Una guia facilita a partits, sindicats i patronals l'adaptació a la Llei de transparència

La consellera Meritxell Borràs defensa que l'aplicació de la legislació anirà en "benefici d'aquestes mateixes entitats i organitzacions" | Recorda que el text legal és un "instrument positiu per millorar l'activitat de rendició de comptes i la lluita contra la corrupció"

per Jordi Palmer, Barcelona | 18 de desembre de 2015 a les 14:45 |
Meritxell Borràs presentant la guia sobre transparència | Departament de Governació
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de desembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'any 2016 ha de ser el del desplegament de la Llei de la transparència, accés a la informació i bon govern, en vigor des de l'1 de juliol del 2015, en les administracions públiques i altres organitzacions i entitats. Així tant els ajuntaments, que han de tenir la feina enllestida l'1 de gener, com els partits polítics i les organitzacions sindicals i empresarials hauran d'ajustar-se als requisits de la legislació.

Per ajudar a fer aquesta aplicació, la Conselleria de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya ha fet pública avui la guia La transparència en 20 preguntes, un codi d'actuació per a formacions polítiques, sindicats i patronals que els ha d'ajudar a implementar el nou text legal. En la presentació, la consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha recordat que l'aplicació d'aquesta llei servirà per a que els ciutadans puguin accedir "a tot tipus d'informacions i disposin d'informació de primera mà". "Servirà per a que la llum entri a tot arreu", ha afegit.


Borràs, que ha comparegut davant els mitjans en companyia de la Comissionada de Transparència, Núria Bassols i el Director de l'Oficina pel Desenvolupament de l'Autogovern, Xavier Bernadí, ha aclarit que la guia servirà per a avançar en la transparència dels partits, sindicats i patronals, però també per a "associacions i fundacions vinculades als partits", tot afegint que tot plegat anirà en "benefici d'aquestes mateixes entitats i organitzacions", ja que el nivell d'informació requerit serà un "instrument positiu per millorar l'activitat de rendició de comptes i la lluita contra la corrupció".

Format pregunta-resposta


La guia, plantejada amb format pregunta-resposta, aclareix que la transparència és un instrument que permet assolir les finalitats pròpies de les institucions i entitats a través del coneixement efectiu que està en el seu poder i especifica que els partits polítics, sindicats i patronals tenen l'obligació, en virtut de la llei, de difondre informació sobre les seves organitzacions, sobre la gestió econòmica, pressupostària i patrimonial i la seva gestió administrativa, els contractes, els convenis i les subvencions.

A més, es recorda que les fundacions i les associacions vinculades als partits polítics han de difondre la informació qualificada com obligacions de publicitat activa que corresponen als partits polítics, d'acord amb la llei.


Els Ajuntaments tenen de marge fins l'1 de gener

Pel que fa al compliment de la llei per part dels ajuntaments, que han de tenir la feina enllestida aquest 1 de gener, la consellera ha volgut distingir entre els grans ajuntaments, que tenen prou recursos per avançar en l'aplicació –de fet, el de Barcelona ja té en marxa una oficina específica-, i el gran gruix de municipis, uns 600, de menys de mil habitants, els quals tenen "dificultats" per poder dur a terme aquesta tasca, ja que al mes d'octubre només una mínima part estaven al dia. En aquest sentit, la consellera ha recordat que a falta de quinze dies ja hi ha 600 municipis catalans que "han demanat assessorament a l'Administració Oberta de Catalunya", tot recordant que a través de l'AOC els consistoris poden tramitar bona part de la informació, que es gestiona directament des de la Generalitat.


Així mateix, Borràs ha afegit que la llei "és molt ambiciosa i requereix d'una gran feina" però que malgrat tot n'espera fer una "valoració ben positiva", un cop s'hagi produït el canvi d'any.
 

Guia La transparència en 20 preguntes (pdf)

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació