagel·lar-nos, però alhora sí que hem d’afrontar el fet que a les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona hem de treballar més”.

Sanchis ha discrepat sobre l’excés de discurs identitari, “quan des de l’ANC i Òmnium s’ha parlat molt dels temes socials i s’ha fet un gran esforç per explicar els avantatges de la independència per a tota la ciutadania”. Campuzano ha contestat que per molta gent, l’estelada no és un referent que els interpel·li.

El polític de CDC ha fet una defensa del missatge originari del seu partit, que ha de ser la base de la renovació necessària de la formació, que no pot renunciar a liderar el bloc central de la societat.
Dues perspectives sobiranistes no molt allunyades ideològicament, però amb matisos: la visió d’analista de Sanchis, que descarta esperar miracles que vinguin de l’oest, i la més política, entre pragmàtica i esperançada, de Campuzano, per qui la realitat pot oferir sorpreses ara per ara descartables.