50 anys de l'Avenc Montserrat Ubach

Fins al 15 de setembre a la Sala Teatre del Consell Comarcal

per Ramon Estany, Solsona | 13 de setembre de 2013 a les 15:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de setembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Montserrat Ubach durant la presentació

Per iniciativa d'un grup de gent i afeccionats a l'espeleologia del Solsonès, i aprofitant la Festa Major, el divendres 6 de setembre a les 8 del vespre, es va fer la presentació del 50 aniversari del descobriment de l'avenc Montserrat Ubach.
El Consell Comarcal del Solsonès, a la Sala Teatre, hi va muntar una exposició de fotografies d'exploracions a la cavitat per part de gent de Solsona i també es va projectar un audiovisual sobre la història del descobriment d'aquesta cavitat del Solsonès l'any 1963. Aquest audiovisual va ser comentat per la mateixa Montserrat Ubach. 
Paralelament, la Federació Catalana d'Espeleologia -que hi estava representada pel seu president- presentà dos plafons amb fotografies representatives de la història del seu descobriment.
Tant l'exposició com l'audiovisual tenen lloc en un marc incomparable: el Palau Llobera (s. XV), actualment seu del Consell Comarcal del Solsonès.
 
La taula de presentació va comptar amb la presència de Ramon Solé, espeleòleg del grup Talps del CES (Centre Excursionista del Solsonès), Joan Segués, espeleòleg del grup Lluernes (Solsona), Hilari Moreno, president de la Federació Catalana d’Espeleologia, Montserrat Ubach, espeleòloga, Joan Vendrell, president del Patronat de Turisme del Consell Comarcal del Solsonès i Marcel Camps, representant de la Comissió Cultura Canalda 1.100 anys.
 
La vetllada va comptar amb parlaments, història, anècdotes, agraïments i l’audiovisual.
Un cop acabat l’acte, es van allargar les tertúlies i els records de l’època. Entre els assistents, cal destacar la presència de l’alcalde de Solsona, David Rodríguez, i l’ex-alcalde Ramon Llumà, que als anys 60, també va baixar al primer pou de l’avenc amb una escala de fusta que es va fabricar i que ara ha cedit per a l’exposició.
 
També en la presentació varen coincidir la Montserrat Ubach i el Ramon Pujantell, el pastor que, el 1963, li va ensenyar la boca de l’avenc.
 


El públic omplí la Sala Gòtica del Consell Comarcal Taula de presidència de l'acte

 

Participació