En marxa un pla pilot a Navès de nova senyalització de camins

Territori i Sostenibilitat presentà una nova regulació per facilitar la senyalització de camins i d’establiments

per Redacció , 9 de juny de 2013 a les 09:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de juny de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El director general d’Infraestructures de Mobilitat Terrestre, Xavier Flores, va presentar divendres passat al Consell Comarcal del Solsonès, la proposta de regulació que ha elaborat el Departament de Territori i Sostenibilitat per facilitar la senyalització de camins i establiments en accessos. Aquesta proposta vol respondre a les necessitats específiques plantejades per municipis i entitats d’aquest àmbit, on hi ha masies, cases de turisme rural i establiments turístics força dispersos en el territori, així com una xarxa molt àmplia de camins. 
Els objectius principals de la proposta, extensible a tot Catalunya, són els següents:
Donar resposta a les necessitats de localitzar i identificar accessos i establiments, que no poden ser recollits per la senyalització d’orientació genèrica a les carreteres de la Generalitat.
Uniformitzar criteris de senyalització i d’implantació, ja que actualment existeix força disparitat.
Facilitar al conductor la identificació de l’accés en condicions de seguretat i comoditat
Compatibilitzar aquesta senyalització amb la normativa vigent (la Llei de Carreteres restringeix la publicitat), els criteris de senyalització d’orientació de la xarxa de carreteres de la Generalitat i els requeriments de seguretat viària. 
La Generalitat regula ara, així, com han de ser els senyals per indicar camins, indrets o establiments turístiques que es col·loquin a les carreteres de la xarxa de titularitat de la Generalitat; en quina ubicació; què poden indicar i què no i quina tramitació s’ha de seguir per obtenir l’autorització corresponent. Així mateix, dóna uns criteris que poden ser emprats per altres administracions o per particulars per a senyalitzar indrets en altres vies.
En concret, es poden distingir tres tipus de senyalització :
Indicació d’accessos: Són els que se situen a la carretera principal, en l’encreuament d’entrada a l’accés, fora de travesseres urbanes i de cruïlles amb altres carreteres. Les mencions (un camí, una masia, un indret) hauran de constar en el Nomenclàtor Oficial de Toponímia de Catalunya o fomrar part de la toponímia local. No podran recollir noms comercials  ni eslògans publicitaris.
 
 
 D’activitat amb accés: Se senyalitzarà la indicació d’activitats en accessos condicionats i senyalitzats com accés. Les activitats s’indicaran mitjançant pictogrames (els d’hotel, restaurant, càmping o casa rural) en un plafó independent de l’indicació d’accés.
 
 
 
Senyalització complementària dins l’accés: Quan existeixen diferents activitats de la mateixa tipologia en un accés, es podrà posar un cartell complementari dins el camí d’accés, a una distància determinada de la carretera principal
 Per tal de comprovar sobre el terreny l’efectivitat de la regulació proposada i establir si cal ajustar algun aspecte, el Departament de Territori i Sostenibilitat posarà en marxa un pla pilot al municipi solsoní de Navès.
Presentació al Consell Comarcal del Solsonès

 

Participació