Un dia amb Xavier Domènech: «Espanya també està en un procés constituent»

NacióDigital segueix una jornada electoral del cap de llista d'En Comú Podem a Barcelona | Assegura que la defensa del referèndum per part d'Iglesias és sincera i que serà possible si PP i Ciutadans no tenen majoria absoluta | El seu equip respira optimisme i té coll avall un bon resultat

Xavier Domènech durant la primera entrevista que va concedir al matí
Xavier Domènech durant la primera entrevista que va concedir al matí | Adrià Costa
17 de desembre del 2015
Actualitzat el 19 de desembre a les 11:14h
Passar un dia de campanya amb el cap de llista d'En Comú Podem és com viatjar en el temps, com tornar a l'acadèmia de Plató. És no parar de parlar, de debatre, d'analitzar la història, de revisar la política, de mirar endavant i endarrere. És que et passin les hores sense que te n'adonis, i que t'hagin d'avisar perquè acabis la conversa si no vols arribar tard al següent acte, roda de premsa o entrevista. És tornar a creure en la força de la paraula. 

Al sortir del quiosc on ha comprat el diari, Xavier Domènech es troba amb una militant d'ERC que l'hi ha demanat fotografiar-se amb ell. Foto: Adrià Costa


Xavier Domènech és un polític poc convencional. "Si m'ho tornes a dir, dimiteixo", exclama quan li comenten que ja és un polític professional. De fet, la ironia permanent també és una de les seves característiques. Potser és per això, i perquè els permet fer tantes preguntes com volen, que els periodistes que l'han seguit durant aquesta campanya se'l miren amb bons ulls. Això es nota només d'entrar a la sala de premsa del col·legi, el lloc on aquest dimecres Domènech tenia el primer acte de campanya.

Abans, però, havia començat el dia amb NacióDigital al bar Els Galls, a tocar de l'Hospital Clínic de Barcelona. Per esmorzar, una botifarra blanca o un tastet, com diem al Berguedà, amanit amb una cola i un dels molts cafès que es pren. I tot acompanyat d'un cigarret a la terrassa. La jornada començava amb una anècdota fins i tot abans d'asseure's a taula. Una militant d'Esquerra, que repartia propaganda a l'entrada del metro, li havia demanat de fer-s'hi una foto. 

Xavier Domènech aprofita l'esmorzar per repassar la premsa. Foto: Adrià Costa
 

Un inici dur

Tot i el cansament, Xavier Domènech està gaudint d'una campanya que ell mateix defineix com "preciosa". Especialment, durant aquesta darrera setmana. La primera, assenyala, va ser dura, perquè l'agenda era més comprimida. Segur que també hi ajuda l'augment de vot que li donen les enquestes durant els darrers dies i que, ara, a només quatre dies d'acabar-la, ja vegi "la llum al final del túnel".

Després d'un bon esmorzar, ens fiquem al cotxe per anar cap al Col·legi de Periodistes, a la Rambla de Catalunya. L'acte gira al voltant del "rescat ciutadà" que planteja la seva candidatura. Li tocarà parlar més del que s'esperava, perquè una de les ponents s'ha posat malalta. De fet, la grip és el que més por li fa al cap de llista d'En Comú Podem. "Han anat caient tots", comenta divertit referint-se a l'equip que l'acompanya. El seu cos l'està protegint, però està convençut que li passarà factura. És per això que més d'una vegada pregunta als seus col·laboradors si serà el dia 22, 23 o 24 quan podrà reposar.
 

Xavier Domènech entre Laia Ortiz i Joan Subirats, durant la roda de premsa al Col·legi de Periodistes. Foto: Adrià Costa


Rigor acadèmic

Arribats al Col·legi de Periodistes, Domènech se saluda amb la tinent d'alcalde d'Afers Socials de Barcelona, Laia Ortiz. I ja davant de la premsa, la presenta com l'exemple que el seu projecte "no és un canvi de futur sinó un canvi de present", perquè ja l'estan duent a terme a la capital catalana. La notícia que la Sareb cedirà 200 pisos per a lloguer social a Barcelona és un regal, tal com ells mateixos admeten, enmig de la campanya.

