Els immigrants clamen pels seus drets

Unes dues-centes persones commemoren a Barcelona el Dia Internacional del Migrant reclamant una obertura de fronteres a tot Europa | El col·lectiu de manters reclama el dret a "regularitzar" la seva situació

Col·lectius d'immigrants i entitats de suport, a la plaça de Sant Jaume
Col·lectius d'immigrants i entitats de suport, a la plaça de Sant Jaume | Sergi Cámara
18 de desembre del 2015
Actualitzat a les 20:37h
Aquest divendres, 18 de desembre, és el Dia Internacional del Migrant, una jornada reivindicativa dels drets de les persones desplaçades arreu del món, que enguany ha volgut recordar especialment tots els migrants morts durant el seu desplaçament forçat. Amb aquest motiu, diversos col·lectius d'immigrants i altres agrupacions de suport s'han concentrat a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per reclamar els seus drets, començant per la necessitat de regularitzar totes les persones i reclamar una obertura de fronteres que posi fi a l'actual crisi de refugiats.

Cap a les set dels vespre s'ha llegit un manifest, en català i castellà, on s'ha reiterat la necessitat d'obrir les fronteres, especialment en aquells punts amb més greus problemes d'immigració, com ara Grècia amb Macedònia, Estats Units amb Mèxic i les ciutats espanyoles de Ceuta i Melilla amb el Marroc. També hi ha hagut un record per les aproximadament 30.000 persones mortes a la Mediterrània en el que portem de segle.
 

Una pancarta amb el lema 'Obriu les fronteres' ha presidit l'acte Foto: Sergi Cámara


"Amb fronteres obertes no hi hauria màfies ni traficants", s'ha pogut escoltar a la plaça Sant Jaume entre crits de "Cap persona és il·legal". També s'ha insistit en la necessitat de veure les migracions forçades com un "drama humanitari" i "no com un problema de vulneració de fronteres" i s'ha acusat les formacions d'ultradreta, com la grega Alba Daurada i l'hongaresa Jobbik, d'"assassinar migrants", a més de lamentar els recents resultats electorals del Front Nacional francès.

Dret de vot per als migrants

"Els governs europeus vulneren drets quan tanquen fronteres", han assegurat els concentrats, tot recordant que el Dia Internacional del Migrant té el propòsit de "combatre el racisme de les persones desplaçades". Finalment, coincidint amb la fi de la campanya electoral s'ha reclamat el dret a vot per als migrants.

Un cop acabada la lectura del manifest, la concentració s'ha reconvertit en manifestació, on unes dues-centes persones, portant pancartes amb lemes com "Obriu les fronteres", "Papeles para todos y todas", "Manteros en lucha" i "Stop islamofòbia", ha baixat pel carrer de Ferran fins a la Rambla, per creuar pel carrer Hospital en direcció a la Rambla del Raval. Allà, el col·lectiu de iaiofluates, ben present a la marxa, tenia previst oferir un concert de cançons reivindicatives.
 

Aziz Faye, portaveu del Sindicat de manters, ha estat un dels lectors del manifest Foto: Sergi Cámara


En declaracions a NacióDigital, Aziz Faye, portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, ha assegurat que el col·lectiu de manters han assistit a la concentració amb la intenció de "seguir denunciant la persecució policial contra els estrangers", tot afegint que el repte és aconseguir la "regularització". En els darrers dies, els manters han tornat als carrers, després de la gran operació policial que els va impedir instal·lar-se en zona portuària. Malgrat això, Aziz ha assegurat que hi ha hagut un canvi en l'operatiu policial, tot assegurant que "ha baixat la pressió" directa contra ells però que alhora detecten una major presència de la Guàrdia Urbana al carrer.
Arxivat a