Recomanacions d'ús racional del mòbil per evitar el col·lapse de la xarxa

El Govern ha fet públic un seguit de consells per facilitar la col·laboració ciutadana a la Via Catalana

per Redacció , Barcelona, 10 de setembre de 2013 a les 11:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de setembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Davant l’acte ciutadà convocat per al pròxim 11 de setembre a Catalunya, consistent en una cadena humana que recorrerà el país de nord a sud seguint el litoral des d’El Pertús a Alcanar, la Generalitat de Catalunya vol fer una crida a l’ús racional de la telefonia mòbil durant aquesta acció per, entre tots, intentar evitar el col·lapse de la xarxa i garantir així el servei en cas d’emergència. 
 
En aquest sentit, i en el marc del conveni de col·laboració amb les operadores de telefonia mòbil, la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació (DGTSI) ha elaborat unes recomanacions adreçades a facilitar un ús racional del telèfon mòbil per minimitzar el possible col·lapse de la xarxa en esdeveniments on es concentra una gran quantitat de persones amb dispositius mòbils (com ara manifestacions, esdeveniments esportius o culturals, etc).
 
 
Recomanacions per a un ús racional del mòbil durant una gran concentració:
 
1. Quedar d’acord amb el lloc de trobada amb amics, familiars o coneguts abans de l’esdeveniment, atès que possiblement, un cop allà costarà contactar via Whatsapp, SMS o trucada. Si durant l’esdeveniment us heu de comunicar, intenteu evitar les trucades de veu  i feu-ho mitjançant missatges de text.
 
2. Reduir l’ús d’imatges o materials audiovisuals que enviem i consultem a través de la xarxa mòbil. És aconsellable esperar a arribar a casa o a un lloc amb WiFi per publicar a la xarxa les fotos i comentaris de l’acció.

 
3. Les xarxes WiFi disponibles al llarg del recorregut poden ser insegures. Cal ser cautelós amb les connexions que s’estableixen i amb les informacions que s’envien (contrasenyes, documents, etc.) i es reben (fitxers).
 
4. Les aplicacions dels smartphones solen mantenir una connexió 3G residual mentre no les estem utilitzant. És convenient finalitzar totes aquelles aplicacions que no es facin servir i desactivar el correu electrònic i la geolocalització del telèfon per no ocupar la xarxa innecessàriament.

 
5. En cas que calgui avisar els cossos d’emergència, cal recordar que la telefonia fixa garantirà una millor comunicació amb el 112. Per tant, sempre que sigui possible, demanar a algun comerç o veí que avisi el 112 des d’una línia fixa pot ser de gran ajuda en cas de col·lapse de la xarxa mòbil.
 
6. Si s’ha de fer una trucada urgent i existeix congestió, espereu un temps prudencial abans de tornar-ho a provar (entre 10 i 15 segons).

 
7. Si voleu saber què diuen els mitjans de comunicació sobre l’esdeveniment, el millor és seguir la informació a través d’un aparell de ràdio. Eviteu accedir a la ràdio per Internet o navegar amb el mòbil per saber l’estat i evolució de l’acció.
 
La Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació emetrà aquests i altres consells a través del twitter @TIC #11S2013Telco i el seu bloc.

 

Participació