La roda de premsa permet comprovar que el candidat d'En Comú Podem és metòdic i l'ajuda el seu perfil acadèmic. Porta la lliçó apresa, i recita sense encallar-se dades per justificar que estem en un moment d'"emergència social". Deixa anar un toc personal quan assenyala que tothom ha de poder gaudir dels permisos de paternitat i de maternitat. "A mi m'hauria agradat molt fer-ho, perquè tinc un fill de tres anys", confessa.
 

Xavier Domènech conversant amb el seu equip, moments abans de la segona entrevista del matí. Foto: Adrià Costa


L'antítesi de Rajoy

Després del missatge sectorial, arriben les preguntes dels periodistes, i els titulars d'actualitat. "Estem treballant perquè el votant sobiranista que està per la justícia social tingui una opció de vot el 20 de desembre", assegura. I es fa evident el pols que manté amb Esquerra Republicana per l'electorat de la CUP. Les enquestes mostren que els està seduint i, des de la seva perspectiva, és el més normal. "Per què renunciar a combatre en dos fronts? A Catalunya pel procés i a Espanya pel referèndum pactat?", es pregunta tot analitzant, en to crític, l'estratègia del sobiranisme.

A banda de les propostes polítiques, queda clar que Domènech és l'antítesi del candidat del PP a la reelecció, Mariano Rajoy. Mentre al dirigent gallec li incomoda el tracte amb la premsa, el cap de llista d'En Comú Podem els deixa fer preguntes fins a l'extenuació. Ho fa, entre d'altres motius, després de veure què és la feina d'un periodista en campanya. El va deixar pensatiu el dia que, a Tortosa, els que el segueixen van fer centenars de quilòmetres només per agafar-li unes declaracions a peu dret.
 

Xavier Domènech conversant amb Pere Gendrau Foto: Adrià Costa


Dinar al Mercè Vins

Sortint del Col·legi de Periodistes, Xavier Domènech fa dues entrevistes. Una, amb un mitjà català, i l'altra amb un d'estatal. La segona el deixa baldat, per les preguntes i el reguitzell de repreguntes. I fins aquí. Però s'ho agafa amb filosofia i, tot passejant, ens acostem cap a Via Laietana, on després de dinar tindrà una reunió amb els dirigents de Comissions Obreres. Abans, però, Domènech es trobarà casualment el president de l'ANC, Jordi Sánchez, amb qui despatxarà en format breu. Es nota que hi ha sintonia personal.
 

Xavier Domènech es creua amb Jordi Sánchez a Via Laietana. Foto: Adrià Costa


El lloc de dinar el proposa aquest cronista, i és l'encantador Mercè Vins. És un restaurant de tota la vida, amb una base de cuina catalana de fusió amb altres cultures, i amb una tria de productes de mercat a preu molt assequible. Des d'un humus excel·lent fins a uns callos picantons, passant per un bacallà especialitat de la casa. Allà, amb una decoració estudiadament variada, i embolcallats per parets centenàries, continua la sessió platònica.
 

Xavier Domènech aprofita el dinar per comentar les darreres enquestes. Foto: Adrià Costa


Diferències amb la CUP

Quines diferències hi ha entre En Comú Podem i la CUP? Diverses, però una d'elles és la concepció dels lideratges. Mentre la Candidatura d'Unitat Popular ha impedit tant com ha pogut que els seus dirigents emergissin per sobre del col·lectiu, els de Domènech no han tingut cap recança a fer destacar Ada Colau i ja no diguem Pablo Iglesias. Ho viuen sense amargors, assumint que la ciutadania necessita referents i que el projecte no podia renunciar-hi. Els assessors de Domènech afegeixen que si la CUP no ho assumeix és per manca d'estratègia comunicativa.

En una de les pauses del dinar, arriba el titular del dia. "Espanya també està en un procés constituent". Així ho creu el cap de llista d'En Comú Podem, tot donant voltes al fet de si serà possible o no fer un referèndum sobre la independència de Catalunya. Domènech està convençut que sí, que canviaran moltes coses a l'Estat després del 20 de desembre, perquè Podem traurà un bon resultat. Ara bé, també admet que hi haurà "joc" si el PP i Ciutadans no obtenen la majoria absoluta amb la suma de les dues forces. Dit d'altra manera: "Si es pot tirar endavant el procés a Catalunya, també es pot canviar Espanya".
 

Xavier Domènech a l'ascensor de la seu de CCOO. Foto: Adrià Costa


Aposta sincera pel referèndum

Del que també està segur Xavier Domènech és que l'aposta d'Iglesias pel referèndum és sincera. "Ell sap que, per ser president del govern espanyol, ha de defensar les realitats nacionals de l'Estat", afirma. I afegeix, en aquest sentit, que "per la manera de ser" del líder de Podem, no pot negar-se a aplicar el dret de decidir en aquesta qüestió. No obstant això, també indica que el més sensible a les reivindicacions catalanes és Iñigo Errejón, després de viure un temps a l'Empordà i de treballar molt estretament amb sectors de l'esquerra independentista.

El segon cafè després de dinar cau al darrera de l'Ajuntament de Barcelona, acompanyant un col·laborador de l'alcaldessa, Ada Colau. "A Nou Barris ho petarem", assegura el company de militància. I només de trobar-se, comenten l'enquesta que El Periódico ha publicat fa poca estona, aprofitant-se de l'escletxa legal de tenir una edició a Andorra. El sondeig els dóna un punt percentual de pujada respecte el de dimarts, i això augmenta l'optimisme que els envolta des de fa dies.
 

Xavier Domènech es reuneix amb Joan Carles Gallego a la seu de CCOO. Foto: Adrià Costa


Optimisme pels sondejos

A En Comú Podem es viu amb alegria el que diuen les enquestes no només perquè els són positives, sinó perquè es tracta de les úniques que poden consultar. "Quan diem que som els més pobres, és veritat", assegura Domènech. Però s'ha de dir que l'optimisme no els ve només d'aquestes xifres. El cap de llista es mostra molt satisfet dels actes en campanya, i de les vibracions que li han transmès. En destaca un de concret, a Tàrrega, enmig del pont de la Puríssima. Que la sala, a la Catalunya interior i en dia festiu, estigués plena a vessar, li va donar energia.

Amb el dipòsit de cafeïna a punt, l'equip de Domènech se'n va cap a Comissions Obreres. La sintonia és total, si bé no tenen temps per tractar totes les matèries que el dirigent del sindicat, Joan Carles Gallego, hauria volgut tocar. Però si bé no hi ha minuts per abordar amb detall tota la matèria, la trobada al sindicat serveix per donar quatre inputs informatius i insistir en la càrrega contra el partit d'Albert Rivera: "La millor forma de derrotar Ciutadans a Catalunya és votar En Comú Podem".
 

Xavier Domènech atenent els periodistes de Televisió Espanyola després de la reunió amb Joan Carles Gallego. Foto: Adrià Costa


Cap a Nou Barris

Sortint de Comissions Obreres, el rellotge obliga a prémer l'accelerador. No el del cotxe, sinó el mental. Xavier Domènech ha de començar a preparar la intervenció que farà a la plaça major de Nou Barris mentre s'hi desplaça. Ja ho té bastant pensat, però ho ha de plasmar en un esquema. Lamenta no conservar el que va fer servir a Tarragona, on es va trobar especialment bé dirigint-se al públic. I és que, si bé en el format de debat televisiu no es troba del tot còmode, agraeix l'energia que li transmeten les persones assistents als actes.
 

Xavier Domènech, camí del míting de Nou Barris. Foto: Adrià Costa


A Nou Barris, després que el GPS del cotxe jugui una petita mala passada, arribem a destinació. Domènech es troba Mònica Oltra, que tot i la temperatura suau, confirma que ve del sud. "Porte una rebequeta de llana, però em sembla que no em llevaré la jaqueta", exclama riallera. Tot seguit, comenta que les sensacions al País Valencià són "brutals". Es continua respirant canvi en un territori que està passant pàgina a l'hegemonia del PP.

Deixem el candidat d'En Comú Podem concentrat amb el seu equip, preparant una intervenció que ha d'afegir els principals missatges de la candidatura. L'Isaac Meler, el redactor que cobrirà l'acte, ens explica que les 1.500 cadires que hi havia preparades han quedat curtes per escoltar les cançons d'Ismael Serrano, i les intervencions de Domènech, Colau i Owen Jones. L'interrogant és si aquesta llista pot guanyar a Catalunya. Que farà un bon resultat, és més que evident.
 

Xavier Domènech es troba amb Mònica Oltra a l'exterior de la plaça Major de Nou Barris, Foto: Adrià Costa

 

Xavier Domènech, amb el seu equip, polint els darrers detalls del seu discurs a l'acte de Nou Barris. Foto: Adrià Costa

Arxivat a