La Crida per Lleida denuncia contractacions a dit i «incidències comptables» a fundacions

L'esquerra independentista alerta dels números vermells d'algunes societats, de clientelisme i de desviacions pressupostàries a la Paeria

17 de desembre del 2015
Actualitzat el 18 de desembre a les 0:01h
El teatre de la Llotja de Lleida
El teatre de la Llotja de Lleida | Paeria

La Crida per Lleida-CUP ha anunciat que ha començat a descabdellar l'envitricollat teixit de fundacions que ha muntat la Paeria en els darrers anys. La formació ha fet públic aquest dimecres una infografia en la que s'ordenen i relacionen totes les societats creades pel consistori i que estan essent fiscalitzades per la formació, que es va presentar a les passades eleccions municipals amb la promesa de posar la lupa en aquestes entitats que, segons el seu parer, són de dubtosa viabilitat i transparència.

La formació estira del fil que penja del teatre de la Llotja de la ciutat, una obra que va ser pagada amb els milions que va percebre la Paeria per la venda d'un solar municipal on ara està ubicat l’equipament i on estava prevista la construcció de dues grans torres, que mai s'han arribat a fer. La formació independentista va portar davant del jutge, com a cas adjunt a la denúncia dels sous dels directius, aquest fet amb el pretext que la Paeria va permete el refinançament d’aquests terrenys, que havien de ser retornats a mans públiques el 2010 si Catalunya Caixa no executava el dret de construcció dels dos edificis.

Aquests terrenys van costar 50 milions d’euros, uns diners que van servir per pagar el teatre i que, segons la Crida, no s’adequaven amb el preu real del solar, que era en aquell moment, l'any 2007, d’uns 10 milions d’euros. Amb l'obra feta, el consistori va bastir una estructura de fundacions que ara és denunciada pel partit indepedendentista, que considera que hi han hagut irregularitats i "incidències comptables significatives".

Contractes a dit i desviacions pressupostàries

D'aquesta manera, la Crida posa primer el dit a la nafra a la Fundació del Teatre la Llotja, un ens dirigit per Jesús Costa, marit de la regidora socialista Sara Mestres, que cobra de la Fundació del Paisatge Urbà de Lleida, un organisme del que es coneix molt poca activitat i que, segons denuncia la Crida, té una desviació pressupostària. La formació apunta també que la fundació del teatre, que ha recuperat la programació teatral per aquest 2016 després que en els darrers anys fos responsabilitat de Zucar Event S.L, està en números vermells i ha permès "preus desorbitats de les entrades".

Sancions d'hisenda i números vermells

L'altre objectiu sobre el qual dispara el grup municipal és el Centre de Negocis i Convencions S.A, un ens que està també en números vermells i que, segons la Crida, ha contractat personal a dit "excedint la plantilla municipal". Sobre aquesta qüestió, la formació es queixa dels 800.000 euros d'injecció pressupostària que el govern de Ros té previst durant el 2016 per aquest organisme, que també es finança en un 20% de MercoLleida S.A.

Sobre aquesta darrera societat, la Crida destaca una sanció d'Hisenda de mig milió d'euros més interessos i costos i el model de gestió basat en una contractació a dit.
 
 

Infogràfic de la Crida per Lleida