PERFIL Mireia Boya, l'ambientòloga occitanista

La renúncia del diputat Ramon Usall han posat les mirades en la segona candidata de la CUP a Lleida, regidora del municipi de Les i fundadora de l'ANC a l'Aran

Mireia Boya, en una imatge d'arxiu
Mireia Boya, en una imatge d'arxiu | ACN
19 de desembre del 2015
Actualitzat a les 18:25h
La renúncia a l'acta de diputat que ha fet pública aquest dissabte el diputat de la CUP Ramon Usall ha fet posar la mirada en el segon nom de la llista que va presentar la formació independentista a les eleccions del passat 27 de setembre. Quan un diputat marxa, la llei indica que el càrrec com a parlamentari l'ha d'agafar el següent candidat de la llista, que en aquest cas és Mireia Boya Busquet, que encara no ha aclarit si acceptarà la vacant.

Llicenciada en Ciències Ambientals per la Universitat Autònoma de Barcelona, doctora en Gestió i Ordenació del Territori per la Universitat de Mont-real i professora associada del Departament d'Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra, Boya s'ha convertit en els darrers anys en un referent polític de l'independentisme a l'Aran i en una de les més aferrissades defensores de l'occitanisme, la ideologia que planteja l'Aran com una part de la nació occitana, que abraça àrees com el terç sud de França, el Piemont italià i Mònaco.

Boya ha estat una de les fundadores aquest 2015 de la formació Corròp, un partit assembleari d'arrel occitanista que es va presentar per primer cop a les eleccions del Conselh Generau d'Aran amb l'objectiu de trencar el bipartidisme de Convergència Democràtica Aranesa i Unitat d'Aran. La formació no va aconseguir aquesta fita, però sí va poder entrar al consistori de Les, on Boya és regidora des del passat mes de juny.

La candidata a substituir Usall va ser fundadora i coordinadora de l'ANC a la Vall d'Aran, i la seva posició al segon lloc de la candidatura de la CUP a Lleida es va escollir mitjançant unes eleccions primàries.