L'escàndol de les pròtesis caducades esquitxa l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa

El jutge demana al centre que identifiqui possibles pacients afectats pel producte de Traiber | L'empresa subministradora preveia pagaments a metges del centre d'un 20%

per Sílvia Berbís, Reus / Tortosa | 18 de desembre de 2015 a les 09:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de desembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

L'hospital de Tortosa apareix en diversos punts de la interlocutòria judicial. Foto: Sílvia Berbís


El cas de corrupció més important entre metges i empreses del sector sanitari destapat a l’Estat espanyol en els últims anys, entorn al pagament de comissions a metges per posar als seus pacients pròtesis de l’empresa Traiber, ha esclatat també a les Terres de l’Ebre. Traiber pagava presumptament de forma habitual comissions a aquells metges que posaven les seues pròtesis i fins i tot els feia regals si silenciaven que algunes podien estar en mal estat, perquè en venia de caducades des de feina anys i sense certificat. A l’Ebre, l'escàndol de suborns i pròtesis que podrien arribar a estar defectuoses ha esquitxat l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.


El centre sanitari apareix citat en diverses ocasions en la interlocutòria del jutjat d‘instrucció 3 de Reus feta pública este dimecres. El més remarcable és que el jutge que investiga el cas Innova acorda  “que es requereixi” a l’hospital tortosí, entre altres de diversos llocs de l’estat, “a identificar els receptors de pròtesis caducades”. També hi surten noms de facultatius en referència a papers localitzats on es concreten comissions a pagar, i en una curiosa taula de comptabilitat de regals de Nadal efectuats per Traiber. El jutge, però, no els ha inclòs de moment en el llistat de 47 metges investigats -el que fins l'última reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal es consideraven com a imputats- de 23 centres per tretze delictes.

Així, el jutge, en el punt sisè de la interlocutòria, fixa el focus en les possibles víctimes dels fets que exposa, amb aparença delictiva, que en el seu moment, si és el cas, tindran dret a indemnització. En este punt, defensa que cal identificar les víctimes que hagen pogut rebre un producte protèsic caducat, sense homologar o defectuós, provinent de Traiber. S’exposa que en la documentació entregada a la Fiscalia s’aprecia que s’han traçat els implantaments de polietilè caducat col·locats el 2013 i 2014 i, entre altres centres de l’estranger, de l’Estat espanyol i catalans, apunta que se’n van col·locar a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. “Estes entitats hauran d’identificar als receptors de les pròtesis caducades”, assenyala el jutge. I així ho repetix a la part dispositiva de la interlocutòria: “He d’acordar i acordo que es requerisca a (…) Clínica i Control SA, DKV Seguros y Reaseguros, FIACTC Mútua de Seguros, Fundació Hospital Sant Pau, Hospital Sant Joan de Reus, Hospital Verge de la Cinta, Meditram Orthopedic SL, Quiro Medical SL i Surgycal SA  per a que identifiquen als receptors de les pròtesis caducaes i instalades per ells (…)”.


Altres punts de la inerlocutòria judicial on apareix l’hospital de Tortosa Verge de la Cinta fan referència a la distribució del que Traiber entén per royalties, que en realitat són, presumptament, negocis jurídics simulats que s’utilitzen per encobrir el pagament de comissions irregulars. Concretament, en una de les notes manuscrites detectades es fa referència directa a una reunió mantinguda el 15 de desembre del 2009 amb un metge de l’hospital Verge de la Cinta de Tortosa, el Dr. Mora, on es llig, entre altres coses: “De tot allò que coloquen se’ls pagarà un ‘royalty’ del 20%”.

De fet, el pagament de comissions a metges per part de Traiber era una pràctica habitual, i així es dedueix fàcilment davant papers on diu ‘Comissions a pagar als metges’ (amb productes sanitaris associats als noms dels metges i quantitats en euros). En un dels casos s’apunta: “Client: Hospital Verge de la Cinta. Condicions especials: Per cada pròtesis de genoll Excel que implanten se’ls reservarà 25.000 pts (150,25 euros). Per cada Fixador Vercol que implanten se’ls reservarà 60.000 pts (360,61 euros) (En concepte de Royalties per a tot l’equip). D’estos pagaments sortiran totes les despeses de l’hospital)”.


També digna de menció, considera la interlocutòria, és la “taula de comptabilitat de regals de Nadal” efectuats per Traiber a, entre altres, centres sanitaris públics com l’hospital Sant Joan de Reus i l’hospital Verge de la Cinta, on es nombra 3 metges i una infermera de l'hospital tortosí com a contactes.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació