El «gremi de lletraferits» celebra la capitalitat literària de Barcelona

Ada Colau aprofita la trobada del sector per anunciar mesures per protegir les llibreries de la ciutat

Foto de família de la celebració de la designació de Barcelona com a Ciutat Literària
Foto de família de la celebració de la designació de Barcelona com a Ciutat Literària | AjBCN
16 de desembre del 2015
Actualitzat a les 16:02h
La designació de Barcelona com a Ciutat Literària, i com a tal admesa a la Xarxa de Ciutats Creatives Unesco, ha estat celebrada aquest dimecres al migdia amb una trobada dels principals representants del sector literari, a més de les administracions públiques, encapçalades per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i el conseller de Cultura en funcions, Ferran Mascarell.

L'acte s'ha celebrat a l'Ateneu Barcelonès, descrit per la vicepresidenta d'aquesta entitat, Patricia Gabancho, com "la casa dels llibres i de la cultura" i per tant un lloc escaient -i més el seu jardí romàntic- per ser el punt de trobada del "gremi de lletraferits", en expressió de la mateixa Gabancho. La celebració ha aplegat editors, escriptors i resta de personatges vinculats amb el món editorial i per extensió, cultural, que s'han felicitat mútuament per la designació.

A l'hora dels parlaments el conseller de Cultura en funcions ha recordat la iniciativa de l'exregidor de Cultura, Jaume Ciurana (CiU), com a impulsor del projecte a partir d'un suggeriment sorgit del suplement Cultura/s del diari La Vanguardia que proposava optar al nomenament, i per això ha volgut felicitar "a l'Ajuntament, als que han cregut en el projecte, als ciutadans de Barcelona i al conjunt del país", tot assegurant que el nomenament té a veure amb el tarannà dùna ciutat "que té capacitat d'expressar l'enorme varietat de sensacions, idees i conviccions i traduir-les en literatura". Per això mateix ha ofert a Ada Colau "tot el suport del Govern per seguir desenvolupant aquesta iniciativa".

Marca "Llibreter de Barcelona"

Al seu torn, l'alcaldessa de Barcelona ha agraït el suport brindat per Mascarell, tot apuntant que "ara és quan comença la feina". En aquest sentit ha lamentat la desaparició de llibreries històriques de la ciutat, que han estat substituïdes "per botigues sense ànima", raó per la qual ha anunciat una "aposta decidida" per protegir aquest tipus d'establiment, avançant que es proposa crear "la marca Llibreter de Barcelona".
Arxivat a