El cinturó roig metropolità passa del taronja del 27-S al lila del 20-D

En Comú Podem guanya a la pràctica totalitat de municipis de l'entorn de Barcelona, amb poques excepcions, com Sant Cugat del Vallès (Democràcia i Llibertat), Ullastrell (ERC) i Canovelles (PSC) | C's no repeteix els resultats de les eleccions al Parlament, en què es va imposar en més de quinze municipis de la primera i la segona corones metropolitanes | Els socialistes perden els seus tres últims feus: Cornellà, Santa Coloma i Badia

21 de desembre del 2015
Actualitzat el 22 de desembre a les 7:22h
L'àrea metropolitana, domina pel lila d'En Comú Podem
L'àrea metropolitana, domina pel lila d'En Comú Podem | José Manuel Gutiérrez
Catalunya ha tingut històricament un cinturó roig metropolità que garantia un graner de vots al PSC. Es tractava d'una sèrie de municipis de comarques com el Baix Llobregat, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental, a més del Barcelonès, que asseguraven la victòria a les eleccions espanyoles als socialistes, i que els permetien ser l'alternativa a CiU a les eleccions al Parlament.

Aquest cinturó roig pràcticament va desaparèixer el 27-S i es va convertir parcialment en taronja. El PSC només va conservar tres bastions –Cornellà de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Badia del Vallès- per l'avanç de Ciutadans i pel fet que CDC i ERC es presentessin plegats amb Junts pel Sí.

En els comicis de fa tres mesos Ciutadans va aconseguir ser primera força en més d'una quinzena de municipis metropolitans, entre els quals l'Hospitalet de Llobregat, segona ciutat del país. A Castelldefels, Sant Andreu de la Barca, Ripollès, Barberà del Vallès i Polinyà van superar el 27% dels vots. També van guanyar a Gavà, Sant Boi de Llobregat, Esplugues, Sant Adrià de Besòs, Abrera, Rubí, Santa Perpètua de Mogoda, La Llagosta, Montornès del Vallès i Canovelles. A més, segurament, el fet que els dos principals partits sobiranistes es presentessin plegats va evitar que la taca taronja fos més extensa.


Victòria contundent d'En Comú Podem

Les eleccions espanyoles del 20-D han suposat convertir la pràctica totalitat de la primera i segona corona metropolitana en un cinturó lila. En Comú Podem ha estat primera força a la gran majoria de municipis d'aquesta àrea, i també a la capital –amb victòria a tots els districtes menys a Les Corts i a Sarrià-Sant Gervasi-, amb percentatges entre el 25 i el 36%. La caiguda de C's respecte el 27-S ha fet que el partit d'Albert Rivera no hagi vençut en cap ciutat metropolitana i només ha estat segona força a Castelldefels. El PSC, malgrat ser segon a la majoria de municipis, ha vist com ha perdut els darrers bastions conservats fa tres mesos i només s'ha imposat a Canovelles.

Democràcia i Llibertat, per la seva banda, només ha conservat Sant Cugat del Vallès, entre els municipis més propers a Barcelona. Tanmateix, En Comú Podem l'ha estalonat a només dos punts. ERC, per la seva banda, ha guanyat a Ullastrell, al Vallès Occidental.

Arxivat a