Vuit jocs de taula per regalar aquest Nadal

Oriol Comas, comissari de Dau Barcelona, ens recomana les novetats més enginyoses i divertides per aquestes festes

El «Colt Express», un joc que recrea el Far West
El «Colt Express», un joc que recrea el Far West | Zacatrus
23 de desembre del 2015
Actualitzat el 24 de desembre a les 18:46h
Era l'any 1996 quan un joc havia d'aparèixer per canviar el món dels jocs de taula. Es deia Catan i situava l'acció en una illa que calia explotar a nivell comercial, aprofitant els recursos naturals i estrenyent les relacions personals. Des de llavors, l'augment de públic que gaudeix de jocs "diferents" i amb segell d'autor ha anat acumulant cada dia més i més públic. Dues dècades després, aquesta mena de jocs viuen una època daurada, amb gran varietat de temàtiques, amb títols imprescindibles i ja molt populars, com són Jungle Speed, Carcassone, Alhambra, Puerto Rico, Dixit, Time's up!, Agricola, Fauna o Saboteur, entre molts d'altres.
 
Noms que són clàssics de les festes de Nadal. Però, justament per fugir d'aquests títols coneguts, hem demanat a Oriol Comas que ens fes una tria de les novetats més sucoses del 2015. El resultat és una llista amb jocs per a tots els públics i edats, amb l'enginy com a gran divisa. Comas és el comissari de Dau Barcelona, festival del joc i un dels màxims experts catalans en el tema. Una tria on qualitat, diversió i segell autoral es combinen per oferir-nos un èxit assegurat. Esperem que la gaudiu a les llargues sobretaules nadalenques o que us serveixin d'idea per aquell regal que pot cagar el Tió o poden portar els Reis.

Misterium
Una joia. És el creuament perfecte entre Dixit i Cluedo. Crec que es vendrà moltíssim, que el veus i saps que triomfarà. Ara bé, no és fàcil de jugar. Té una complexitat afegida al Dixit que el fa, segons el meu punt de vista, bestial.
 
Pandemic Legacy
Un joc per a la gent més exigent, que han jugat a jocs com el Pandèmia. N'han tret una edició dita Legacy, que fa que cada partida sigui diferent, perquè sempre canvien les regles. El joc et demana destruir cartes i incorporar nous materials o inventar-te cartes, directament.

Imperial Assault
Ara que està tan de moda Star Wars, no podia faltar una recomanació que ens endinsés a l'univers creat per George Lucas. És un joc de miniatures que et capbussa, literalment, en el món de La Guerra de les Galàxies, amb tot luxe de detalls.
 

«Imperial assault» recrea al detall, tot l'univers de «Star Wars»


Codi secret
Presentat al darrer Dau Barcelona, és un joc on es recupera l'esperit de l'Eleusis. Cartes amb només una paraula i els altres han d'entendre què vols dir. Creat per Vlaada Chvátil, autor de jocs com Galaxy Trucker o Throw the edges.

El espia (que se perdió)
És un joc que treu el millor que tens dins, tipus Dixit. M'agrada molt i és fet per una editorial petita que treballa molt bé. És un joc en què poden arribar a jugar vuit jugadors, que han de descobrir qui és l'espia que s'ha perdut i aquest on són els altres.
 
Mafia de Cuba
Una capsa de puros on hi ha unes fitxes de pòquer i uns diamants. Com Els homes llops. L'escena és un capo de la màfia, un padrino de Cuba, que ha de sortir a parlar pel telèfon. És molt divertit.
 
Colt express
Sembla un joc de nens, però no ho és. Trens de joguina, amb trets, robatoris i tot el què calgui per reviure l'ambient del Far West. riure. És un joc "de programació".

Fila filo
Un joc diferent i imaginatiu, com tots els que fa Roberto Fraga, autor convidat en aquesta edició del Dau Barcelona. Unes aranyes que es passen el dia en teranyines jugant a espantar i atrapar les formigues que hi ha al bosc. Una aventura lúdica en tres dimensiones.
 

«Misterium», un joc que promet ser tot un èxit Foto: Zacatrus

Arxivat a