1 de 10

Freixinet recupera amb aires moderns la Festa Major de primavera

Aquest dissabte el municipi de Riner acull la festa ADESIARA

per Ramon Estany, 29 de maig de 2013 a les 22:35 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de maig de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Immaculada Pujol, Joan Solà i Pilar Xixons, en la presentació de la festa Foto: Ramon Estany

L'Associació de Veins de Freixinet i rodalies i l'Ajuntament de Riner, amb el suport del Departament de Cultura, recuperen aquest dissabte una festa molt arrelada a la memòria de la gent gran del poble, i que s'havia deixat de celebrar fa uns 40 anys.
La presentació d'aquesta festa anomenada de les Enramades i que pendrà el nom d'ADESIARA (abans i ara), ha tingut lloc aquest dimecres a l'ajuntament de Riner, i ha anat a càrrec d el'alcalde de Riner, Joan Solà, la regidora Immaculada Pujol i Pilar Xixons, de l'Associació de Veins de Freixinet i Rodalies.


Solà ha remarcat la importància de recuperar una festa i les tradicions de finals dels 60, per tot el que ajuda a enfortir "la nostra cultura del municipi" , per què tot fent poble, "mantenim l'esperit del poble" .
Solà ha agraït també la implicació de tots els veins del poble, del Departament de Cultura i l'Associació de Veins, que, amb l'Ajuntament de Riner han fet possible aquesta festa.

Sembla ser que l'orígen de la celebració provindria de la unió de les antigues festes d'estiu i d'hivern de Freixinet, i que va tenir molta anomenada en el seu temps, per què fins i tot atreia a molta gent dels municipis veins, com Cardona, i on "s'hi van fer moltes parelles" , com expliquen la Pilar i l'Immaculada.
Pilar Xixons ha argumentat que la idea de recuperar aquesta festa va nèixer a partir del programa dels Tallers per la festa que el Departament de cultura ha fet al municipi.

A l'hora d'elaborar el programa de la festa, s'ha volgut tenir en compte totes les edats i que tingués de tot. Les activitats dels tallers han ajudat a preparar els detalls de la festa, tot fent uns cursets d'enramades i de balls tradicionals. D'aquesta manera, els veins i veines han elaborat uns rams amb roelles de paper, boix i palla, que els ha donat un aire molt rústic. Els fanalets s'han fet amb cartolina i tapes de plàstic reciclades.
La Festa, que tindrà lloc aquest dissabte 1 de juny a Freixinet, comptarà amb un programa apte per a tots els públics i gustos. Començarà a les 6 de la tarda amb jocs per a la mainada i un campionat de botifarra.
A 2/4 de 8 de la tarda, hi haurà un passacarrers amb els gegants de Freixinet que estrenaran el Vals dels gegants, una peça musical que ha fet expressament la professora de música Trini Mujal.
A les 8 del vespre s'oferirà un taller de dances tradicionals i tot seguit, Ball d'envelat amb la Sonsoni, amb els tradicionals ball de rams, ball robat, ball del fanalet, un sorteig de la toia (una panera) i danses tradicionals, a la plaça del poble, que haurà estat convenientment enramada.
I per als més joves i els que aguantin més, a les 12 de la nit, el grup de Les Absentes oferirà un concert.

El Freiximam, una nova beguda

Un altra de les novetats d'aquesta festa és la Freiximam, un combinat fresc i festiu que pretén ser un dels elements identificatius de l'ADESIARA. La Freiximam està feta amb cava, suc de prèssec i ratafia i s'ha de servir molt freda i s'espera que tingui molt d'èxit.

 

 

Participació